Montare lumini pt un NoHab BTTB convertit la digital

tache44spr

Member
13 Aprilie 2010
28
0
bucuresti
LOCATION
bucuresti
Buna ziua tuturor pasionatilor,
anul trecut am reusit cu ajutorul dvs ( Liviu M ) sa fac acest lucru cu alta locomotiva un E 254 de la BTTB.Acum m-am decis sa fac acelasi lucru cu un NoHab pentru care am achizitionat un kit motor Mabuchi cu care am inlocuit vechiul motor si un set de cate 3 smd-uri doua bicolore si unul alb pt lumini fata-spate alb-rosu in functie de directia de deplasare pe care inca nu am reusit sa le montez.As dori sa instalez o mufa pentru un decodor cu 6 pini caci ocupa mai putin loc in opinia mea.Totul functioneaza perfect mai putin luminile :-( .
Mesajul a mai fost postat din neatentia mea si in alta pagina unde am primit ceva sfaturi dar o schema ar fi mult mai folositoare deoarece am cam ars vreo 3 smd-uri si inca nu am reusit sa trec de acest hop.
Daca a mai trecut cineva prin aceste momente mi-ar prinde bine ceva sfaturi.
Cu stima.

Ceva detalii foto:

http://img803.imageshack.us/img803/7610/lumininohab1.jpg
http://img834.imageshack.us/img834/7170/lumininohab2.jpg

Revin cu ceva (ne-)lamuriri dupa ce am atasat doua imagini cu "chinuiala" mea.In prima sunt smd-urile doua bicolore si unul alb si am schitat putin modul in care ar trebui legate dupa mintea mea si dupa o alta schema din foto 2 de pe un site german.Acolo apar legate rezistentele de tablita plata care colecteaza curentul de pe o parte a sinelor,respectiv de unde se alimenteaza si decodorul la pinul negru.Mentionez ca nu-mi dau seama daca se poate numi "masa" aceasta tablita.Albul si galbenul merg cate unul la contactele ramase libere ale smd-urilor (albul jos si galben sus).
Mini circuitele functioneaza perfect in analog,dar mi-e teama insa sa le mai pun inca odata la digital caci poate mai "prajesc" cateva.
Ce spuneti credeti ca s-ar putea sa functioneze ?Va multumesc pentru rabdare si pt timpul acordat.
 
Mai multe detalii despre funcţionarea LED-urilor se pot gă’si în acest subiect. Conectarea luminilor la decodorul digital este ilustrat㒠în pagina a treia, pentru un exemplu 3alb/2roşu.
Pentru decodoarele care NU au firul albastru (plus comun), atunci rolul acestuia este preluat de firul roşu sau de cel negru. Sau... se creeaz㒠plusul comun prin intermediul a dou㒠diode 1N4148, conectate cu catozii împreun㒠(plus comun) şi anozii unul la firul roşu şi unul la firul negru.
 
Buna,

Schema de conexiune citata de pe site-ul german este corecta, in cazul decodoarelor cu 6 pini deseori se foloseste ca si comun, unul din firele de la colectoarele de curent de la sina. Poti totusi verifica in documentatia decodorului, daca nu este disponibil comunul intern (dupa puntea redresoare. Acest comun nu este masa, este terminalul + al puntii). Daca exista conexiunea pe decodor, recomand sa-l folosesti. Este adevarat, ca in acest caz este nevoie de un fir separat, in afara de conectarea prin mufa de 6 pini.

Problema insa se pare sa fie alta. Ce valoare de rezistor ai folosit? Folosirea unei singure rezistente, nu este cea mai corecta. Schema lui MPU, din pagina 3 a linkului, este mai mult decat corecta. Daca nu vrei sa folosesti 4 rezistente, foloseste macar 2, cate una pentru fiecare ramura (una pentru ramura faruri fata +stopuri spate, una pentru ramura faruri spate+stopuri fata). Dar folosind doar 2 rezistente, nu vei putea regla intensitatea Ledurilor albe din fata si celor rosii din spate decat impreuna, din valoarea PWM-ului de pe iesirea auxiliara a decodorului.

Rezistentele trebuie sa fie de ordinul 1-10 kohmi, in functie de tipul Led-ului, si in functie de cate sunt legate in serie, si tensiunea disponibila, asa cum descrie MPU in articolul sau. Daca folosesti ca si pol comun unul din firele de la sina, redresarea este monoalternanta, si rezistentele vor fi de valoare mai mica. Daca este disponibil comunul decodorului (firul albastru din ilustratie), redresarea este bialternanta, tensiunea disponibila va fi aproximativ de valoare dubla, si rezistentele vor avea valoare mai mare.
 
mpursu a spus:
Mai multe detalii despre funcţionarea LED-urilor se pot gă’si în acest subiect. Conectarea luminilor la decodorul digital este ilustrat㒠în pagina a treia, pentru un exemplu 3alb/2roşu.
Pentru decodoarele care NU au firul albastru (plus comun), atunci rolul acestuia este preluat de firul roşu sau de cel negru. Sau... se creeaz㒠plusul comun prin intermediul a dou㒠diode 1N4148, conectate cu catozii împreun㒠(plus comun) şi anozii unul la firul roşu şi unul la firul negru.
Multumesc frumos insa as mai avea o intrebare :decodorul nu are decat 6 pini si nu are firul albastru in plus,este posibil sa functioneze cu "albastrul" legat la unul dintre fire fie rosu sau fie negru indiferent de care si fara cele doua diode ?
 
Da, functioneaza. Conexiunea comuna a ramurilor LED+resiztenta poti sa le legi la firul roeu, sau firul negru
 
@Gyuri

Totusi nu inteleg de ce la firul rosu sau negru care se presupune ca preia o tensiune constanta de 16 V din sine nu trebuie nicio rezistenta pt prevenirea strapungerii... In kit-ul cumparat schema era prevazuta tocmai invers si anume cu rezistorul legat numai pe firul albastru apoi la firul negru.Dupa gandirea mea (cel mai probabil stramba) decodorul ar trebui sa "scoata" o tensiune adecvata pt led-uri caci toate locomotivele de generetie noua folosesc acest sistem de iluminat.Sau cel mai probabil au integrate respectivele rezistente si diode pe placile circuitelor...
Multumesc si scuze inca odata pentru "ignoranta" mea.
 
Decodoarele nu au integrate rezistentele de limitare a curentului. Producatorul de decodoare nu are de unde sa stie, daca decodorul va actiona becuri sau LED-uri. Din aceste motive, in decodor sunt doar tranzistori cu colectorul in gol, sau drena in gol, care au rolul de comutator (comuta fie becul, fie ansamblul LED + rezistenta la masa circuitului). Daca locomotiva are in dotarea din fabrica LED-uri, atunci are prevazuta pe placa de baza a locomotivei rezistentele respective. Daca LED-urile se monteaza ulterior, ele trebuie folosite impreuna cu rezistentele de limitare a curentului. Folosirea uneia din sine (firul rosu sau firul negru) este specific modelelor la scara N, si la modele la scara H0 ale lui Fleischmann. Daca locomotiva este folosita in tensiune continua, atunci, da, din sina se culege tensiune continua, si becurile sau LED-urile sunt alimentate cu tensiune continua. In cazul folosirii in DCC ( a schemei cu polul comun la firul rosu sau negru) becurile sau LED-urile vor fi alimentate cu o tensiune pulsatorie, deoarece nu se foloseste puntea redresoare completa din decodor, doar jumatate din aceasta.

Sper ca am fost mai explicit.
 
O ultima intrebare si maine ma apuc de lipituri:rezistori am de valorile respective insa as dori sa fac varianta cu diode ca sa nu am alte surprize si pentru diode nu am decat varianta 1N4007 pe care le-am folosit anul trecut la un E254 cu mai putine probleme decat acesta.Este vreo problema?Si acolo erau interpuse intre alimentarea rosie si cea neagra.
Cu stima.
 
Daca nu ai altceva, merge si 1N4007. Sunt cam "butucanoase", dar daca este loc suficient... Ar fi fost mai bune 1N4148, cu toate ca sunt pentru curenti mai mici (100mA) dar sunt mult mai rapide ca si 1N4001. Frecventa DCC-ului este de ordinul cateva zeci de kHz.

Spor sa ai,
Gyuri
 
Buna seara,
cu toata stima si cu tot respectul tin sa va anunt ca nu am reusit in incercarea mea si ca mai trebuie studiat atat subiectul cat si predicatul.
Ideea cu cele doua diode 1N4148 pt plusul comun nu a tinut desi pentru 60 bani costul a zece bucati am batut un drum pana in Ghica Tei caci am zis sa respect schema;rezultatul a fost un scurt circuit afisat pe ecranul multi mouse-ului.La schimbarea plusului comun cu unul individual respectiv pe negru se aprind doar cele 3 leduri albe pentru deplasarea inainte iar la comutarea spre sensul de intoarcere nu se aprinde niciunul.
Probabil ca voi mai incerca odata cu shema lui Liviu M pe care am folosit-o la o E254 putin mai complicata la prima vedere din cauza firelor dus-intors de la un capat la celalalt al locomotivei,dar acolo parca exista mai mult loc pentru traseul acestora.
Ce sa zic...putin dezamagit de timpul pierdut vis-a-vis de asteptari.Desi pare usor in teorie practica ne omoara!
Totusi daca mai aveti vreo idee sunt pe receptie.
Cu stima.
 
Tache, fa-o pachet, o trimiti la Dan in Cluj, o coafeaza si te-ai sustras lejer din suparari si stress. Cateodata nu merita atata bataie de cap, cand avem atatia specialisti. Si io am avut o problema de prindere a urechilor in LED-uri si am lasat omul pregatit sa se ocupe. Pica satisfactia personala, da' iese!
 
tache44spr a spus:
rezultatul a fost un scurt circuit afisat pe ecranul multi mouse-ului.La schimbarea plusului comun cu unul individual respectiv pe negru se aprind doar cele 3 leduri albe pentru deplasarea inainte iar la comutarea spre sensul de intoarcere nu se aprinde niciunul.
Vezi daca nu cumva ai montat invers dioda de pe ramura care nu se aprinde.
Diodele redresoare trebuie sa fie cu anozii spre sine si cu catozii (capetele cu dungi) spre Led-uri. Ambele si in oricare din variante.
 
LiviuM a spus:
tache44spr a spus:
rezultatul a fost un scurt circuit afisat pe ecranul multi mouse-ului.La schimbarea plusului comun cu unul individual respectiv pe negru se aprind doar cele 3 leduri albe pentru deplasarea inainte iar la comutarea spre sensul de intoarcere nu se aprinde niciunul.
Vezi daca nu cumva ai montat invers dioda de pe ramura care nu se aprinde.
Diodele redresoare trebuie sa fie cu anozii spre sine si cu catozii (capetele cu dungi) spre Led-uri. Ambele si in oricare din variante.
Buna seara si toate cele bune,diodele au fost legate exact cum mi s-a spus iar diodele au semnul distinctiv afiasat pe ele chiar daca acestea au doar 3mm lungime;oricum si dupa inlaturarea plusului comun se aprindeau doar cele 3 smd-uri,diferenta era ca nu mai aparea mesajul de scurt-circuit pe multi mouse.
Acum imi dau seama ca nu va fi la fel de usor ca la aceea E254 caci acolo kitul era deja montat pe o placa si avea doar doua borne pt alimentarea celor doua smd-uri bicolore pe cand eu am aici mai multe (doua bicolora si unul alb ) si probabil ar trebui inversat un sens de patrundere al curentului prin aceste diode ori alb ori rosu .
Oricum raman dator cu o bere pt schema lui E254.
Multumesc mult.
 
obiwan a spus:
Tache, fa-o pachet, o trimiti la Dan in Cluj, o coafeaza si te-ai sustras lejer din suparari si stress. Cateodata nu merita atata bataie de cap, cand avem atatia specialisti. Si io am avut o problema de prindere a urechilor in LED-uri si am lasat omul pregatit sa se ocupe. Pica satisfactia personala, da' iese!
Buna seara,
multumesc pt "incurajare" si spun asta fara rautate si cu toata stima pt dl Dan de la Cluj;unde nu m-am descurcat am incercat local iar dl Rally are un digi-man care m-a ajutat anul trecut cu un ICE 1 si care probabil o va rezolva si pe aceasta dar mi se pare ceva atat de simplu caci refuz sa dau alti 50-80 de ron pentru 2-3 lipituri caci altceva nu vad ce s-ar putea adauga la schemele afisate de colegi.
Cu stima.
 
Salut,
tache44spr a spus:
oricum si dupa inlaturarea plusului comun se aprindeau doar cele 3 smd-uri,
De-aia m-am si gandit la o dioda montata invers.
In cazul 'plus comun' cele 2 diode ar fi fost in serie, ar fi condus ambele in acelasi timp rezultand scurtciurcuit,
In cazul sapararii ramurilor, dioda si ledurile ar bloca fiecare cate o alternanta. Dar daca zici ca le-ai legat cum trebuie (cu marcajul spre Leduri) nu mai am idei.
Pacat, cu motorul izolat (ca in desenul nemtesc) ai fi putut folosi corpul .locomotivei pentru plusul comun (poza nemteasca exact asta arata).
 
Acum la acesta ora tarzie (pentru mine) din noapte o intrebare sincera si as dori un raspuns pe masura :Chiar nu a mai facut nimeni asemenea modificari la vreun BR 130,NoHab sau alte "vechituri" functionale si la care nu au dorit sa renunte din diferite motive ?
 
Acum la acesta ora tarzie (pentru mine) din noapte o intrebare sincera si as dori un raspuns pe masura :Chiar nu a mai facut nimeni asemenea modificari la vreun BR 130,NoHab sau alte "vechituri" functionale si la care nu au dorit sa renunte din diferite motive ?
 
Salut Tache,

Nu te descuraja! Ambele scheme sunt functionale, am montat in multe locomotive fie una, fie alta. Toate locomotivele Fleischmann la scara N sunt echipate in varianta fara diode, cu conexiune la sina. Sigur este o greseala la conexiunile pe care le-ai facut. Si probabil fiindca tu ai legat gresit, este mult mai greu sa observi. Fa o zi pauza, si poate la verificarea ulterioara o sa observi cauza. Suspecteaza LED-urile, poate acolo este incurcat ceva. Circuitul extern decodorului, poti sa-l testezi si cu o sursa de 12V, tensiune continua. Nu vor lumina la intensitatea maxima, dar trebuie sa mearga. Comunul montajului legi la borna plus a sursei, iar in functie de care ramura o conectezi la minusul sursei, aceea ramura trebuie sa lumineze. Asa poti sa testezi functionarea fiecarei ramuri. Dupa ce functioneaza "manual", poti sa legi decodorul, si sa continui cu alimentarea montajului de la DCC.

Bafta
 
Buna ziua,
nu ma las ; am afisat aici o imagine cu modul in care am legat ledurile lasand la o parte plusul legat doar la negru sau cel comun,poate aici sa fi gresit.
http://imageshack.us/photo/my-images/22/lumininohab3.jpg
Imaginea ar fi din fata/spatele locomotivei iar colturile smd-urilor colorate cu verde ar fi pozitionarea catozilor.
Ce spuneti ???