Masina de gaurit home made

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

Prognosis

Well-Known Member
Trenulist
21 Iulie 2007
1.345
1
Slobozia
trenulete.info
WEBSITE
http://trenulete.info/
LOCATION
Slobozia
YOUTUBE
Prognosis
Masina de gaurit home made


Cum am o masina de gaurit mare, la 220 volti, dar in a carei mandrina nu pot prinde spirale mici, atat de necesare in modelism, am decis sa ma folosesc de un motor de prin magaziile PanArin, ceva mai vechi, la 24 de volti, folosit in stravremuri la stergatoarele de parbriz de la tramvaie, pentru a construi o masina de gaurit mai mica si mai usor de manipulat in modelism, care sa nu aiba bataie la spirale de 1mm sau mai subtiri.

Pentru asta, am comandat unui strungar un reductor intre o mandrina veche a mea, de la o bormasina manuala, si axul filetat al motorului. De asemeni am facut tot la strung, din aluminiu, un capac de presiune cu care reglez presiunea in axul motorului cu o bila si un arc si tot pe acolo fac racirea si ungerea motorului

Manerul este executat din textolit si se prinde de motor cu fasii de tabla de aluminiu si suruburi. In maner am amplasat un microcontact de pornire. Masina se alimenteaza printr-un redresor FZ1. Din pacate mandrina nu mai are bacuri….

Insa conteaza faptul ca se poate face cu mijloace proprii o minimasina de gaurit pentru modelism.

 
Sunt mandrine Proxxon cu bacuri, arcuri si tat ce vrei. Si nu ie scumpe. Spor la gauri, da si la banci cateva, tinem de 6 :D
 
sogard_2003 a spus:
Te rog sa imi explici care e treaba cu dopul de bere pentru ca nu inteleg.
disc de taiere - pare hazliu dar taie si nu l-am ascutit deloc, ce e drept ideea am gasit-o in alta parte si am considerat ca merita incercat.
 
Am incercat doar cu abs de 2 mm, precizia e multumitoare avand in vedere ca am facut discul in graba, nu l-am ascutit si nu l-am aplatizat. Am vrut sa vad ca merge. Poate ajung zilele astea sa cumpar ceva accesorii de Dremel sa vad cum se descurca cu ele.
La gaurire precizia e buna avand in vedere ca se fixarea pe ax se face cu 2 suruburi.
 
Constructia de masini de gaurit de tip home made era o pasiune des intalnita in vremurile de acum 20-30 de ani. La ora actuala nu se mai justifica, deoarece piata abunda in masini de toate tipurile, atat profesionakle, foarte scumpe, cat si pentru hobby sau amatori, foarte ieftine. In piete sau diferite alte surse de second hand, se gasesc bormasini la preturi derizorii, care oricum au precizie mai buna decat cele confectionate pe genunchi. Singura justificare a unui astfel de dispozitiv este cea de pasiune pentru mestereli.

Referitor la dopul de bere, am urmatoarea parere. Orice material cu o anumita duritate, este capabil da debiteze prin aschiere un material de duritate mai mica, daca forma si puterea instrumentului care il pune in miscare sunt corespunzatoare. Adica un astfel de dop turtit aduce cu un instrument cu unghiuri de taiere calculate, cu care se pot debita diferite materiale. Problema consta insa in centrarea discului respectiv. A da o gaura perfect centrata pentru prinderea axului cu care se fixeaza pe bormasina, este un lucru extrm de dificil. Chiar daca este vorba despre batai radiale, in anumite pozitii de lucru exista sansa ca acea scula sa provoace accidente deloc placute, asa ca nu as recomanda sub nici una spect acea metoda.
Precizia de taiere, mai ales la scarile la care se lucreaza in modelism, este oricum nesatisfacatoare.
 
Cu scuzele de rigoare am montat corect mandrina, ma asteptam la astfel de observatii nu al cele de genul ca astfel de scule se faceau acum 30-100 de ani....
In ceea ce priveste dopul de bere este evident ca nu se poate folosi in lucrari de precizie, dar am precizat foarte clar ca am gasit ideea pe un site si ca a meritat incercata. Evident ca nu incurajez efectuarea lucrarilor de modelism fara a se lua masurile minime de protectia muncii - cand se efectueaza operatii de debitare inclin sa cred ca se lucraza cu ochelari de protectie si manusi speciale.....
Centrarea discului nu este asa o mare problema dar voi reveni cu alte discuri home made, si cu ceva filmulete pentru a demonstra acest lucru, am gasit un dispozitiv cu ajutorul caruia se poate determina centrul unui disc:
http://www.rockler.com/product.cfm?page=10579
In ceea ce priveste preturile derizorii as vrea sa fac un mic calcul asa de dragul matematicii:
-mini unealta de la oricare producator --minim 200 ron
-dispozitiv vertical pentru biax- in jur de 150 ron
-mini circular - minim 350 ron
-aparat de taiat polistiren - aprox 150 ron
Total in jur de 850 ron - nu cred ca e o suma derizorie.....
<center>
<a href="http://s1178.photobucket.com/albums/x377/Angheliuc_Cristinel/MIni%20%20unealta%20multifunctionala/?action=view&current=SANY6779.jpg" target="_blank"><img src="http://i1178.photobucket.com/albums/x377/Angheliuc_Cristinel/MIni%20%20unealta%20multifunctionala/th_SANY6779.jpg" border="0" alt="Photobucket" ></a>
<a href="http://s1178.photobucket.com/albums/x377/Angheliuc_Cristinel/MIni%20%20unealta%20multifunctionala/?action=view&current=SANY6780.jpg" target="_blank"><img src="http://i1178.photobucket.com/albums/x377/Angheliuc_Cristinel/MIni%20%20unealta%20multifunctionala/th_SANY6780.jpg" border="0" alt="Photobucket" ></a>
<a href="http://s1178.photobucket.com/albums/x377/Angheliuc_Cristinel/MIni%20%20unealta%20multifunctionala/?action=view&current=SANY6781.jpg" target="_blank"><img src="http://i1178.photobucket.com/albums/x377/Angheliuc_Cristinel/MIni%20%20unealta%20multifunctionala/th_SANY6781.jpg" border="0" alt="Photobucket" ></a>
<a href="http://s1178.photobucket.com/albums/x377/Angheliuc_Cristinel/MIni%20%20unealta%20multifunctionala/?action=view&current=SANY6782.jpg" target="_blank"><img src="http://i1178.photobucket.com/albums/x377/Angheliuc_Cristinel/MIni%20%20unealta%20multifunctionala/th_SANY6782.jpg" border="0" alt="Photobucket" ></a>
</center>
Si ca sa ma distrez am alimentat scula si de la bricheta auto... Urmeaza alimentarea USB pentru maniacii calculatorului.
 
Pai deja vorbim de alta treaba, masina de debitat polistiren este alta scula.
Referitor la bormasina, se gasesc seturi de masini cu accesoriile de rigoare (ma refer aici inclusiv la cele cu cablu flexibil de antrenare) la preturi sub 100 ron.

Dar fiecare cu ideile lui, asa ca spor la lucru, cu sau fara capace de bere.

P.S. Una este sa centrezi un disc perfect, alta sa centrezi un disc foarte neregulat, asa cum este cel despre care s-a discutat.
 
stageexp a spus:
Singura justificare a unui astfel de dispozitiv este cea de pasiune pentru mestereli.

Cred c㒠putem pă’stra discuţia la simplul fapt, c㒠cineva, din plă’cere îşi face o unealtă’. Exemple cu magazine sunt destule.
Cred ca la modelişti, pe lâng㒠realizarea modelului d㒠o mare satisfacţie şi realizare de unelte.
Acum 30-100 de ani când se fă’ceau în aşa mod uneltele pe acasă’, prin garaje, s-a nă’scut un oarecare Bosch, Dremell, Proxxon and more... pe care astă’zi îi cumperi de la magazinul din colţ.
Și computerele la care scriem s-au nă’scut prin garaje.
Garajul este unul dintre cele mai stimulatoare ale creaţiei locuri care pot exista.

Felicitită’ri şi lui Prognosis şi lui criss0571, şi tot înainte.
 
Asa cum a spus si interesantul, exista 2 tipuri de modelisti: cei care incearca sa imite pana si ustensilele, si asta este foarte de apreciat, daca ai si timp, ca poti face o reducere la cheltuieli destul de mare in anumite situatii si iti poti incerca si mana foarte bine, si cei care iau totul de-a gata, de preferat diorame gata facute, numai sa apesi pe buton.
Adevaratul modelist din pacate si din punctul meu de vedere este cel care face totul, sau aproape totul cu mana lui.
Diferentele intre cele 2 categorii de modelisti sunt : timpul, spatiul de lucru, rabdarea, priceperea si banii. la care se mai adauga si intelegerea partenerului, daca exista, etc.
Eu personal inteleg ambele categorii de oameni, pentru ca in situatii similare m-am aflat si eu adesea.

Spor la treaba.