Stereograme - poze in relief

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

dac

Well-Known Member
Trenulist
15 Septembrie 2007
1.414
272
Bucuresti
LOCATION
Bucuresti
O idee binevenita zic eu, mai ales pentru prezentarea dioramelor, cu elemente variate de relief in planuri diferite (apropiat, mediu, indepartat) este folosirea stereogramelor.

Se obtin relativ simplu, prin efectuarea a 2 fotografii succesive, a 2-a dupa deplasarea laterala a aparatului cu cca. 6cm., avand grija la incadrarea elementelor din colturi. Cele 2 poze se pot alatura apoi intr-un program de editare, poza luata din stanga fiind asezata la dreapta colajului.

Ideea este privirea incrucisata a pozelor cu obtinerea a 4 imagini (cate 2 pt. fiecare ochi); se incearca apoi suprapunerea celor 2 imagini centrale (deci 3 imagini distincte); la o suprapunere perfecta si ignorarea imaginilor laterale, cea din mijloc (suprapusa) capata profunzime, se "detaseaza" de planul ecranului, efectul fiind realmente impresionant.

Un simplu exemplu, realizat cu un aparat fara nici un fel de pretentii:


Iata si situl care mi-a dat ideea http://www.jrsdesign.net/cross_parallel_viewing.html ; vizitati si galeria de imagini :!:
 
Nope. Din cate stiu la imaginile 3D e o singula poza/film cu masti de culoare defazate.
Uite aici.
Filmul asta se vede ok cu ochelari 3D :).

In imaginile de mai sus, nu vad nici eu nimic. Este un mod anume in care trebuie sa le privesti?

LE: typo

LE2: @dac. cred ca stiu ce vrei sa areti dar am impresia ca pozele sun prea late ca sa nu te fortezi putin cand te uiti. Eventual mai taie din latime si pune un punct sus pentru ghidat. Uite aici ce vreau sa zic.
 
Eu am reusit, te feortezi sa te uiti crucisi ca sa vezi o imagine dubla (faceam chestia asta la gradinita si ne tot certau educatoarele), apoi, daca te fortezi destul de tare astfel incat cele doua imagini de la margine sa se suprapuna, ochii o sa se obisnuiasca si o sa focalizeze pe imaginea formata in centru, care o s-o vezi in 3d.
Numai ca dupaia te cam dor ochii si vezi dublu o vreme.
 
Salut,
Pun si eu o poza:

Daca va uitati de aproape(cu ambii ochi) la un punct imaginar situat pe randul din mijloc(scoicile verzi) intre scoica nr.6 si 7(de la stanga spre dreapta) si va indepartati incet de imagine , dupa care va apropiati din nou , veti vedea o stea de mare in relief.Succes!
 
Hopa, ce e cu chestia asta? Cum sa vezi 3D in maniera expusa acolo? Cred ca e o neintelegere. NU SE POATE!
Pt a vedea 3D, se utilizeaza ochelari speciali (vedere anaglifica) una din lentile rosu si cealalta verde sau albastru.
Apoi poza se prelucreaza diferentiat. Asta am facut si eu .
Daca cineva are ochelari ca acestia din imaginea alaturata, va putea observa pozitia trenului in spatiu. Acesti ochelari se gaseau mai demult in cateva reviste pe la chioscuri. Acum nu se mai gasesc(numai la mine :D )
Altfel poza vazuta in mod obisnuit,pare total defocalizata si neclara. Indata ce ochelarii vor incaleca nasul privitorului, va avea stuporea sa vada in trei dimensiuni :x
Pozele acelea drept mostre, nu fac decat sa induca in eroare privitorul si sa-i faca privirea KONCI
 
@theo: Eu am reusit sa vad steaua de mare si este impresionant. Tin sigur minte ca aveam si eu o carticica cu multe poze de genul. Doar ca n-o mai gasesc... :-x
 
@domnu_creasta
Ma bucur ca ai reusit sa vezi ceea ce multi nu reusesc.Uite inca o poza:

Aici se vede o locomotiva cu abur cu tender(precum cea din partea de jos a imaginii , dar care nu are tender).
Am si eu o carte cu astfel de imagini , hai sa le spun ,,imagini bidimensionale'' care privite dintr-un anumit unghi devin imagini tridimensionale, adica in relief.A nu se confunda cu pozele3D , care intr-adevar trebuie privite prin niste ochelari speciali.
 
Da, iar tenderul este in partea stanga, si am impresia ca doar pe jumatate in imagine (sau vad eu doar jumatate). :roll:
 
1. XXOO
2. Ummm... cum sa explic, e vorba de 2 santuri paralele ca si un "W" vazut de sus
3. Chitara electrica si ceva note muzicale

Stare at them :confused:
 
Initial cand s-a deschis topicul cu stenograme, eram convins ca voi avea sansa sa vad cateva poze in 3 dimensiuni cu trenuri. Acum vad ca e un fel de joc, ghici ce se vede in imaginea asta? Apoi numai ca nu are nicio legatura cu tematica acestui forum, poate ar trebui sa mutati topicul undeva la Iluzii optice sau Iozefini.com.
Macar puneti si voi acolo un tren ceva, nu dealuri chitari si alte strune :D
Cautati si voi pe net poze 3 D cu trenuri ca sunt, daca nu le puteti voi crea.
Bafta baieti :fluierat:
 
@Doru
Nu stiu ce te deranjeaza colega? :confused: La rubrica,,Discutii pe marginea liniei'' scrie sub titlu:,,Discutii diverse despre orice'' sau poate nu ai citit? In alta ordine de idei , alte topicuri de la aceasta rubrica , precum:
-Audiofilia
-Bancuri
-Filme funny
-Despre muzica etc.
nu au nici ele legatura cu tematica acestui forum si vad ca nu te-au deranjat!
Sincer , nu te inteleg :(