Mersul trenurilor 2011-2012

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

Gam3

Moderator
Super Moderator
Trenulist
18 Iunie 2016
6.075
2.641
Iași
LOCATION
Iași
CFR Că’lă’tori introduce din 11 decembrie cele trei noi ranguri de trenuri Regio, InterRegio şi Intercity

Rangurile actuale de trenuri de că’lă’tori vor fi structurate şi tarifate începând din 11 decembrie, în funcţie de serviciile oferite, în trei categorii: Regio, InterRegio şi Intercity, urmând astfel s㒠dispar㒠denumirile de tren personal, accelerat şi rapid.

Trenurile accelerat şi rapid vor deveni trenuri InterRegio, trenurile personal vor fi trenuri Regio, în timp ce trenurile Intercity vor opera în continuare sub aceast㒠denumire.

Prin asimilarea acceleratelor şi a rapidelor sub rangul InterRegio, tarifele pentru acest tip de tren vor fi cu 20% mai ieftine decât în cazul trenurilor rapid şi cu 10% mai scumpe decât actualele accelerate.

CFR Că’lă’tori anunţ㒠c㒠pentru a implementa noul sistem de ranguri de tren, pân㒠la data de 8 decembrie 2011 inclusiv se vor putea emite legitimaţii de că’lă’torie la ghişeele de emitere din staţii şi agenţii de voiaj şi prin intermediul celorlalte sevicii complementare (xSellKiosk sau vânzare online) numai pentru trenurile prevă’zute în actualul plan de mers (inclusiv pentru trenurile cu circulaţie în data de 9 decembrie).

Pentru trenurile prevă’zute în noul plan de mers (Regio, InterRegio şi Intercity), legitimaţiile de că’lă’torie se vor putea achiziţiona numai începând cu data de 9 decembrie astfel: în data de 9 decembrie, numai pentru trenurile cu plecare în data de 11 decembrie 2011 şi în data de 10 decembrie pentru trenurile cu plecare în data de 11 şi 12 demcebrie. începând cu 11 decembrie, se revine la funcţionarea normal㒠a tuturor sistemelor electronice de emitere, respectiv la anticipaţia de 30 de zile.
sursa /www.zf.ro


Sa vedem cu ce viteza se va circula, am ales 3 trenuri IC si un tren Interregio.

IC 531 Bucuresti Nord - Oradea
viteza maxima 140 km/hIC 551 Bucuresti Nord - Suceava/Iasi
se merge bine, 140 -120 km/hNoul IC Bucuresti - Constanta , 581
nici vorba de 160 km/hSi InterRegio 1582 Constanta - Brasov

 
in livretele alea presupun ca nu sunt trecute si restrictiile de viteza la poduri, podete sau mai stiu eu ce sta sa cada (sau poate le-au reparat macar pe cele de pe magistralele mari, desi ma cam indoiesc); atunci viteza medie reala scade simtitor, e la fel cum ai zice ca pe un drum plin de gropi ai viteza maxima 90 la ora, ca atata e legal, dar tu mergi cu maxim 30 ca altfel iti faci praf masina
intr-un fel e bine ca se ieftinesc biletele de rapid, dar o veste nashpa pentru cei care preferau acceleratul, din motive diverse
presupun ca se va plati suplimentul de viteza la fel ca la rapid, pe numar de kilometri cat de cat mai stricti, nu mai lejer si la tarife mai mici, asa cum este acuma la accelerat
 
Incepand cu data de 31.12.2011 se suspenda traficul de calatori pe urmatoarele sectii de circulatie :

1. Babeni - Alunu

R 2832 Alunu 3:30 - Babeni 5:40 Nu circula
R 2835 Babeni 15:55 - Alunu 18:09 Nu circula
R 2470 Alunu 18:45 - Babeni 20:55 - Govora 21:07 - Rimnicu Vilcea 21:30 Nu circula
R 2468 Rimnicu Vilcea 18:25 - Govora 18:46 - Babeni 19:07 - Alunu 21:40 Nu circula

2. Marasesti - Panciu

R 6551 Marasesti 17:40 - Panciu 18:05 Nu circula
R 6552 Panciu 18:25 - Marasesti 18:49 Nu circula

3. Floreni - Dornisoara

R 5771 Vatra Dornei 4:25 - Vatra Dornei Bai h 4:28 - Floreni 4:50 - Dornisoara 5:52 Nu circula
R 5772 Dornisoara 6:32 - Floreni 7:21 - Vatra Dornei Bai h 7:41 - Vatra Dornei 7:46 Nu circula
R 5773 Vatra Dornei 14:50 - Vatra Dornei Bai h 14:53 - Floreni 15:15 - Dornisoara 16:11 Nu circula
R 5774 Dornisoara 16:35 - Floreni 17:24 - Vatra Dornei Bai h 17:44 - Vatra Dornei 17:49 Nu circula

4. Giurgiu - Gradistea

R 9314 Giurgiu 6:17 - Giurgiu Nord 6:22 - Gradistea 7:25 Nu circula
R 9313 Gradistea 7:55 - Giurgiu Nord 8:57 - Giurgiu 9:03 Nu circula
R 9316 Giurgiu 15:45 - Giurgiu Nord 15:50 - Gradistea 16:53 Nu circula
R 9315 Gradistea 17:45 - Giurgiu Nord 18:47 - Giurgiu 18:53 Nu circula

5. Jebel - Liebling

R 9789 Jebel 17:25 - Liebling Hm 17:53 Nu circula
R 9790 Liebling Hm 19:08 - Jebel 19:36 Nu circula

Actiunea face parte din planul de eficientizare a CFR Calatori, care se gaseste aici : http://www.feroviarul.ro/noutati-feroviare/amanunte-privind-programul-de-eficientizare-la-cfr-calatori.html
 
Michael Schacherhofer Öbb a spus:
Lieber Bernhard Odehnal, ich kann ihr Gewissen beruhigen, sie haben den Dacia nicht umgebracht :), auch wenn ich persönlich gern ihre Artikel lese und ich von Kollegen wei߸, dass sie das auch tun, aber es gibt operative Gründe für diesen Entschluss. - gleich vorweg zur Wirtschaftlichkeit des Zuges möchten wir bemerken, dass der Zug nicht gewinnbringend betrieben werden kann. Eine weitere Anhebung der Ticketpreise würde deren Vertrieb in Rumänien zurückgehen lassen und die Gesamtsituation nicht verbessern.

- im Belgrader Zugteil sehen wir uns zusätzlich mit einer sehr geringen Anzahl an Fahrgästen konfrontiert, welche sich aus einer sehr mangelhaften Sicherheitssituation ergibt, welche trotz Einsatz der ungarischen Exekutive am Streckenabschnitt Budapest – Kelebia (serb. Grenze) nicht wesentlich verbessert werden konnte (hierzu gab es vor 2 Jahren auch einen Bericht des ORF)

- ein weiterer Betrieb dieses Zugteils war zudem stets seitens MAV-Start in Frage gestellt worden, da aufgrund der anderen Finanzierungsstruktur in Ungarn dort der Zug bis dato GWL-finanziert war und ist und das dortige Ministerium diesen Zugteil auch sehr kritisch sieht

- betreffend der Qualität der eingesetzten rumänischen Wagen sind weder wir noch unsere Partnerbahn MAV-Start zufrieden (aus Budapest ist dies der erste Zug, welcher auch von Businesskunden in Anspruch genommen wird) und wir konnten trotz mehrmaliger Anfragen bei CFR keinen Fortschritt erreichen.

Um trotzdem eine Verbindung auf Wunsch der CFR fortzuführen, haben wir CFR angeboten den Zug als sog. Unternehmenszug zu führen, wobei CFR bei diesem Modell alle Kosten auf ÖBB-Strecken selbst zahlt (im Gegenzug die Einnahmen auch auf ÖBB Strecke erhält). CFR entschied sich aus Kostengründen den Zug hinkünftig nur in folgenden Perioden zu betreiben:

Die serbischen Bahnen wollen bei diesem Betriebskonzept ihren Anteil am Zug nicht mehr weiterführen – hierdurch kommt es zur Auflassung dieser Verbindung. Eine weitere Fortführung des Zugangebotes durch die ÖBB PV AG ist leider aus den o.g. Gründen nicht möglich.

Wir führen in der Lage des Dacia ab dem Fahrplanwechsel im Dezember 2011 den neuen railjet Budapest – Zürich ein, welcher eine hochqualitative Frühverbindung zwischen Budapest und Wien und darüber hinaus nach
Westösterreich schaffen wird. Wir sind mit unserer Partnerbahn, MAV-Start, der Ansicht, dass die Bündelung der Ostverkehre in Budapest als Drehscheibe erfolgen soll, und ab Budapest ohne weiteren bzw. max. einem Umstieg mit einem qualitativen Produkt Richtung Westen weitergefahren werden kann.

Ich hoffe die Antwort erklärt die komplexen Zusammenhänge der Entscheidungsfindung.

14. September 2011 um 07:00
___________________________________________________________
Michael Schacherhofer Öbb (oficial OeBB) pe [url=http://de-de.facebook.com/unsereOEBB/posts/273125489383555]pagina de Facebook a OeBB[/url] a spus:
Draga domnule Bernhard Odehnal, pot sa va linistesc constiinta, nu ati ucis Dacia :), desi personal va citesc cu placere articolele si stiu de la colegi ca faceti si asta, insa exista motive operative pentru aceasta decizie – chiar situate inainte de a trata profitabilitatea trenului dpdv economic, am dori sa remarcam ca trenul nu poate fi operat astfel incat sa rezulte profit. O noua majorare a preturilor biletelor ar reduce incasarile in Romania si nu ar imbunatati situatia generala.

- in grupa de Belgrad ne vedem confruntati in plus cu un numar foarte redus de calatori, cauzat de gradul foarte scazut de securitate, care, in ciuda eforturilor executivului ungar de pe tronsonul Budapesta-Kelebia (la granita sarba), nu a putut fi imbunatatita semnificativ (despre acest subiect a relatat si ORF in urma cu 2 ani)

- mai mult, continuarea operarii acestei grupe a trenului a fost pusa permanent sub semnul intrebarii de catre MAV-Start, caci datorita celeilalte structuri de finantare din Ungaria, trenul era finantat pana acum acolo si este finantat in continuare de GWL, iar ministerul de acolo priveste si el foarte critic aceasta grupa a trenului

- in privinta calitatii vagoanelor romanesti puse in circulatie nu suntem multumiti nici noi, nici compania noastra partenera, MAV-Start (din Budapesta acesta este primul tren folosit si de oamenii de afaceri), si nu am putut avansa deloc cu toate cererile repetate pe care le-am facut la CFR

Pentru a continua totusi existenta unei legaturi la dorinta CFR, le-am propus CFR sa introducem un tren ca asa-numit “Unternehmenszug”, pentru care CFR sa plateasca toate costurile pe tronsoanele apartinand OeBB (si in contrapartida sa primeasca incasarile de pe tronsoanele OeBB). CFR a decis, din motive financiare, sa opereze trenul pe viitor doar in perioadele urmatoare:

Caile ferate sarbe nu doresc sa continue operarea partii lor de tren in cadrului acestui nou concept – astfel ca se ajunge la renuntarea la aceasta legatura. Din pacate, continuarea ofertei actuale de catre OeBB PV AG nu este posibila din motivele de mai sus.

In locul trenului Dacia introducem, odata cu schimbarea mersului trenurilor din decembrie 2011, noul Railjet Budapesta-Zürich, care va crea o legatura de inalta calitate la o ora matinala intre Budapesta si Viena si mai departe, spre vestul Austriei. Suntem de parere, impreuna cu partenerul nostru, MAV-Start, ca in Budapesta ar trebui sa fie nodul in care sa se intalneasca circulatia dinspre est, iar din Budapesta sa se poata merge mai departe inspre vest, cu cel mult o schimbare, cu un produs de calitate.

Sper ca acest raspuns explica contextul complex in care s-a ajuns la aceasta decizie.

14 septembrie 2011 la ora 07:00

Textul "din Budapesta acesta este primul trenul folosit si de oamenii de afaceri" se refera la faptul ca "Dacia" era prima legatura a zilei intre Budapesta si Viena, oamenii de afaceri fiind nevoiti sa utilizeze acest tren (ma rog, probabil de cand a inceput sa nu mai aiba intarzierile infioratoare de 3 ore).

_____________________________________________________

Asadar, daca va mai indoiati ca traiti intr-o tara extraordinara...
 
Nu cumva ultimul aliniat aduce in discutie creearea in Budapesta a unui nod(un fel de hub cum ii spune in aviatie)?

Cind o sa aiba CFR asa ceva si in tara?

Sint curios ce parere are interesantul??
 
O regândire a circulaţiei trenurilor de persoane aşa cum fac cele de marfă’, car const㒠în crearea unui reţele feroviare tip ”hub”, ar avantaja creşterea traficului de că’lă’tori.

Similitudini exist㒠în aviaţia (aeroporturile gazd㒠ale flotilelor aeriene (la noi discută’m de Tarom - OTP şi Carpatair - TSR, DHL - OTPth_, USAF - CND) , transport marf㒠(vezi centrele logistice Kaufland, Lidl, similar cu triajele CFR de marfă’, unde se compun/descompun garnituri etc.) unde unii transport㒠oameni, alţii marfă’, dar toţi transport㒠ceva

Spre o destinaţie stabilita ca şi HUB curg trenurile din toate direcţiile urmând ca la sosire în HUB, la intervale scurte de timp sa fie trenuri de scurt parcurs spre toate destinaţiile aflate într-o raz㒠de ”x” km, dar şi treburi de lung parcurs pana la HUB-ul urmă’tor. Ideea poate fi mult dezvoltata, şi mult comentată’. Ideea e veche toţi o folosim cu succes astă’zi (vezi reţelele de calculatoare)

CFR că’lă’tori, prin schimbarea pe parcurs a rangului trenului, a încercat ceva similar, dar, dup㒠pă’rerea mea, negândit㒠pân㒠la capă’t ideea.


th_ TSR - Aeroport Timişoara
OTP - Aeroprot Henry Coandă’, fost Otopeni
CND - Aeroprot M. Kogă’lniceanu Constanţa
 
Buna,

Nu se pune problema de "Hub" intr-o parte a Europei in care traficul este asa de neregulat ca relatiile SRB-HU si RO-HU.
Budapest-Keleti este punctul terminal spre Est al liniei Railjet Budapest - Wien - Muenchen si "Dacia" era de mult o problema in acest contex. Nu poti sa suprapui pe un tren parte dintr-un orar cadentat integrat intre trei tari diferite un tren rapid de noapte cu doua ramuri distincte din care amandoua ajung dupa cum bate vantul.

Atat faptul ca OBB dorea sa se retraga din "Dacia" din 2005-06 pentru ca se inregistrau pierderi cat si cel ca s-a insistat pe langa CFR Calatori mult ca materialul rulant folosit sa fie la standarde echivalente cu materialul IC/EC OBB si MAV-START (vagoane salon clasa I presurizate cu prize la fiecare scaun si wifi, vagoane salon clasa a-IIa climatizate cu prize la fiecare careu de scaune si wifi)
CFR Calatori s-a facut ca nu aude si a folosit WL moderne, pe care singurii clienti care aduceau bani (relatia Budapest-Wien) nu le puteau folosi si a intrebuintat mai departe un A10 cu interiorul vai de el si B11 21-90 cu scaune de 15 ani vechime, cu compartimente si fara nici macar o priza.

Chiar si acum partea romana insista la UIC sa fie un vagon de dormit zilnic spre Viena, insa conceptul de trenuri integrate intre AT si HU tot nu l-a priceput. Din pacate CFR Calatori s-a aratat extrem de incompetenta atat la conferinta orarului de iarna a UIC cat si in negocierile directe cu OBB.
Cum iti asezi, asa dormi.
 
Io m㒠refeream la sistemul CFR intern la concepţia de HUB
Pe urm㒠dup㒠ce în RO este o retea tip HUB functională’, poti sa o interconectezi cu late retele......
 
Dar o data si o data, tot trebuie regindit sistemul asta in care trenuri de lung parcurs opresc peste tot in ideea veche, de odinioara ca fiind oras sau nod, musai trebuie sa opreasca trenul.

CFR nu intelege ca daca nu ofera viteza, macar sa scoata timp, trenurile din Timisoara si arad care sosesc in Craiova nu ar trebui sa mai opreasca pina la Bucuresti(unde din Videle tot felul de ţaţe urca si naveteaza).
In schimb imediat in urma acestor trenuri ar putea pleca alt tren de acelasi rang care sa opreasca in garile mari pina la Bucuresti.

Sau Satu Mare -Oradea-Bucuresti. Pina la Cluj Napoca are opriri cit n-au altele pe tot traseul.
Indirjirea cu care trenurile opresc aproape la fiecare ora in Mizil. Citi pasageri ofera Mizilul?

Chiar si sezonierul Albena opreste in Caracal. O gindire mai proasta nu se putea.

Daca anumite statii ar deveni nod (hub ) cum spune interesantul, multe din aceste aberatii ar trebui sa dispara.
 
Un exemplu, dar trebuie construit, gândit mult si bine

Un tip care pleac㒠din BUC si vrea sa ajunga la Ilva Mica

Exista un tren de lung parcurs Buc - Cluj cu oprire în Ploieşti - Predeal (tehnic) - BV - Teiuş sau Ră’zboieni - Cluj

în fiecare staţie, are tren spre alta direcţie în maxim 30-45 minute, tren regional
Din BV Poate s㒠o ia spre SB, sau spre HR, sau spre Sighişoara cu trenuri regionale
Din Teiuş- Ră’zboieni o ia spre TGM, A.Iulia, Copşa, Sibiu, Vinţu, Cluj cu regionale.

De la Cluj varianta spre Oradea, Baia Mare, Bistriţa cu regional

Coboar㒠la Dej, şi de acolo alt regional spre V. Dornei, care asigura cadenţa necesara pe acea linie.
Atunci se poate construi un schelet de regionale dup㒠cele express mult mai uşor, ca sa acopere practic toate regiunile. Plus ca pe anumite segmente, Chiar dac㒠ai direct Buc - Dej, trenul îşi schimba regimul de la Cluj, devenind regional, fă’r㒠s㒠mai schimbi garnitura.
Cam asta vor cei de la că’lă’tori, dar au aruncat-o pe piaţ㒠(schema) fă’r㒠s㒠cujete mult, ei gândind sistemul pe regională’, nu pe ansamblu. Sistemul unitar ar trebui conceput pe ţară’, fiecare regional㒠ocupându-se de operare.

dar discutiiii........ multe pot avea loc.....
 
Austriecii vor confort nu cazaturile noastre de 21-90 , care circula de atatia anii , iar prizele intradevar sunt necesare acum in tren , lumea evolueaza , ca Romanul e mai lenes si nu vrea sa se desparta de vechituri e alta treaba :mad:
 
Dr2005 a spus:
Nu credeam c㒠inexistenţa prizelor pentru un drum de aproape 3 ore e motiv de nemulţumire. Probabil austriecii sunt nişte masochişti comozi, pentru c㒠nu gă’sesc destul de confortabil statul în fotolii în compartimente de 6 locuri.
Austriecii, ca si ceilalti occidentali, la un drum chiar si de jumatate de ora scot laptopul si lucreaza din greu pentru serviciu, facultate, scoala, etc., nu casca gura pe geam, cu atat mai mult cu cat cel mai probabil vad aceleasi privelisti de n ori intr-un an.

Munca, baiete, munca... Cheia succesului in tarile normale.
 
asa este, am vazut inca din 2007 in Austria oameni care scoteau laptopul in tren si lucrau...e drept ca nu pe toate rutele, doar spre Salzburg, spre Graz spre exemplu nu am vazut....ma gandesc ca acum a devenit ceva necesar sa aiba aceste dotari vagoanele, de cand cu Railjet-ul...CFR, ca de obicei e cu un pas in urma
 
Si cum Railjet e parte a vietii cotidiene si in Ungaria, pe langa tinerii care merg periodic de acasa (Budapesta) la Viena (unde isi au serviciul) si viceversa, si, evident, scot laptopul si lucreaza, chiar si pe Budapesta <-> Gyor, tronson pe care poti vedea in permanenta o masa uriasa de tineri calatorind cu Railjet, acestia si-au format deja aceasta deprindere de a lucra pentru serviciu/facultate in tren. Railjet nu mai e doar un simplu tren, ci e parte a unui mod de viata, la fel cum sunt si ICE, TGV,...

CFR nu e capabila sa inteleaga aceste lucruri si nu e doar cu un pas in urma, e cu o viata in urma...
 
La noi exista o alta situatie, cati oameni care circula cu trenul au un laptop si merg la serviciu la birou?
 
Mersul trenurilor Servtrans pe ruta Tecuci - Fă’urei: http://www.servtrans-invest.com/index.php?page=relatii_calatori
Au modificat mersul astfel încât s㒠fie o singur㒠garnitură’... sunt curios unde remizeaz㒠garnitura, o circula ca garnitur㒠goal㒠pân㒠la SIRV Mă’r㒺eşti (aflat în proprietatea Servtrans)?