ROCO Z211

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

mirceag

New Member
24 Iulie 2020
4
3
Bucuresti
Salutare tuturor,

Am nevoie de ajutor de la cei cu experienta in modelismul feroviar.

De Craciun am "vaga impresie" ca Mosul imi va aduce un Start Set digital de la ROCO (urmaresc de mult timp acest lucru, fiu-miu e si el pasionat de trenulete, avem ceva trenuri in sistem analog de la Piko si cred ca sosit momentul sa facem "saltul" la un sistem digital).
De ceva timp incerc sa ma documentez asupra sistemului Z21 de la ROCO (mai mult datorita aplicatiei de telefon / tableta care mi se pare destul de usor de folosit). Problema mea esta ca avand 0 (zero) experienta cu sistemele digitale am nevoie sa invat sa folosesc aplicatia. Intr-adevar, pe YouTube se gasesc destule filmulete, dar as dori sa stiu daca exista ceva carti / site-uri care ar putea sa imi ofere posibilitatea de a invata (intr-un mod structurat) sa lucrez cu sistemul, Ceva in genul cartilor galbene "for dummies" care erau pe piata acum ceva timp.

Orice sfat sau informatie care m-ar putea ajuta este bine venita si multumesc anticipat celor care imi vor putea oferi ajutor.

Multumesc,

Mircea
 
Este destul de intuitiv de folosit Z21 s-a scris mult pe forum despre Z21 daca ai sa cauti ai sa gasesti .
In timp dupa ce il vi avea si daca nu vei gasi pe forum raspunsul la intrebarile care vor apare, pune intrebari la obiect .
 
La fel de incepator, am cumparat: o centrala Z21 Start, un router wireless cu codul de activare, un WLAN maus, si un decodor digital cu 8 pini pentru o banala locomotiva PIKO.
Toate acestea au avut cate un manual, pe care a trebuit sa il citesc. Instalarea si folosirea unei aplicaii pe telefon/tableta a fost simpla, si intuitiva.
Cred ca toate informatiile necesare pentru a rula trenuletul ar trebui sa existe chiar in cutia starter setului de la Mosu'.
 
Multumesc tuturor pentru raspunsuri - apreciez acest lucru.

Ce ma ingrijoreaza putin este cazul in care voi dori sa rulez o locomotiva de la un alt producator. Din ce am inteles (cu cunostintele limitate pe care le posed acum), a adauga o locomotiva ROCO noua ar trebui sa fie simplu (gen plug & play - o pui pe sina si sistemul o recunoaste si mapeaza automat toate functiile disponibile pentru acea locomotiva (sunete / fum / lumini / etc...). Dara in cazul in care voi dori sa folosesc o locomotiva de la PIKO sau BRAWA sau ESU, va trbui sa setez "manual" fiecare functie sau sistemul va recunoaste automat functiile si va mapa "butoanele"?

Imi dau seama ca sunt intrebari poate "stupide", dar sper sa aveti timpul de raspunde si rabdarea de a suporta un novice.

Multumesc

P.S: Cum inca nu posed vocabularul tehnic necesar, sper sa treceti cu vederea unele exprimari mai amatoricesti.
 
Exact cum ti-am spus cand ai o situatie intreaba aici si te vom ajuta . Te va ajuta si sa citesti subiectul pe care ti l-a recomandat "mpursu" dar dupa ce ai centrala fizic .
Pare complicat dar va fi placut si intuitiv sa descoperi toate setarile, fuctiile incet si cu rabdare , locomotive digitale si cu sunet sa fie cat mai multe in colectia ta .
Chiar de la inceput ar trebui sa cauti un set care sa aiba centrala Z21 NEAGRA nu ca cea alba nu ar fi buna dar in timp ai sa constati ca aceasta este o achizitie mai buna .
 
Ultima editare:
  • Like
Reacții: mpursu
Pentru un incepator centrala z21 Alba este exact ce trebuie.
Recomand centrala neagra Z21 atunci cand ai de scris sunete, firmware la decodoare Zimo si in caz de o automatizare a unei diorame complexe , altfel cea alba este suficient " pentru joaca".
Important este sa iti poti regla , seta adresele locomotivelor si parametrii decodoarelor din locomotive asa cum iti place , iar z21 alba are toate aceste facilitati.
Eu iti mai recomand sa te inveti cu Multimausul si nu cu telefonul , o sa stai mai mult cu ochii pe ecran in telefon ,sa vezi pe ce apesi in loc sa te uiti la tren cum ruleaza.
Acum este acest trend ,totul sa fie controlat de pe telefon , dar consider ca in acest hobby acest lucru rapeste toata frumusetea.
 
Ultima editare:
MultiMouse-ul este ergonomic și se operează cu o mână, având ochii și cealaltă mână pentru trenuri. Personal prefer moușii și privirea pe materialul rulant. Evident că se poate adiționa un controler extra prin intermediul telefonului/tabletei, însă in cazul in care se preferă o interacțiune strânsă cu trenurile, MM-ul este in avantaj.
 
  • Like
Reacții: mpursu
Salutare tuturor si multumesc inca o data pentru raspunsuri si ajutor. Lucrurile nu mai par asa de "negre" acum :).

@mpursu : Multumesc pentru link. Foarte utile informatiile, mi-au raspusn la unele intrebari si au generat altele :) Dar toate la timpul lor....
@GFN: Intentionez sa iau un start set, din ce am vazut toate au centrala alba. Pentru nevoile mele actuale, e de ajuns. Nu intentionez deocamdata sa lucrez la o diorama, desi piciul ma bate la cap ca vrea o "macheta" ca cea de la Muzeul CFR sau ca cea din Gara Sinaia. (nu am nici spatiul necesar in apartament). Are 6 ani si deja isi construieste singur peroane / gari / depouri din piese LEGO si astfel isi creaza propria diorama cu sinele pe care le avem acum. Mai tarziu... cine stie... cand o mai creste poate ne apucam de o mica diorama, ca un proiect tata-fiu.

Daca se concretizeza dorinta cu Mosul, va garantez ca voi fi destul de activ cu intrebari aici pe forum :)

Multumesc inca o data si week-end fain va doresc
 
  • Like
Reacții: mpursu
Cel mai bine e sa cumperi un start set pentru inceput. Sinele Geoline de la ROCO sunt destul de OK pentru incepatori, iar materialul rulant este gandit intr-o anumita masura si pentru cei mici. Ar fi bine sa nu insiri sinele pe jos, chiar daca nu ai mocheta sau covor. Praful este un mare dusman pentru mecanismele locomotivei.
Centrala z21, adica cea alba este destul de capabila. E de recomandat sa iti iei si un Multimouse, pentru ca daca vor opera doua persoane, e bine sa ai si tu optiunea de a opri curentul pe sine in caz ca urmeaza sa se intample vreo coliziune. Si intr-adevar, senzatia de a manevra locomotiva cu acel ,,knob" al Multimouse-ului este mult mai faina decat sa ,,freci" cu degetul pe ecranul unui telefon sau a unei tablete. Eu spre exemplu am destule locomotive incat sa uit cum am comenzile mapate pentru fiecare dintre ele (da, stiu, ar trebui sa imi creez un sistem, insa ma simt comod perioada asta) si prefer aplicatia de la ROCO pentru ca butoanele de pe display au o icoana pentru fiecare functie, pe cand la Multimouse ai 1, 2, 3, ... etc. Dar la inceput, cand ai cateva locomotive sau memorie mai buna ca a mea, Multimouse all the way! In plus, il poti lasa pe cel mic cu telefonul sau tableta, pentru ca ei oricum se descurca mai bine cu ele si tu poti manevra cu un Multimouse. Cat despre aplicatia de la ROCO, sunt atatea tutoriale pe youtube despre cum poti sa o folosesti incat nu vei avea mari probleme. Mai ales ca e si foarte intuitiva.
 
Ce ma deranjeaza pe mine la multimaus este ca rozeta fiind un potentiometru care are un 0 pe mijloc (sper ca m-am exprimat corect), cand treci de la locomotiva la alta trebuie sa tii minte vitezele.
Sa zicem ca pornesti prima locomotiva intr-un sens la 75% si selectezi a 2-a locomotiva. Ai deja rozeta la 75% dar locomotiva sta pe loc. Cum misti un pic rozeta, cum porneste si a 2-a locomotiva si tinde sa se duca spre 70% viteza sa zicem... Nu mai zic cand trebuie sa controlezi 2 locomotive care merg in sensuri diferite.
Banuiesc insa ca din aplicatie sau de la calculator este mai simplu din acest punct de vedere, vezi si poti selecta viteza direct.
Ce i-ar trebui viitoarei generatii de multimaus cred eu ar fi un inidcator luminos amplasat pe exteriorul rozetei (realizat dintr-un sirag de LED-uri sa zicem) care sa iti arate viteza locomotivei selectate, indiferent de pozitia rozetei.

Ca sa mai evit din neplacerea asta, selectez o locomotiva care nu se gaseste in acel moment pe sine si mut potentiometrul intr-o pozitie aproximativa ca sens si viteza cu locomotiva pe care vreau sa o controlez si apoi selectez acea locomotiva.
 
  • Like
Reacții: mpursu
Multimouse nu e perfect. Eu il folosesc doar cand vreau sa invart pe sine o locomotiva, doar pentru teste. Cand iti place sa invarti de o roata si sa fie si ,,inteligenta", atunci poti merge catre sistemul ESU CabControl. Are o unitate de comanda cu o roata motorizata, care atunci cand schimbi locomotivele se pozitioneaza singura la viteza la care e locomotiva in acel moment. E un sistem destul de fain, mai ales ca este defapt un smartphone cu roata accea in partea superioara. Din pacate, ESU nu prea e compatibil cu alte branduri. Adica nu stiu daca poti folosi unitatea de comanda ESU cu Z21. Eu nu am vazut pe nimeni sa faca asta pe net. Teoretic poti instala aplicatia Z21 pe device-ul lor, deoarece opereaza pe Android, insa nu stiu daca te poti conecta la unitatea Z21. Eu cred ca daca intri in ecosistemul ESU, e bine sa ramai acolo. Nu e un lucru rau. Produsele lor sunt din gama de top, dar de aceea sunt si ceva mai scumpe.
 
Eu m-am obisnuit bine cu Multimausul mai ales cu cel negru Wlanmaus, care are niste scurtaturi din butoanele tastaturii , accesez rapid meniul de programari CV-uri (meniu+ 6 ), (meniu+9 ,CV 29) ( shift + ok , accesare adrese locomotive).
Cand rulez mai multe locomotive simultan folosesc mai multi WlanMausi fiecare cu locomotiva lui, in felul acesta nu incurc borcanele.
 

Atașamente

  • 20211123_115148.jpg
    20211123_115148.jpg
    246,9 KB · Vizualizări: 10
Ultima editare:
Salutare tuturor, La Multi Ani si un Nou An cu Bine.


Reinvii acest topic, deoarece am niste up-date-uri. In infinita lui bunatate, Mosul a fost destul de darnic si mi-a adus un Start Set ROCO 51337 plus 2 actionari digitale de macaz ROCO 42624. Totul spre bucuria mea si a piciului, dar “usoara” nemultumire a “jumatatii mele mai bune” (a google-it putin despre set si…. In fine…. ).

Mentionez din start ca am folosit doar aplicatia Z21 instalata pe o tableta, nu am incercat inca MultiMouse-ul.


Ca si feed-back pana acum, cat am reusit sa ma “joc” cu setul (traseul ocupa destul de mult spatiu, aproape intreaga camera si nu am vrut sa “fortez norocul” in timpul sarbatorilor).

  • Sinele, comparativ cu cele PIKO A-Gleis fara terasament pe care le-am folosit pana acum sunt foarte faine. Terasamentul de cauciuc le face foarte aderente pe suprafata podelei si nu se misca asa de usor ca celelalte. Singura problema a fost ca a trebuit as ajustez putin cu foarfeca terasamentul la sinele de la iesirea din macaz, deoarece altfel nu se imbinau corect, dar totul a decurs destul de usor (ciudat a fost ca aveam si marcaje pentru taiere... fain )
  • Instalarea actionarilor de macaz s-a facut extrem de usor. Singura problema a fost cu inlaturarea unui mic panou pentru a avea acces la levierul de actionare a macazului (se indeparteaza destul de greu si imi era frica sa fortez). In rest, e la propriu “click & play”
  • Programarea macazurilor in aplicatia Z21 a fost extrem de facila – in cateva minute (maxim 5) cele 2 macazuri erau programate in lay-out-ul creat (doar asociat adresa, testat si gata). Chiar am fost uimit si am crezut ca am facut ceva gresit de a durat atat de putin, dar… functioneaza
  • Utilizarea aplicatiei Z21 e foarte usoara, la inceput cel putin. Crearea lay-out-ului a durar 5 minute (un oval cu o mica deviatie si 2 macazuri) iar piciului (are 6 ani) i-a luat maxim 30 secunde ca sa invete cum sa foloseasca aplicatia.
  • Locomotiva sii vagoanele sunt la un alt nivel (dpdv constructie) fata de seturile din gama PIKO Hobby pe care le-am folosit pana acum. Chiar am avut emotii (si cred ca inca o sa mai am o perioada de timp) in manipularea lor, fiindu-mi frica sa nu le deteriorez

“Problemele” pe care le-am intampinat, si pentru care am nevoie de niste sfaturi sunt :

  • Nu stiu de ce, dar aveam impresia ca (setul fiind de la ROCO iar tot sistemul digital fiind tot ROCO) la punerea locomotivei pe sine si « citirea » ei, sistemul imi va popula in aplicatia Z21 toate functiile locomotivei. Dar se pare ca nu e asa, fiind nevoit sa introduc fiecare functie una cate una, manual. Nu a fost ceva dificil, doar “time consuming” (introducerea se face foarte usor avand pliantul cu fiecare functie (sunet / actiune) care vine cu locomotiva)
  • In mod ciudat, in pagina cu functiile locomotivei din meniul de control, dupa ce am introdus functiile in primul sheet (C I) mi s-a populat automat si al doilea sheet (C II) cu aceleasi functii introduse, dar intr-o forma mai “simplificata”…. Asa ca a trebuit sa folosesc sheet-ul C III pentru restul functiilor. Aici sigur cred ca am facut eu ceva gresit, dar nu stiu ce...
  • O problema pe care o am este cu viteza locomotivei. Pentru a incepe deplasarea / miscarea, comanda acceleratiei trebuie sa fie undeva in jur de 50%, iar la 100% viteza locomotivei este foarte mica (cam ceea ce obtineam la un set PIKO analogic cu acceleratia undeva la 30%). E ca si cum viteza maxima e limitata de undeva si prin variata comenzii de acceleratie intre 0% si 100% eu actionez doar intre 0 si acea limita maxima (unde limita este atinsa cand ajung la 100% comanda).

Voi reveni cu alte intrebari cand voi avea ocazia sa mai instalez setul. Acum inca incerc sa ma deprind cu sistemul de la ROCO si as aprecia daca ma puteti ajuta cu ceva sfaturi pentru cele 2 probleme descrise mai sus.

Cu stima,

Mircea
 
  • Like
Reacții: AdyAero și mpursu
  • Nu stiu de ce, dar aveam impresia ca (setul fiind de la ROCO iar tot sistemul digital fiind tot ROCO) la punerea locomotivei pe sine si « citirea » ei, sistemul imi va popula in aplicatia Z21 toate functiile locomotivei. Dar se pare ca nu e asa, fiind nevoit sa introduc fiecare functie una cate una, manual. Nu a fost ceva dificil, doar “time consuming” (introducerea se face foarte usor avand pliantul cu fiecare functie (sunet / actiune) care vine cu locomotiva)
Ai nevoie de centrala Roco Z21 neagra si de module de feedback Roco 10808 - Z21 DETECTOR pentru a putea inregistra automat functiile locomotivei in mouse sau tableta .
 
Ce ma deranjeaza pe mine la multimaus este ca rozeta fiind un potentiometru care are un 0 pe mijloc (sper ca m-am exprimat corect), cand treci de la locomotiva la alta trebuie sa tii minte vitezele...

...Cand rulez mai multe locomotive simultan folosesc mai multi WlanMausi fiecare cu locomotiva lui, in felul acesta nu incurc borcanele.

Firmware-ul V2.00 pentru multiMaus contine functia "catch" care necesita rotirea rozetei la viteza curenta INAINTE de a trimite noi comenzi de viteza. Din pacate, V2.00 se poate folosi doar cu centrala zZ21 intrucat pierde functia de "master"; posibil sa mearga ca "slave" cu un master non-V2.00 (multiMaus, LZ100, NanoX...).

Iata descrierea functiei din manualul de upgrade:

"1.3 „Catch function“ of Control Knob

The multiMAUS firmware version V2.00 also contains the optional „catch function“ for the control knob, already known from the WLANmaus.

Holding down the "MENU"-key and pressing the "0"-key opens the selection of the catch sensitivity, whereby the "catch function" for the control knob can be activated.

This causes that on a mismatch between the control knob and the current speed step, e.g., when scrolling through the loco library, the control knob setting is not immediately resumed and sent as speed command to the loco. Instead, the control knob needs to “catch” the current speed step with the appropriate rotation, whereat the direction of rotation is indicated by a blinking of the corresponding direction arrow. The closer the control knob comes to the current speed step, the faster blinks the arrow, until a match is achieved. As soon as the arrow is displayed normally (without blinking), the loco follows the control knob as usual.

In other words, the flashing arrow indicates where the control knob must be moved in order to "capture" the locomotive with the control knob. This is a comfortable way to prevent awkward and undesirable abrupt changes in speed when selecting other locomotives with the multiMAUS.

The catch sensitivity, i.e., how close the control knob needs to come the current speed step until a loco capture happens, can be adjusted from 1 to 10 steps, whereat 10 corresponds to the highest sensitivity. You can select the desired sensitivity in steps using the arrow keys.
Value range: OFF, 1 to 10 (highest sensitivity); recommended for first try: 5 (medium)

Default setting: OFF
Confirm the selection with the OK button for returning to the normal driving mode."
 
  • Like
Reacții: AdyAero
Multumesc! Ce am eu ca firmware este vechi, suporta doar 20 de functii pe locomotiva.
 
Si eu am firmware vechi pe "soarecii" mei, desi in ultima vreme n-au fost folositi decat pe o centrala z21 nu vreau sa pierd functionalitatea de Master.
 
Firmware-ul V2.00 mai are o functie "cool" pentru care il invidiam de mult pe colegul @mpursu cu al sau sistem Lenz: posibilitatea schimbarii directiei de mers cu locomotiva in stationare (testarea astfel a luminilor albe / rosii fara ca locomotiva sa urneasca din loc):

"1.4 Change of direction of travel at a standstill
With multiMAUS firmware version V2.00 or higher, by pressing the arrow-key while operating the control knob, the evaluation and acceptance of the set speed step can be prevented. Hence the direction of travel can be changed when the loco is at standstill. This can be used, e.g., to achieve a front light change of the loco in the station area without starting."

Multumesc! Ce am eu ca firmware este vechi, suporta doar 20 de functii pe locomotiva.
Si eu am firmware vechi pe "soarecii" mei, desi in ultima vreme n-au fost folositi decat pe o centrala z21 nu vreau sa pierd functionalitatea de Master.

Firmware-ul precedent V1.05 stie 28+1 functii si pastreaza si functionalitatea de Master; acuma, eu folosesc rar de tot mai mult de 10+1 functii in mod manual (4 lumini, 6 sunete, una pentru "shunting mode").