Manufactura sine si macaze

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

Aries

New Member
20 August 2010
7
0
Bucuresti
LOCATION
Bucuresti
Salut, sunt nou pe forum si sper sa postez unde trebuie, daca gresesc, scuze.
Nu am vazut linkul asta pe forum asa ca il postez aici poate ajuta pe cineva care se pricepe si are rabdarea si timpul necesar pentru asa ceva www.handlaidtrack.com
 
S-a mai pus in discutie undeva acest site. Este cat se poate de instructiv si preturile nu sunt foarte mari in cazul in care construiesti macaze manual.

Important este sa nu uitam ca americanii isi fac machete foarte mari si au nevoie de o gama larga de macaze, intersectii, dkw-uri si altele.

Personal am incercat sa fac macaze si este foarte multa munca. Sansele de reusita sunt mai mari pentru scar 1:87 decat pentru 1:160, deoarece profilul sinei se aproprie ca dimensiuni foarte mult de cel real. In cel de-al doilea caz , 1:160 pe continentul european inca se mai poarta asa numitul code 80 care este exagerat de mare si are anumite limite pe care ti le impune atunci cand vei dori sa faci un DKW DWW sau o intersectie.

Din privinta banilor nu stiu daca merita sa cumperi acele kit-uri decat daca ai un numar mare de macaze de construit. La ce ofera piata in momentul de fata nu cred ca mai merita bataia de cap pentru constructia unui astfel de macaz.
 
Eu nu am pus problema pretului , am postat doar pentru faptul ca este o alternativa de luat in seama la ce se poate gasi in comert. Ai dreptate cand spui ca sansele sunt mai mari pentru scara 1:87 dar dupa cum stiti este cea mai raspandita in US.
 
There is no spoon 8)

Aries, una din probleme mari in directia in care ai pornit topicul e paradoxul de la noi.
1. DIY e prea putin abordat, mare parte pentru ca nu exista resurse
2. resursele nu exista pentru ca nu exista cerere, prea putin se abordeaza DIY
 
Din pacate DIY la noi in EU ramane o chestie de timp... deocamdata ne multumim sa aruncam banii pe chestii de-a gata. E universal valabil.

Am incercat sa imi fac un dispozitiv asemanator cu cele de pe site-ul de sus. am ajuns pana in stadiul de plansa de executie. Ghici ce m-a blocat: pretul! In Romania tehnologia este inca la preturi exotice, iar pentru a imi face o matrita de macaze doar pentru pozitionarea traverselor de textolit si a sinelor ajungeam pe la 1000 de Ron.

Cum am spus e o chestie de timp pana cand vom avea tehnologia necesara producerii de astfel de piese. Poate ca o avem dar eu unul nu am reusit sa gasesc o freza cnc capabila sa lucreze cu capete de sub 2mm si precizie buna. iar despre preturi nu mai incape discutie.
 
@Daniel
Ai dreptate in ceea ce spui; pana sa imi fac putin ''curaj'' sa postez pentru prima oara pe forum am incercat sa ma documentez putin despre ofertele care exista pe piata europeana si sa le compar cu cele care exista in US, concluzia la care am ajuns, nu stiu daca este cea mai buna, este ca oferta in US este mai acceptabila dpdv al pretului raportat la calitate chiar daca includem si transportul pana la noi.
Citind pe forumul lokomotiv.ro am observat ca sunt putini, cel putin la noi, care agreeaza ideea US, asta datorita mai multor cauze.
Pe mine unul ma bate gandul sa incep cu asa ceva, dar, pentru moment sunt in cautari.
 
Diferenta e ca "americanul"a reusit sa faca o mica afacere din chestia asta si asta i-a permis sa produca acele sabloane plus restul de componente necesare, care sunt din cate am vazut destul de exacte iar "francezul" a adoptat solutia "home made", nu spun ca nu i-au reusit sau ca nu se poate rula pe ele fara probleme.
Mie mi s-au parut mult mai usor de folosit si de asamblat cele din US. Sa nu credeti ca sunt genul care nu vede decat US si nimic altceva, nu, departe de mine. Parerea mea este ca pentrul genul acesta de activitate, cine isi poate permite financiar si dpdv al timpului si are o inclinare catre asa ceva poate folosi cu succes produsele ''americanului".
 
Pai da, Americanii au dezvoltat sabloanele acelea tocmai pentru a produce in masa aparate de cale. Francezul pe care l-a exemplificat Cosmin pare sa fi avut nevoie de cateva chestii unicat pentru care nu e nevoie sa iti faci sabloane.

Uite motivul pentru care regret ca am ales scara 1:160. :(

Aries, intradevar produsele americanilor pot fi folosite cu succes, pana la urma asta e ideea modelismului, sa construiesti totul. Momentan cel putin din ce observ in tara la noi se prefera constructia de kituri de plastic, constructia reliefului si a vegetatiei iar cei mai indrazneti au inceput sa faca si weathering pe kiturile de plastic dar si pe materialul rulant.

Acum ca o mica paranteza vis-a-vis de ce e la noi:
Sub forma de picaturi in aceasta mare balta a modelismului romanesc din cand in cand mai apar cate o gara , o locomotiva sau un vagon...romanesti! Insa nu se prezinta pe nicaieri nici un fel de activitate. Nu vedem o prezentare a realizarii, chiar si succinta, un mic fotoreportaj, o detaliere a metodelor aplicate ... nimic. Sa nu mai vorbim de secretomanie legata de magazinele din care se procura materiale, linkuri etc.... dar asa e la noi.
 
asa e,francezul si-a facut macazele dupa nevoiele impuse de traseu etc...

partea buna....sabloanele alea americane sunt bune,exact ce trebe....partea proasta...pretul,cost de transport...si cate macaze poti sa iti iei cu banii dati pe sabloane si pe transport+materiale (sine etc)...
 
cosmin78 a spus:
asa e,francezul si-a facut macazele dupa nevoiele impuse de traseu etc...

partea buna....sabloanele alea americane sunt bune,exact ce trebe....partea proasta...pretul,cost de transport...si cate macaze poti sa iti iei cu banii dati pe sabloane si pe transport+materiale (sine etc)...

Vezi, asteptam sa zica cineva asta :D Cand faci 100 de macaze e rentabil...
 
asa este....pentru o diorama de la 20 de macaze in sus merge...insa pentru cine are nevoie de 10 macaze....
ideal ar fi ca magazinele de profil sa aduca asa ceva,atunci as scade costurile :D
 
Nu cred ca vorbesti de Romania... :D Nu ca nu as vrea sa cumpar si eu un astfel de kit... dar sa fim totusi realisti.
 
de ce nu?insa...aceste sabloane se pot confectiona,mai greu insa pentru cine are cces la o freza....
 
Of pai asta spuneam mai sus... freza este problema. Arcul de cerc care reprezinta racordul in abatere se realizeaza foarte greu pe o freza manuala. De aceea ar trebui una CNC.
Pe o freza manuala semicercul trebuie realizat montand piesa sub capul de lucru dar aceasta trebuie miscat radial fata de un punct fix. Daca abaterea are o raza de peste 600-700 de milimetri unde pui punctul de fixare ? O freza cu o masa de lucru atat de mare e cam greu de gasit. Nu stiu cate de precise pot fi anumite dispozitive improvizate pentru o fixare atat de departata.

O varianta "consumabila" ar fi constructia unui astfel de sablon pe laser din mai multe staturi de lemn lipite intre ele ...idee pe care tocmai am scos-o din cap in timp ce scriam :D :D

Ah.. later edit: Sa ziceam ca device-ul de pozitionare l-am avea, ins acum prelucram point-urile, inimile ? Acolo trebuie sabloane metalice foarte precise...
 
Ma refeream strict la dispozitivul pentru pozitionat traversele si calea ferata. Cel care e realizat din duraluminiu pe CNC.
 
CNC, CNC, ...

Si cand te gandesti ca se fac sabloane cam de pe vremea cand au aparut primele trenulete electrice.
Oare de care CNC or fi avut?

Daca vrei sa faci ceva poti face, mai greu este drept, si fara marele ajutor al unei masini sofisticate - sofisticata pentru uzul casnic.

Daca vreti sa va faceti un CNC intrati pe RHC si cititi acolo cum va puteti face unul acasa la marimea si pentru nevoile care le aveti

http://www.rhcforum.ro/?showforum=36

Spoor la CNC-it!!!
 
Ei dracie. Acuma ma apuc sa imi fac CNC ca sa imi fac un sablon de macaz... eu ziceam ce posibilitati ne ofera noua azi tara in care traim.

Daca vrei sa iti faci un cnc singur ajungi la preturi babane, peste 2000 de euro si se pune problema de precizie.
 
Intimplator, ceea ce ma atras inapoi la modelism feroviar a fost construirea unei diorame complect de mina inclusiv macaze incrucisari si linii. Liniile facute de mina arata mult mai bine sunt mai precise (daca sunt facute corect si in plus costa mai ieftin. Un macaz ar costa aproximativ $11 aicea in SUA. Din nefericire sculele pe care trebuie sa le acumulezi sunt scumpe si distrug economiile. O metoda pe care o folosesc modelistii aicea este ca sculele sa fie cumparate de club in comun din fondul de cotizatii si atuncea se plateste numai pe materiale. Chiar si materialele se cumpara in cantitati mari de la distribuitori realizinduse economii. Sabloanele metalice nu sint neaparat necesare. Persoana care le vinde pune la dispozitie Sabloanele pe gratis in format PDF. Sabloanele fac treaba mai precisa si mai simpla. Macazele duble de calitate pot sa coste in jur de $80 fara mecanism electric. Cind ai vreo citeva duble si citeva duzini de macaze simple pentru un triaj se aduna costurile... :(
Am aicea in Arizona intr-o cutie mare aproape 600 de picioare lungime de sina Bachmann cu terasament cu tot si vre-o 40 de macaze plusi ceva incrucisari. Vazind ce elegant arata o diorama facuta complect de mina cu sine cod 83 m-am convins ca sinele pe care le am strins cu grija de atita timp sunt numai bune sa se joace ficamea cu ele. Tot asa am patit si cu o gramada de vagoane si locomotive pe care cercetindule mai atent am realizat ca ar fi rusinos sa le rulez pe sine ca lumea. Deocamdata am inceput sa cumpar si sa studiez piese rulante de calitate, cind voi avea destule probabil am sa incep sa construiesc in triaj de marfa axat pe trenuri cisterne...