Pai in loc de cleste special pentru indoit catenara, nu l-am vazut, nu mi-a trebuit, nu stiu ce face, poti folosi un banal cleste cu ciocurile rotunde si indoite la un unghi ... oarecare, dintr-un banal set China, la un pret banal de 12 lei. Sigur acuma sunt si mai ieftine.
Problema este ... acel cleste China are ciocurile troconice nu cilindrice pe un anumit diametru adicatelea trebuie sa nimerim diametrul la ochi dar ... "Lasa ca merge si asa".
Suna altfel dar nu este acelasi lucru.
Asa am zis si eu legat de cutter-ele pentru modelism.
De ce sa iau trusa de 250 lei? Ce stie sa faca? Lucreaza singura?
As, de unde, tot eu trebuie sa lucrez cu ea asa ca mi-am luat una de 8,9 lei cu o gramada de lame si manere.
Rezultatul?
O capota de Subaru Impreza WRC (1/24) mozolita nu taiata, doua manere rupte dar ... am lame
La ce sa le pun?
Nu am avut bani de Proxon si mi-am luat o freza de mana de 40 lei, ce mandru eram ca proaspat proprietar
, acuma ma uit la ea si-mi pun dopuri in urechi sa nu aud cum haraie din cauza bucselor uzate, a cam taiat la viata ei, si "astept sa se gripeze sa am motiv sa-mi iau alta" - vorba lui Alin.
Vedeti ... de aceea altii sunt unde sunt ca folosesc cicanul pentru batut cuie in peretele din dreapta si numai pentru batut cuiele in peretele din dreapta.
Ca lucrurile au mai fost schimbate si aproape tot ce se vinde a intrat in categoria "bunuri de consum" este adevarat - asta este insa alta poveste.
Concluzia - daca ai posibilitatea cumpara ce trebuie chiar daca ai impresia ca dai mai mult, daca nu ai cauta pe la prieteni ca imposibil sa nu gasesti.
In majoritatea cazurilor, in modelism, daca nu te folosesti de sculele specializate pentru un anumit tip de lucrare ai toate sansele ca lucrarea sa dureze mai mult decat ti-ai planificat, sa nu o faci sau sa o executi slab calitativ sau, cel mai rau caz, sa o reiei de la zero deoarece sculele nu te ajuta.
De multe ori indemanarea si priceperea in modelism nu suplinesc lipsa unei scule.
:cafea: