Stiri

Horia_Radulescu a spus:
Buna,

In Elvetia nu exista sisteme automate de siguranta care sa opreasca trenurile pe acea linie. Exista doar sistemul clasic Signum, cu apel sonor si vizual in cabina de conducere.

Doar pe liniile de mare viteza (NBS) si in unele tuneluri s-a implementat ERMTS Level 2

Ma dezamageste informatia asta, nu ma asteptam ca acolo sa nu existe
un sistem de siguranta care sa franeze automat trenul la trecere de semnal....am citit totusi ca acel sistem e destul de vechi de prin anii 50, si ca este in curs de inlocuire...desi caile ferate elvetiene au o imagine foarte buna, se pare totusi ca nu s-a pus pe primul loc siguranta circulatiei, daca s-au bazat atatia ani pe un sistem in care atentia mecanicului e de baza

Amenzi de peste 35.000 lei dupa ce controale in vagoanele restaurant au dat la iveala fapte de evaziune fiscala si plusuri in gestiune

O mic㒠întrebare!

De ce le-o trebuit 23 de ani ca s㒠descopere gaura în macaroană’, altfel zis, s㒠descopere fură’ciunea din vagoanele restaurant?

Chiar aşa de greu era pentru un şef de la finanţe sau miliţie s㒠acţioneze? Informaţii sigur aveau...

Mai trec înc㒠10 ani şi vor descoperi şi fură’ciunea de la cuşete şi dormitoare.

Numai s㒠mai fie CFR că’lă’tori pân㒠atunci.

Discutasem la sf. lunii trecute cu Andreiul şi cu Sogard_2003 despre reabilitarea magistralei 300.

Andreiul suţinea c㒠nu se modific㒠traseul, c㒠nu ”se taie curbe”, ci c㒠se pă’streaz㒠traseul actual.
Sogard susţinea contrariul.

Datorit㒠faptului c㒠sunt şofer, şi alerg mult putin ţar㒠acum îi dau dreptate lui Sogard.

La Cră’ciunelul de jos, ”se taie curba”, adic㒠i se mut㒠traseul liniei în aşa fel încât trenul s㒠poat㒠rula cu o vitez㒠mai mare. Am mai vă’zut aceast㒠modificare îîn câteva locuri, dar nu mai reţin. Știu c㒠modifică’ri de traseu s-au fă’cut şi pe V. Prahovei.

Undeva între Șeleuş şi Daneş, am vă’zut un pod care este fă’cut undeva la 2-300 m de traseul actual mai spre sud. De fapt podul const㒠în zidurile de sprijin din beton armat şi grinzi (sunt puse). El se afl㒠în mijlocul câmpului, înc㒠nu s-a început mutarea liniei.

Deci, proiectul şi prin traseu se doreşte s㒠se mă’reasc㒠viteza de circulaţie, nu numai prin inlocuirea liniei..

Pentru cei ce sunt curioşi, le recomand o incursiune la Copşa Mic㒠unde este un adevă’rat oraş de containere, şi o serie de utilaje de cale, unele înc㒠în cutii, altele puse pe linii, precum şi o mare baz㒠materială’.

Ceva la scar㒠mult mai mic㒠este la Dumbră’veni.

O zi fain㒠la toţi!

http://www.ziare.com/stiri/cfr/viteza-medie-a-trenurilor-de-calatori-din-romania-43-km-h-1250323

of of... mai mai....

E doar reliatatea scrisă’, dar cred c㒠şi ea e puţin îndulcită’...

Adevă’rul doare...

Interesantule ,

Am sudiat putin harta pe google maps, sa sii ca intre Sighisoara si Copsa Mica sunt mai multe zone unde calea ferata ocoleste raul Tranava Mare. Acest lucru nu se va mai intampla deoarece unde este posibil se vor face poduri peste rau.

M-am bucurat enorm sa vad ca se taie curbele anevoioase care necesitau franarea trenului pana la 40-50 Km/h ceea ce duce la minute pretioase pierdute intre statii.

NU cred c㒠fondurile permit lucrari de art㒠(poduri) de mare anvergură’.
Mai ales c㒠n-am observat nică’ieri c㒠s-ar construi pile de pod, grinzi, etc.
Singurul pod care va fie reabilitat aproape total este cel de la Mihalţ peste râul Mureş. Dar acest pod se reabiliteaza datorit㒠faptului c㒠nu au alt traseu.

Micile îndreptă’ri ale traseului se fac acolo unde implicarea de resrse financiare este minimă’. Nu am vă’zul maşini adevă’rate de ”Earth Movers” camioane, buldozere mari, ci doar nişte jucă’rioare de cu lame mici şi bene şi mai mici.

La Cră’ciunelu de Jos au tă’iat o mic㒠felie dintr-un deal, care oricum era surpat de mult şi solul era oarecum stabilizat.
în alte locuri, mici ajustă’ri, şi numai în 2-3 locuri am observat mutarea de podeţe peste pârâiaşe la maxim cîteva 20-30 m de traseul actual. Nici vorb㒠de poduri peste Târnave.

Vor fi asemenea lucră’ri, la reabilitarea urmă’toare, când se va face linie de TGV, pe când alţii vor folosi teleportarea.

Un tren special(desigur din Ungaria) circula prin Romania. Ultimiul vagon ma duce cu gindul la batrinul Dimitrov. (la vagonul Dimitrov desigur ..in acest caz)

http://www.forumtrenuri.com/t1610p70-trenuri-speciale-manifestari-sportive-evenimente-deosebite161687

Șofer fiind, România pitoresc㒠cutreieram...

Astă’zi m㒠dusese drumul pe traseul Copşa Mic㒠- Teiuş.

Fiind zi, lumină’, canicul㒺i aer condiţionat din greu, am mers mai încet, am mai fă’cut poze şi pot s㒠corectez o parte din informaţia postata mai sus vs. M300

Se lucreaz㒠pe el în cel puţin 15 puncte.

Astfel, singura indreptare a traseului pe acest segment se face la Lunca, nu la Cră’ciunelul de Jos.

Pozele sunt începând de la ieşire din Copşa Mic㒠(un podeţ) pân㒠la Blaj

Pe acest sector singura lucrare major㒠peste Târnave, este înlocuirea total㒠a vechiului pod de la ieşire din Blaj spre Teiuş.
în rest fiecare podeţ se înlocuieşte. în câteva poze, la podeţe se observ㒠cu se este ridicat㒠linia de pe firul activ ca o cocoaşă’. De asta are restrictii la 5 la oră’.

La ieşire din Blaj spre Teiuş, sunt câţiva km unde s-a pus deja linie nou, pe terasament refă’cut în totalitate.

Se face un pod nou peste Mureş la Mihalţ, pe alt aliniament, aproximativ la 20 m sud de amplasamentul actual. Și aici se va muta traseul.

Pozele le pun în Dropbox, cu un link. Le voi lă’sa pân㒠la 30.09.2013

https://www.dropbox.com/sh/5blndnsc0438ace/iV0ebMO8H0

Din poze eu nu am inteles cum repozitioneaza linia, dar pozele 7-9 mi se par interesante: stilpii care sustin linia de contact sint de metal(grinzi cu zabrele??) si un singur stilp sustine linia pentru ambele fire. Sint convins ca acest sistem va dispare dupa lucrari. Apoi mai este zidul de sprijin de linga sosea, care prin aspect isi tradeaza vechimea.

în primele poze, de la Lunca, repozitionarea se face prin tă’ierea dealului la aprox. 20-30 m Nord faţ㒠de aliniamentul actual. Vegetaţia mi-a acoperit mult din vizibilitate, dar mai atent se vede un cap de forez㒠în planul 3 şi în planul 3 se observ㒠un zid nou de sprijin.

E.

Eusebiu bacsy, s㒠ştii c㒠şi la Sighişoara se mut㒠linia destul de mult.....de la actualul traseu.....Dup㒠ieşirea din gara Sighişoara linia nu va mai face o curb㒠la dreapta, pentru direcţia Mediaş, ci va merge direct pe sub dealul pe care urc㒠DN 13 la ieşirea din Sighişoara (cam din zona de unde vechea mocă’niţ㒠o lua la stânga spre Agnita) intr㒠sub deal, trece pe sub strada Corneşti/DN 13 şi iese din tunelul ce va avea cam 300 m, cu vreo 50 m înainte de giratoriul de la bifurcaţia DN 13 (spre Tg.Mureş) şi DN 14 (spre Mediaş), pe dreapta DN 13, la vero 30 m de drum. Va traversa DN 13 (pe zona dintre giratoriu şi podul peste Târnava, cam pe la inceputul parcă’rii de pe dreapta DN-ului....unde stau, acum, fetiţele/ le va strica locul de muncă’...probabil şoseaua va avea un pod peste linie, aici.
Traseul liniei va continua spre al doilea tunel, în care va intra puţin mai la nord de acea platform㒠de gunoi a oraşului, trecând pe sub "Hula Daneşului" pe o lungime de vreo 800 m şi va ieşi dup㒠cele câteva case ce sunt pe partea de vest a hulei spre Daneş, unde va face conectarea la linia existent㒠şi unde e sfârşitul buclei de acum, spre Mediaş.
Cel mai bine se vede pe poza Google pe care am desenat-o.
Aceleaşi chestiuni le mai puteţi vedea şi pe "forumtrenuri.com" la "lucră’ri de reabilitare a M 300 Teiuş-Sighişoara".
Eu am trecut personal acum 2 zile spre şi dinspre Mediaş, prin zonă’, şi pot spune c㒠se lucreaz㒠la intră’rile în ambele tunele.
Pentru edificare............

Mulţumesc!

Acum îmi explic podeţul acela fă’cut pe lâng㒠Daneş. Dar ridic㒠rambleul undeva la 5 - 6 m. Un fel de dig...

O zi faină’

Pentru c㒠şi mie mi-a stârnit curiozitatea acest subiect al reabilită’rii, am că’utat câteva amă’nunte asupra sectorului mai sus menţionat, Sighişoara-Daneş......iat㒠ce "am fo' gă’st".....
Pe intervalul Sighişoara (km 299+400) - Daneş (km 307+790) NU SE PĂSTREAZĂ NICI O ZONĂ DIN TRASEUL EXISTENT. Distanţa se scurteaz㒠cu 3,2 km.
Varianta de V.max. începe din cap Y Sighişoara şi continu㒠aproape în linie dreapt㒠pân㒠ce întilneşte traseul existent la km 307+790, imediat dup㒠podul peste Târnava de pe traseul existent.
La aceast㒠variantă’, ca lucră’ri, sunt prevă’zute.......
- 2 viaducte noi, unul de 368 m si unul de 1217 m.
- 2 tunele noi de linie dublă’, unul de 201 m şi unul de 865 m lungime.
- 1 pod cu deschidere de 35 m peste pârâul Boroşteanul, afluient al Târnavei.
- 3 intersecţii cu linii de 20 KV ( 3 stâlpi vor fi mutaţi sau instalaţi).
- posibila demolare a unor clă’diri existente pe o lungime de aprox. 250 m (Km 299+500-km 299+750).
- ziduri de protecţie noi 2x200 m ( 200m ptr. ieşirea Y a tunelului de 210 m şi 200 m ptr. intrarea X a tunelului de 865 m).
- intersecţie punctual㒠cu DN 14, rezolvat㒠prin intermediul viaductului de 1217 m.
- 6 podeţe şi un pod mare (1x31 m + 1x54 m deschidere) vor fi desfiinţate, prin înlocuirea cu noul traseu de viaducte.
Sursa datelor de mai sus......"Raport de Evaluare" (un raport de 272 de pagini) al "SC Mediu Research", utilizat la aprobarea acestor lucră’ri.

P.S. Am vă’zut undeva planul topo al acestei "scurtă’turi", dar acum, nici de-al naibii, nu dau de el........

Cred ca planul si descrierea erau la acorduri de mediu. Pe undeva pe skyscrapercity.com

Planurile nu le gasesc
http://apmsb.anpm.ro/upload/29253_proiect%20acord%20de%20mediu%20Sighisoara%20Coslariu.pdf

http://apmsb.anpm.ro/upload/18139_2.EA%20SIGHISOARA%20-%20cu%20recomandari%20ARPM%20CC.pdf

http://www.gare.italferr.it/cms-file/allegati/gare-italferr/Capitolul_II_-_Specificatii_Tehnice_-_Lotul_3.pdf

Aici e acordul pentru partea cealalta de la Arad

http://arpmtm.anpm.ro/files/ARPM%20TIMISOARA/Reglementari/Acordul%20de%20mediu/Rapoarte%202012/RIMiuniefinal.pdf

SNTFC„CFR CĂLĂTORI” S.A. organizeaz㒠în data de 19.08.2013, ora 10:00, procedura de licitatie deschisa cu strigarea liber㒠a pretului - prin Bursa Româna de Mă’rfuri, pentru încheierea contractului de:

- VÂNZARE A 75 VAGOANE DE CALATORI, 43 LOCOMOTIVE, 7 AUTOMOTOARE, 3 VAGOANE WIT SI 9 LOCOMOTIVE

Documentaţia se poate obţine de la sediul Bursei Române de Mă’rfuri, str. Buzeşti nr. 50-52, sector 1, Bucureşti, Tel. 021 317 47 45.
Totodat㒠informaţii referitoare la documentaţie se pot obţine şi de la sediul SNTFC ,,CFR Că’lă’tori” S.A., B-dul Dinicu Golescu, nr.38, etaj IV, camera 17, sector 1, Bucureşti, telefon nr.021/319.24.28, 0732 671.661.

In scopul respectă’rii principiului transparenţei şi sprijinirii procesului de concurenţă’, CFR Că’lă’tori invit㒠toţi potenţialii operatori economici s㒠participe la procedura de atribuire a contractului de vânzare desfaşurat㒠în data de 19.08.2013.