Pai da, Americanii au dezvoltat sabloanele acelea tocmai pentru a produce in masa aparate de cale. Francezul pe care l-a exemplificat Cosmin pare sa fi avut nevoie de cateva chestii unicat pentru care nu e nevoie sa iti faci sabloane.
Uite motivul pentru care regret ca am ales scara 1:160.
Aries, intradevar produsele americanilor pot fi folosite cu succes, pana la urma asta e ideea modelismului, sa construiesti totul. Momentan cel putin din ce observ in tara la noi se prefera constructia de kituri de plastic, constructia reliefului si a vegetatiei iar cei mai indrazneti au inceput sa faca si weathering pe kiturile de plastic dar si pe materialul rulant.
Acum ca o mica paranteza vis-a-vis de ce e la noi:
Sub forma de picaturi in aceasta mare balta a modelismului romanesc din cand in cand mai apar cate o gara , o locomotiva sau un vagon...romanesti! Insa nu se prezinta pe nicaieri nici un fel de activitate. Nu vedem o prezentare a realizarii, chiar si succinta, un mic fotoreportaj, o detaliere a metodelor aplicate ... nimic. Sa nu mai vorbim de secretomanie legata de magazinele din care se procura materiale, linkuri etc.... dar asa e la noi.