Folosești un browser învechit. Se poate să nu afișeze situl acesta sau alte situri corect. Ar trebui să actualizezi sau să folosești un browser alternativ.
Info (sursa - http://www.dumbrava-narciselor.ro/microregiunea.php?page=sinca-noua&subpage=monumente&article=viaductele-feroviare-Podu-Ilii-Podu%20Negru :
Viaductele feroviare Podu' Ilii si Podu' Negru:
La 29 august 1908 s-a deschis calea ferata Fagaras - Brasov construita intre anii 1906 - 1908 de Concesiunea Beldy Tivadar prin firmele de constructie budapestane Max Schiffer si Mendel & Revesz.
Intre statia Sinca Noua si Halta Valea Homorod au fost construite primele doua viaducte de cale ferata din Romania realizate cu arce din beton armat dupa proiectele Prof. Dr. Szilard Zielinsky de la Institutul Politehnic din Budapesta.
Dupa peste 30 de ani de exploatare au aparut probleme incompatibile cu siguranta circulatiei trenurilor atat la cele doua viaducte cat si la structura Tunelului Diana aflat in apropierea lor.
Din aceste motive intre anii 1941 - 1943 a fost construita in regim de urgenta varianta ocolitoare Sercaia - Valea Homorod inaugurata la 3 noiembrie 1943 cu o lungime de 16,1 km.
In anul 1948 calea ferata Valea Homorod - Sinca Noua a fost demontata si cele 2 viaducte impreuna cu Tunelul Diana (535m) au fost abandonate.
Viaductul Podu' Ilii Calea ferata Fagaras - Brasov
Pozitia: intre Sinca Noua - Valea Homorod km 40 + 307
Raza curbei = 250 metri
Lungimea = 99,40 m
Deschidere maxima = 60 m
Viaductul Podu' Negru Calea ferata Fagaras - Brasov
Pozitia: intre Sinca Noua - Valea Homorod km 41 + 147
Raza curbei = 250 metri
Lungimea = 167,30 m
Deschidere maxima = 60 m
Sunt recent inscris pe acest forum si am vazut cuvantul "expeditii". Astfel ma intrebam daca membrii acestui forum fac impreuna excursii cu trenul in diverse zone din tara. Propunerea mea ar fi Brasov - Miercurea Ciuc - Toplita - Deda unde peisajul este foarte fain si, de la fereastra primului vagon, ultimele vagoane se vad ca un trenulet de jucarie, pe langa muntii maiestuosi.
Cindva pe la inceputul forumului sau poate al internetului, eram citiva care plecam in deplasari carora le spuneam expeditii.
Nucleul era format din citiva pasionati din Bucuresti la care se adauga o ,,grupa" de Brasov si mai venea un ,,vagon" de la Timisoara adica eu.
Mai erau si ,,vagoane" de Pitesti uneori daca nu ma insel.
Asa au fost expeditiile pe linia Vilcele, expeditia pornita spre Comandau dar ajunsa din Brasov la Brazi, a mai fost viaductul Caracau etc.
Apoi lucurrile au luata alta turnura, ne-am mai intilnit sporadic, au aparut problemele vietii si in mare fiecare si-a vazut de treaba, o parte a acelui ,,convoi de manevra" ne-am mai vazut cind au fost expozitiile in Bucuresti Nord.
E foarte greu sa aduni un ,,corp expeditionar" cel putin nu pe cel vechi dar a ramas folosirea termenului expeditie.
Personal l-am inlocuit cu deplasare dupa ce am continuat obiceiul de a merge pe liniile patriei desi am redus si eu deplasarile din motive... familiale.
Asa cum spune Mihai , cel mai simplu e sa iti planifici un drum si sa pornesti, lumea pasionatilor de trenuri fiind extrem de fragmentata lucru care poate fi vazut prin multimea forumurilor si a scandalurilor de pe forumurile feroviare.