Intrebare legata de iluminarea vagoanelor in digital

laurentiu1971

Active Member
10 Martie 2009
185
0
timisoara
LOCATION
timisoara
salut. daca poate cineva sa ma indrume: am un vagon cu iluminare, daca il folosesc pe circuit digital si nu este pentru digital vagonul , ce se poate intampla ? multumesc.
 

macleod

Well-Known Member
Trenulist
28 Ianuarie 2009
1.732
4
43
Bucuresti
www.macleod.ro
WEBSITE
http://www.macleod.ro/
LOCATION
Bucuresti
Parca era problema daca are un condensator pus in paralel, care sincer nu prea stiu ce face in digital, dar in analog are rolul de a uniformiza, pe cat posibil, tensiunea de alimentare (si sa reduca pierderile datorate contactelor care nu sunt nici pe departe perfecte).
 

laurentiu1971

Active Member
10 Martie 2009
185
0
timisoara
LOCATION
timisoara
deci am sanse sa ard centrala? sa dori un sfat cat mai practic, de genul pot sa folosesc dar asa va functiona sau nu pot sa folosesc pentru ca asta se va intampla. multumesc.
 

mpursu

Well-Known Member
Trenulist
25 August 2007
3.563
397
Oradea
railcrisana.wordpress.com
WEBSITE
https://railcrisana.wordpress.com/
LOCATION
Oradea
YOUTUBE
mpursu
Iluminarea este realizata cu becuri?
Daca DA, atunci va functiona normal atat in analogic, cat si in digital, cu posibilitatea ca in digital becurile sa lumineze sensibil mai intens datorita tensiunii de amplitudine mai mare. Atentie, daca becurile sunt de 12V, atunci ar fi bine sa fie inlocuite cu becuri de 16V.
Daca NU, atunci este realizata cu LED-uri, deci cu siguranta circuitul interior va contine o punte redresoare, deoarece LED-urile nu (prea) suporta polarizarea inversa. Probabil puntea redresoare este urmata de un condensator electrolitic pentru filtrare, care ar mentine alimentarea ghirlandei de LED-uri pe timpul micilor intreruperi cauzate de contactele imperfecte. Deoarece acest condensator se afla dupa puntea redresoare, el nu va fi "simtit" de centrala digitala, deci nu prezinta niciun pericol pentru siguranta circulatiei. In concluzie, cu sau fara condensator de filtrare, sistemul de iluminare cu LED-uri va functiona la fel de bine atat in analogic, cat si in digital.
Concluzie: sistemele de iluminare interioara a vagoanelor nu (prea) au cum sa ridice probleme statiei digitale, decat eventual prin insumarea curentilor pentru fiecare vagon in parte, ceea ce, mai ales in primul caz (iluminare cu becuri) poate duce la suprasolicitarea etajului de iesire.
 

felippe

Mecanic de locomotiva
21 Ianuarie 2006
1.554
86
-
felippe a spus:
macleod a spus:
Parca era problema daca are un condensator pus in paralel, care sincer nu prea stiu ce face in digital...

In digital va provoca un scurtcircuit.

Se pare ca am fost cam laconic in exprimare, prin urmare, fac o precizare: scurtciruitul se va produce doar daca condensatorul este conectat direct la sine, acolo unde apare curentul alternativ, nu si daca este conectat in curent continuu.