Dorin,
Vorbim de vestita caramida de Ciurea si de standardizarea acesteia.
Alte standarde nu intra in discutie.
Cat priveste procesul de productie cat o fi el de proces de productie abaterile nu sunt de ordinul centimentrilor in minus ca sa nu mai spun de centrimetri adaugati.
Nu este vorba numai de statia Jiblea, este vorba si de Merisani, statie aflata intre Pitesti si Curtea de Arges.
Recapituland.
Jiblea
Nu este vorba de caramida de 25 cm, daca ar fi asa inseamna ca prin procesul de executie caramida si-a marit dimensiunile.
Lok era sa cada in plasa cand a masurat prima caramida dar noroc ca ne-am uitat mai atent si am vazut ca este cioplita pentru a se incadra in lungimea panoului.
Ne-am uitat cu atentie la toate caramizile ce pareau ca sunt intregi si am gasit aceiasi margine zimtata semn ca a fost cioplita.
Statia este construita din caramizi cu dimensiunile de 290x140x65
Am verificat si reverificat dimensiunile caramizilor intregi si rezultatul a fost acelasi.
De aici am plecat la castelul de apa si remiza.
Ne asteptam sa gasim aceleasi dimensiuni la caramizi dar stupoare.
Ori cat am cautat o caramida de 290x140x65 nu am gasit.
Nu am gasit nici la panourile laterale adaugate la intrarea in atelierul mecanic care erau construite din caramida 240x125x65. Pe acestea nu le-am bagat prea mult in seama fiind construite ceva mai aproape de zilele noastre si sigur nu cand a fost ridicat atelierul.
Remiza.
Stalpii, cu exceptia celor de colt, sunt de fapt contraforti din caramida care nu au corespondent la interior si se opresc la fata peretelui.
Caramida, masurata cu mare atentie si in mai multe locuri si cred ca nu am nimerit tocmai exceptiile in zece masurari are dimensiunile 265x125x63,5 cu mici abateri la dimensiunea 63,5 de cativa milimetri.
Aici sa zicem ca ne-am lamurit.
Ajunsi la constructia lui Elie Radu, statia Merisani, care din cele 5 linii, cat am putut noi sa distigem pe intuneric ca au fost, a mai ramas doar una.
Patiti cu caramida la Jiblea am inceput prin a o masura.
Cladirea statiei este construita din caramida cu dimensiunile 290x140x65 iar depozitul de marfa, nu am mai avut lumina sa verificam si celelalte anexe cu exceptia wc-ului, este construit din caramida 265x125x60 cm fata de 265x125x63,5 cm pentru anexele de la Jiblea.
Aici nu am mai cautat sa vedem daca toate caramizile intregi de la depozit au aceiasi dimensiune. La gara am masurat mai multe caramizi.
Cam asta este legat de caramida.
Concluzia este ca nu toate constructiile dintr-o statie au fost facute in acelasi timp iar pentru cladirile garilor a fost folosita o anumita tipodimensiune indiferent cine a fost proiectantul iar pentru anexe alta tipodimensiune.
Mai mult chiar, Catalin poate sa infirme sau sa confirme concluzia noastra primara, se pare ca Elie Radu s-a folosit de un procedeu foarte inteligent pentru proiectarea statiilor fapt ce i-a permis sa le realizeze in numar mare, procedeu care astazi este de izbeliste, MODULAREA.
Aici nu este vorba despre cladiri construite pe modulul de caramida deoarece NICI NU SUNT desi pe undeva am afirmat ca aceste constructii sunt facute pe baza modulului de baza caramida. Ma limitez, pana o sa facem alte masuratori, urmeaza Calafatul, doar la cladirile si anexele statiilor Jiblea si Merisani. Nu au dimensiunile raportate la modulul de baza avand in vedere caramnizile cioplite care se regasesc la fiecare rand de zidarie.
Cand ma refer la modularea lui Elie Radu ma refer la corpurile care compun cladirea.
Impresia, doar impresia, este ca Elie Radu a facut initial o cladire de statie care includea toate modulele care in diferite combinatii se regasesc in statiile proiectate de el.
Probabil ca unele au fost unicate dar majoritate, cred eu, cam asa sunt concepute altfel nu se explica de ce seamana tronsoane de la o statie cu tronsoane de la alta statie iar cladirile in ansamblul lor sunt diferite.