Intrebare decodor ROCO 10884

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

geo2087

Active Member
22 Octombrie 2012
68
0
Brasov
LOCATION
Brasov
Este vorba de un decodor dintr-o BR 80, din un set start ROCO (51244).
Am tot citit manualul, pe internet, si mi-am dat seama ca decodorul poate face mai multe decat sa controleze viteza, directia, luminile aprins/stins.
Bun... am defacut locomotiva si am gasit ca AUX 1, adica firul verde este liber. M-am gandit sa pun un LED in marchiza, simuland lumina focului. Am instalat led-ul (nu e cel final, ci doar de test), cu tot cu rezistenta aferenta, dupa care am inceput sa testez.
Am ramas totusi surprins sa vad ca acel led sta aprins constant. Am incercat cu toate tastele de functii, nimic. Am incercat si sa re-mapez tasta 1 la AUX1 si tot nimic. De asemenea am si programat in CV 127, care este pentru F1, valoarea 8, un efect de lumini si tot nu merge. Apoi m-am gandit sa vad daca intr-adevar merge programat asa cum stiu eu, asa ca am programat in CV 125, adica luminile fata, aceeasi valoare 8, si a mers, arata chiar foarte frumos, adica exact ce vreau eu sa faca led-ul meu de pe AUX1.
Este ceva ce nu fac eu bine? Nu am legat bine? Am legat + de la led la Albastru si - la Verde.

Singura varianta pe care o vad eu, este ca decodorul asta nu prea stie sa faca nimic cu AUX1, deci e cam degeaba :(
Mai jos in filmulet se vede cum functioneaza efectul pe luminile de fata si cum led-ul de pe AUX1 sta constant aprins.
http://www.youtube.com/watch?v=k3_2T9b7ky4
 

Gyuri

Active Member
Trenulist
14 Septembrie 2010
129
1
Cluj-Napoca
LOCATION
Cluj-Napoca
Salut,

Decodorul Roco 10884 este de fapt un decodor Zimo, MX630 (R).
Manualul il gasesti aici:
http://www.zimo.at/web2010/documents/MX-KleineDecoder_E.pdf

Firul verde este iesirea auxiliara nr. 1, notat in doxumentatia Zimo sau FO1 (Function Output 1) sau FA1 (Funktion Ausgang 1) (a nu se confunda iesirile FOx/FAx cu x=0,1.., cu functiile Fn, cu n=1,..28). Cred ca ai procedat corect, dar posibil sa nu fi configurat vre-un CV corespunzator, si acesta este cauza functionarii eronate.

In CV127 setezi intr-adevar efectele pentru functia (logica) F1, insa functiei logice F1 trebuie asociata iesirea fizica FA1/FO1. Aceasta asociere (mapare) pentru F1 se face in CV35. Conform valorilor "de fabrica" din documentatie, F1 este asociat/mapat la esirea FO1 !!!, deci ar trebui sa functioneze. Mai ai o iesire fizica (FO2) firul maro, care de asemenea nu este conectat, poti sa faci testul si cu acela, sa vezi daca pe acela functioneaza maparea si efectul. Este posibil ca iesirea FO1 a decodorului sa fi suferit la una din interventii, si tranzistorul de pe iesire (care este in configuratia open drain) sa fi cedat (strapuns intre drena si sursa, cum se intimpla de obicei), iar in aceasta situatie indifererent de setari, ledul conectat cu rezistenta serie va lumina permanent. Deci, verifica si iesirea FO2, firul maro, si spune-ne rezultatele.

Spor!

Gyuri
 

geo2087

Active Member
22 Octombrie 2012
68
0
Brasov
LOCATION
Brasov
Salut!

Multumesc mult pentru raspuns. Am ajuns si eu la acel manual dar nu mi-am dat seama ca mai am si FO2 la decodorul meu :) mai ales ca nu exista niciun fir maro atasat de pin-ul respectiv. Totusi, am incercat sa mut firul verde de pe pin-ul lui, pe pin-ul "maro" si acum functioneaza :D
Tot nu stiu ce are pana la urma FO1. Chiar si asa, acum face exact ce vroiam eu.

Multumesc inca o data Gyuri!

Spor si La multi ani!

ah, si un filmulet cu efectul:
http://www.youtube.com/watch?v=c3YVmjUlhx4
 

Gyuri

Active Member
Trenulist
14 Septembrie 2010
129
1
Cluj-Napoca
LOCATION
Cluj-Napoca
Salut,

Probabil iesirea FO1 (firul verde original) este defect. Alta explicatie nu este, din moment ce functioneaza si pe iesirile de lumini, si pe FO2. Daca totusi vei avea nevoie de mai multe iesiri (poate vrei sa pui in functiune si generatorul de fum), decodorul are implementat fizic iesirile FO1,2,3 si 4, doar ca ele nu sunt conectate (mufa NEM652 nu permite decat FO1, firul verde). In manual se vede, iesirile sunt cele 4 paduri/pastile in partea dreapta jos al decodorului (unde este conectat si firul verde). Deci la o adica, si acelea se pot folosi.

La Multi Ani!

Gyuri