Montare decodor Digitrax Dz125

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

sogard_2003

Well-Known Member
Trenulist
19 Ianuarie 2016
3.617
67
Bucuresti
LOCATION
Bucuresti
Salut tuturor pasionatilor de modelism si de electronica.
Am facut si eu micul pas spre digitalizare,dupa 3 luni de asteptare un bun amic si coleg de facultate mi-a adus din America decodoare Digitrax DZ125.
Cred ca numele va suna cunoscut asta dupa ce Sesamcave l-a facut renumit prin laudele sale.deci consider ca nu mai este necesar sa repet povestea cu comparatia lor fata de cele de productie europeana.
cel mai important este ca in constructia actuala suporta peste 1A pe partea de comanda a motorului si 0,5A pe partea de comanda a fiecarui bec.Nu se incalzeste deloc si rezista cu succes la ultilizarea sa in sistemul digital ROCO Multimaus care din cate am vazut pe forum si din masuratorile mele da o tensiune de 21,5 V...toate ca toate iata cam ce a trebuit sa fac pentru montarea decodorului in locomotiva 1144 277-9 la scara N
pentru inceput am facut cateva teste de functionare ,eliminand din circuitul original al locomotivei rezistentele inseriate cu becurile de la faruri.

Am luat o placuta de textolit pe care am taiat-o dupa forma circuitului original

Am desenat conturul sau ,am taiat ,am frezat si gaurit..pana ce am ajuns la forma :

Dupa ce am desenat cu oja cateva puncte ,am pus placuta in clorura ferica si au rezultat cateva puncte de circuit in care am lipit firele decodorului si a ledurilor albe.In serie cu fiecare led am montat cate o rezistenta de 2,7K.Legaturile la motor sunt facute din tabla de alama .(multumesc Dave pentru ajutor)


Cablajul din locomotiva este facut in graba mare,el avand aceasta forma si acest aspect dezastruos.Cand o sa am timp voi face ceva standardizat eventual cu o mufa pt. decodor si loc pentru montarea lamelelor de colectare curent de la pantograf+comutator.pana atunci mai este drum lung deoarece ma impart intre facultate ,munca si lucrare de licenta......cine stie ce o iesi la final....multa sanatate tuturor si la cat mai multe trenulete.
Sesamcave multumesc pentru descoperirea decodorului si pentru V36 care este trasa la depou pentru a primi un decodor.
 
Re: Montare decador Digitrax Dz125

<r>era sa uit.cateva poze fanteziste <E>:D</E> <E>:D</E> <br/>
<URL url="http://i143.photobucket.com/albums/r136/sogard_2003/1144-277-9/DSC04831.jpg"><s></s><IMG src="http://i143.photobucket.com/albums/r136/sogard_2003/1144-277-9/th_DSC04831.jpg"><s></e></IMG><e></e></URL> <URL url="http://i143.photobucket.com/albums/r136/sogard_2003/1144-277-9/DSC04832.jpg"><s></s><IMG src="http://i143.photobucket.com/albums/r136/sogard_2003/1144-277-9/th_DSC04832.jpg"><s></e></IMG><e></e></URL> <URL url="http://i143.photobucket.com/albums/r136/sogard_2003/1144-277-9/DSC04846.jpg"><s></s><IMG src="http://i143.photobucket.com/albums/r136/sogard_2003/1144-277-9/th_DSC04846.jpg"><s></e></IMG><e></e></URL></r>
 
Salut, daca mai ai un decodor nemontat, poti sa-i masori grosimea cu un subler (in zona unde este cel mai gros, unde sunt piesele cele mai inalte)?
Multumesc.

Si eu m-am gandit sa refac cablajul la V200 Roco pe N dar mi-a venit ideea sa-l folosesc pe cel original scotand diodele (a mea e cu becuri) si intrerupand pe unde era cazul traseele existente, astfel ca sa obtin "insulele" de trebuinta. Ia-o ca pe o sugestie, doar daca nu ti neaparat sa pastrezi intact cablajul original.

edit: Acum am vazut de ce ai refacut cablajul, ca sa prevezi decuparea pentru decodor. Sugestia mea ramane valabila doar pentru locomotive in care incape decodorul intre cablaj si plafon sau in oricare alt loc.
 
Am schimbat numele titlului din decador in decodor...... :D :D :D
Decodorul are 3,2mm grosime 9,2 mm latime 11,5mm lungime fara fire.
prostia cea mare a fost ca atunci cand le-am comandat am uitat sa studiez site-ul de la digitrax si abia acuma am descoperit o varianta cu pini de legatura....scuteam din taiatul firelor si cositoritul lor (nu ca mi-ar fi luat mult...) oricum daca reusesc sa fac un cablaj standardizat voi schimba firele cu niste pini....numai bine si multumesc tuturor pentru aprecieri.
 
Sogard, eu ti-am zis ca ai facut un cablaj frumos si ingrijit! Dar vezi, led-urile alea nu seamana a lampi cu incandescenta, ci mai degraba a lampi cu xenon, din cauza luminii alb rece. Ti-ar trebui o folie de conversie temperatura de culoare CTO, cum se foloseste in cinematografie sa pui in fata ledurilor. Sa imi aduci aminte sa iti dau o bucata cand ne vedem.
 
Eventual, daca ai timp & chef, ai putea sa vopsesti negru-mat portiunile din sasiu care ajung in dreptul parbrizelor. Parerea mea este ca astfel s-ar imbunatati aspectul optic al locomotivei, fiindca acel alb/gri din dreptul respectivelor parbrize parca nu prea arata natural.
Sau ai putea vopsi cu negru lucios suprafetele interioare ale geamurilor. Eu unul asa am procedat cu geamurile electricei ES4990 (aici)
 
Ce tip de motor are loco pe care l-ai montat ? 5 poli, 3 poli...? Ma intereseaza cum se comporta pe motoarele mai vechi, eventual fara volanta...Bineinteles, fara sa-i dezactivez compensarea de sarcina.
 
Motorul are 5 poli, se comporta binisor. Modelul este roco la N si viteza minima se pare ca este limitata comparativ cu alte locomotive pe care le am.
De exemplu v36 trix sau g2000 mehano merg ceva mai incet spre deosebire de roco.
Nu sunt sigur care e cauza pentru care locomotiva de la roco pleaca la viteza mai mare. Sincer nici nu am stat sa dibacesc motivele. Or fi mecanice presupun. O sa trebuiasca sa testez la un moment dat...
 
Am avut o V36 pe mana, cu motor vechi de vreo 20 de ani ce avea trei poli magnetici, dar mergea destul de bine. Singurul inconvenient era mecanica si culegerea de tensiune.
Vezi sa nu ai probleme mecanice la locomotiva ta.
 
Nu sunt mecanice, pe analog merge perfect, pe digital la viteza mica merge iarasi bine, la viteza medie intra in trepidatii...cum cresc viteza cu 2 trepte pe multimaus isi revine brusc si merge perfect. Undeva intre treptele 3 si 6 am probleme, in rest merge foarte bine. Aici nu prea pricep...trebuie sa mai sap.