Locomotiva cu abur 131.001 expusa la Arad

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

Gam3

Moderator
Super Moderator
Trenulist
18 Iunie 2016
6.074
2.639
Iași
LOCATION
Iași
http://i518.photobucket.com/albums/u350/Rosshhu/IMG_5985.jpg

Un alt eveniment marca Radu Belu va avea loc pe 6 aprilie in Arad odata cu centenarul liniei Arad - Timisoara.

Locomotiva 131.001 a fost luata ieri de la Subcetate si dusa la Arad pentru a fi expusa in gara. Cu ocazia centenarului va se va organiza o cursa cu automotorul pe relatia Arad - Timisoara.
 
bine ca locomotiva aia frumoasa pastrata la Arad e in gara la Oradea si aici pune Coaja asta :-x
 
va fi expusa permanent? :roll: daca da,asta-i un lucru foarte bun,asa va avea parte de o vopsea noua si ceva ingrijiri....
 
Locomotiva este luata pe o perioada determinata de timp de la muzeul Subcetate si a fost introdusa in Astra Calatori pentru cosmetizare.
Locomotiva a fost saracita , nu mai are biele motoare, supape de siguranta , nu mai are piese de armatura fina in cabina, plus de asta are cuzinet osia II stanga topit cu compozitia deblocata.

Va fi expusa in statia Arad intre comanda personalului si fosta cantina CFR. Manifestarile vor avea loc in 5 si 6 Aprilie.

Informatii furnizate de un prieten.
 
Locomotiva 131.001 in SimeriaFoto Silviu Darlea
 
...ce sa zic ...DRUM BUN...imi pare rau ca nu am stiut cand a fost la Simeria

Pe de alta parte facand o paralela imi pun intrebarea pe cand vor "monta" si la Simeria o locomotiva cu abur si asa au ocazia sa mai "salveze" un alt bun de patrimoniu.
 
Astă’zi se împlinesc 140 de ani de la înfiinţarea că’ii ferate Arad-Timişoara

http://www.adevarul.ro/locale/arad/arad-adevarul_de_seara-timisoara-cale_ferata-aniversare-Calin_Bibart_0_456554778.html

"în aceast㒠seară’, ară’denii interesaţi vor putea asculta povestea celor „140 de ani de la deschiderea că’ii ferate Arad-Timişoara”. Manifestă’rile vor continua mâine dimineaţă’, la staţia de cale ferat㒠Arad unde va fi inaugurat㒠o expoziţie cu cele mai vechi machete de trenuri, dup㒠care organizatorii au pregă’tit o vizit㒠special㒠a liniei Arad-Vinga. Plecarea se va face din gar㒠cu un automotor special. „Vom vizita localitatea, dup㒠care automotorul se va întoarce la Arad”, a declarat Că’lin Bibarţ, prefectul Aradului."

http://www.aradon.ro/140-de-ani-de-la-inaugurarea-caii-ferate-arad-timisoara/898205

"Manifestă’rile vor continua miercuri, la ora 10.30, la staţia de cale ferat㒠Arad unde se va vizita expoziţia „140 de ani de la inaugurarea că’ii ferate Arad-Timişoara”, dup㒠care la ora 11.30 va pleca din gar㒠automotorul special pentru vizitarea liniei Arad-Vinga. La ora 13.00 automotorul se va întoarce la Arad."
 
Gam3 a spus:
...Locomotiva a fost saracita , nu mai are biele motoare, supape de siguranta , nu mai are piese de armatura fina in cabina, plus de asta are cuzinet osia II stanga topit cu compozitia deblocata....

cuzinetul ala topit (din ce cauza?nu a fost uns?) a facut stricaciuni la osie?
 
Cosmin, mai multe detalii nu stiu momentan.


http://www.actualitati-arad.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=5911:primim-spre-publicare-bine-ai-revenit-acas-131001&catid=1:ultima-ora&Itemid=54

"în urm㒠cu aproximativ 17 ani, un inimos inginer feroviar a încercat s㒠amenajeze un muzeu feroviar la remiza de locomotive din staţia CF Subcetate cu locomotive de abur scoase din exploatare datorit㒠vechimii lor. în cadrul acestui proiect feroviar a fost transferat㒠şi locomotiva cu abur nr. 131001 de la depoul de locomotive Arad.

Aceast㒠locomotiv㒠a fost construit㒠în anul 1939 la Uzinele şi Domeniile Regale din Reşiţa, fiind clasat㒠în tezaur, prin Ordinul Ministrului Culturii nr. 2686/31.07.2000

Locomotiva nr. 131001 este una dintre cele mai bune locomotive aflate în dotarea C.F.R., folosit㒠preponderent la remorcarea trenurilor de marf㒠şi la manevr㒠grea în triaje, dar şi la remorcarea trenurilor de că’lă’tori pe linii secundare, aceasta efectuând serviciul pe raza de activitate al depoului Arad.

în spiritul aniversă’rii 140 ani de la inaugurarea că’ii ferate Arad-Timişoara, Instituţia Prefectului Arad, Primă’ria Arad, împreun㒠cu Sucursala Regional㒠CFR Timişoara, Regionala de Transport Feroviar de Că’lă’tori Timişoara, şi prin ajutorul ASTRA Vagoane Că’lă’tori Arad, fac o surpriz㒠ară’denilor şi au adus aceast㒠locomotiv㒠în Arad, urmând a fi expus㒠în staţia Arad, la linia 1 peron, în apropierea clă’dirii comanda personalului.

Mulţumim pe aceast㒠cale acelor feroviari pasionaţi care prin sacrificiul lor şi prin pregă’tirea profesional㒠deosebit㒠a putut face posibil㒠aducerea acestei locomotive pe roţi propii pe o distanţ㒠de 184 km, timp de 14 ore.

Aceştia au fost: ing. Dîrlea, ing. Simă’ndan, ing. Samoilenco, ing. Rusu, dr. ing. Pă’un, ing.Bellu, mecanic locomotiv㒠Benea, dar nu în ultimul rând lă’că’tuşilor Lupescu, Petrea şi Sertenai care au fă’cut adevă’rate minuni.


V㒠aşteptă’m la să’rbă’toarea feroviar㒠din data de 6 aprilie în gara CFR Arad, unde veţi vedea şi locomotiva 131001."
 
Locomotiva 131001 este demontata la SC Astra Calatori SA, din cate am inteles de la cei de acolo abia prin iulie va fi gata(daca nu vine ceva antipersonalitate iar sa-i grabeasca cu hei-rupul nostru autentic :lol: ). Oricum postamentul e pregatit si doua traverse cu care sa o puna pe viitorul loc(daca nu vor disparea ca pe acolo au domiciliul boschetarii).
Bine, eu am mers pentru tramvaiul minune, dar acela era la alta locatie, pe calea Victoriei si e gata
 
Locomotiv㒠pe liniile din… faţa Gă’rii Arad. Aceasta este una dintre surprizele pe care Primă’ria şi Prefectura le pregă’tesc pentru locuitorii urbei cu ocazia Zilelor Aradului.
în aprilie, Gara Arad a să’rbă’torit ală’turi de mai mulţi oficiali, printre care şi ministrul Transporturilor, cei 140 de ani de la primul transport de că’lă’tori între Arad şi Timişoara (de 6 aprilie 1871), ocazie cu care s-a amintit de predarea în costudia Prefecturii a locomotivei de epocă’. Din august, începând de Zilele Aradului, locomotiva – prima construit㒠de că’tre Uzinele Mecanice Reşiţa – va putea fi admirat㒠nu pe şinele obişnuite, amplasate în faţa peroanelor în gară’, ci pe platoul din faţa Staţiei CFR Arad. Ea va deveni, potrivit reprezentanţilor Prefecturii, dup㒠cosmetizare, un punct permanent de atracţie turistic㒠şi va beneficia de iluminat ambiental.
în aceste zile, muncitorii lucreaz㒠la crearea spaţiului necesar acestei expoziţii aparte. Linia a fost adus㒠în faţa Gă’rii, iar, în aceste momente, se lucreaz㒠la detaliile tehnice. Nu cu spor, însă’, ar trebui precizat, că’ci cei a că’ror responsabilitate este finalizarea acestui proiect s-au ară’tat mai degrab㒠deranjaţi peste poate c㒠facem poze, decât de faptul c㒠sunt surprinşi aplicând metoda pauzelor lungi şi dese. S㒠speră’m, însă’, c㒠la momentul la care „scena” destinat㒠trenului de epoc㒠va fi finalizată’, iar evenimentul va fi cuprins în să’rbă’toarea Aradului, atitudinea va fi alta. Că’ci, altfel, de turişti nici nu poate fi vorba.
„Vom face de Zilele Aradului expunerea locomotivei preluate de Prefectura Arad în faţa Gă’rii. Linia de tren a fost deja poziţionată’, iar evenimentul s㒠speră’m că’-i va atrage pe ară’deni”, a fost de pă’rere primarul Aradului, Gheorghe Falcă’

gara-prima-600x408.jpg

Articol din Jurnal Aradean
 
E bine ca se mai expune cite ceva, dar cum de le-a venit ideea asta cu expunerile tocmai acum dupa ce au taiat la greu aburoasele?

ca ar fi fost cite una pentru fiecare oras pina sa le taie.
 
Iat-o in toata splendoarea ei : http://www.observator.info/articol_19856/%28foto%29-reconditionata-de-astra-vagoane-calatori-prima-locomotiva-construita-la-resita-va-fi-expusa-in-aceasta-saptamana.html
 
...fac pariu ca totul a plecat de la acei entuziasti care au reusit sa reconditioneze "batranica" de la Sfantul Gheorghe...

Lor trebuie sa le multumim...ei au spart gheata...


Felicitari tutror celor implicati in aceste proiecte...
 
Prefectura Arad a preluat în custodie locomotiva de epoc㒠denumit㒠generic „Veteranul şinelor”, fiind prima locomotiv㒠construit㒠de că’tre Uzinele Mecanice Reşiţa.
în aprilie, la momentul la care au fost organizate evenimente pentru a marca 140 de ani de cale ferat㒠între Arad şi Timişoara, locomotiva a fost expus㒠termporar, ară’denii dovedind mare interes în a o admira şi a se interesa despre istoricul ei.
„în câteva zile, începând cu Zilele Aradului, locomotiva va putea fi admirat㒠în permanenţ㒠pe platoul din faţa Staţiei CFR Arad. Aceasta a fost recondiţionat㒠şi dorim s㒠fie un punct permanent de atracţie turistică’. Va beneficia de iluminat ambiental”, afirm㒠Că’lin Bibarţ, prefectul judeţului Arad, iniţiatorul acestui proiect. Oficialul a mai precizat faptul c㒠„suntem singura prefectur㒠din ţar㒠care deţine în custodie o astfel de locomotiv㒠cu care noi ne mândrim ca ară’deni“.
Locomotiva a fost recondiţionat㒠cu sprijinul celor de la Astra Vagoane Că’lă’tori.
Aşa cum v-am informat în cel mai recent numă’r al ziarului, în aceste zile, linia de cale ferat㒠a fost adus㒠în faţa gă’rii şi se lucreaz㒠la detaliile tehnice, urmând ca în scurt timp ară’denii s㒠poat㒠admira şi locomotiva. Reprezentanţii Prefecturii Arad iau în calcul ca acest obiectiv turistic s㒠fie pă’zit în permanenţ㒠pentru a fi protejat de eventualele acte de vandalism

locomotiva-1-600x450.jpg

Cred ca vroiau sa spuna in articol ca e prima locomotiva din aceasta serie produsa la Resita :D
 
Ma bucur ca macar se face ceva, caci ce a fost in depou in copilaria mea ramine doar amintire, tin minte ca erau pline sinele din remiza dupa cum imi amintesc erau si locomotive din anii 1900 sau poate mai vechi.
 
Arata bine insa locul ei era pe calea ferata la trenurile turistice ! Se observa mintile inapoiate cu 30 de ani de pe meleagurile noastre. Altii se chinuie sa le puna in functiune pe cele ramase, noi le condamnam la rugina si vandalism. Bravo bosho!