Link-uri utile pentru cei care sunt la inceput de drum

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"
I

IonutM

Guest
Despre greseli care trebuie evitate in proiectarea dioramelor: http://www.naisp.net/mfischer/m_train5.htm
 
Cateva idei pentru detinatorii de H0 care nu dispun de prea mult spatiu pentru diorama (asa ca mine :D ). Situl e bine structurat cu sfaturi si exemple multiple. Totul la scara H0. Eu inca sunt in cautarea unui model care sa se incadreze in spatiul disponibil in majoritatea caselor de pe la noi.

http://home.wanadoo.nl/reinoud.kaasschieter/railway/index.en.htm
 
Un link foarte interesant:

http://gamos81.altervista.org/

Sunt liste cu majoritatea modelelor produse. Este destul sa stii ce model vrei si cautand in acesta lista poti vedea ce producatori fabrica acel model.


Succes
 
Salutare ! Am gasit o adresa extrem de interesanta:
www.trenoincasa.it
Sunt chestii interesante acolo pentru toti.Sper ca va va fi de folos
 
Un tabel util pentru cei care, lucrand pe pc la trenulism (si nu numai), au nevoie de a mari/micsora o imagine (schita, plan) de la o scara la alta:

http://www.ipmsstockholm.org/magazine/2003/05/stuff_eng_tech_scaling_drawings.htm
 
Un link util pt o idee despre ce poti face.
http://www.cke1st.com/m_train2.htm
:D
 
SCARM = Simple Computer Aided Railway Modeller = :aplauze::aplauze::aplauze:
Dintre toate programele de acest tip cu care am lucrat pana acum (nu prea multe, recunosc), acesta imi place cel mai mult fiindca a reusit sa modeleze traseul cailor mele ferate cu doar doua greseli de potrivire, fata de alte programe unde aceste erori apareau intr-o veselie pe langa macazuri. Cu acest program, greselile au aparut numai la macazurile curbe, unde toate programele cu care am lucrat au dat rateuri :mrgreen:
 
Acest SCARM este excelent, imi place mai mult decat WinRail! Simplu, ruleaza dintr-un director fara a avea nevoie de program de instalare, cu o baza de date cu tipuri de sine completa.
 
Salut!
A reusit cineva sa tipareasca la dimensiunea reala (sa poata fi folosite pe post de sablon) din SCARM/Anyrail (demo)?
Sau stie cineva vreun program din care se poate tipari la dimensiunea reala (pe bucatele, ca n-am plotter, am o amarata de imprimanta A4)?

LE De data asta nu mai am nevoie, m-am descurcat cu putina geometrie de care-mi mai aduc aminte, da' cred ca intrebarea e interesanta asa ca o las.
 
Multumesc, o sa-l am in vedere in cazul unor operatii mai complexe.
Dupa ce m-am prins ca dimensiunile din cataloage nu reprezinta lungimea curbei ci raza :D , mi-a fost usor sa-mi fac niste sabloane din carton.
Singura parte mai nasoala e ca razele sunt cam mari pentru compasul meu, da' am improvizat. :D
 
Un site exceptional pentru cititorii de limba engleza (si nu numai, prin multitudinea schemelor electrice explicate pe limba tuturor) despre:

Cum se realizeaza conexiunile electrice in analog:
http://www.brian-lambert.co.uk/Electrical.htm
cu explicatii pertinente despre problemele intalnite la:
macazul electric activ (live frog sau electrofrog), macazul cu inima izolata (insulated frog), intersectia activa (diamond crossing), etc.

DCC:
http://www.brian-lambert.co.uk/DCC.htm
conexiuni, autoreverse, etc.

layout:
http://www.brian-lambert.co.uk/layout%20construction.htm

Layoutul lor este masurat in feets, 1 foot = 0.304m, spun asta pentru ca majoritatea modelistilor straini uita unitatile de masura... 4'x8' (feets) inseamna 1.2m x 2.4m
 
LiviuM a spus:
Singura parte mai nasoala e ca razele sunt cam mari pentru compasul meu, da' am improvizat. :D
Asta stii cum se rezolva simplu, nu? Cu vechea metoda de taiere a unei sfori la dimensiune, legarea unui creion intr-un capat si fixarea celuilalt capat, apoi trasarea cercului :D N-am incercat niciodata, recunosc, dar n-are de ce sa nu functioneze.
 
Metoda cu sfoara este cu adevarat utila, mai ales pentru razele foarte mari. Pentru raze de dimensiuni medii sa le zicem (zeci de cm) mai poti folosi (daca ai la indemana) un compas scolar pentru tabla, care are la un capat o ventuza si la celalat capat un suport pentru creta. O a treia metoda este sa-ti confectionezi un compas precis dintr-o rigla de lemn, care la un capat are un cui iar la celalalt capat un element culisant, care se poate fixa pe rigla cu clipsuri sau surub, si pe care se poate prinde relativ usor un marker. Cu o ruleta masori exact raza care iti trebuie, fizeri culisa, si ai rezolvat problema.