OFF TOP....un pic mai lung......
"EREN"...se desfăşoară pentru prima dată în 1964 cu ocazia celebrării a celei de-a XX-a aniversări a evenimentelor de la 23 August 1944, cu care ocazie se fac primele amenajări la ceea ce va fi Complexul Expoziţional Bucureşti.
Pentru această aniversare, iniţial s-a pus problema construirii centrului în zona Lacului Văcăreşti de azi, renunţându-se din cauza slabei densităti de infrastructură edilitară şi utilitară. Aşa s-a optat pentru zona "Casei Scânteii", datorită Parcului Herăstrău ce avea un impact deosebit în conştiinţa publică rămasă din vremea manifestării "Luna Bucureştilor", deşi în zonă a mai rămas funcţional numai "Pavilionul H" (cunoscut aşa) de pe malul lacului.
După război, în această zonă (1947-1948) a fost construită "Casa Scânteii"(arh.Horia Maicu) pentru cea mai mare tipografie din ţară cât şi pentru edituri şi presă. Deşi, ca stil, construcţia era de inspiraţie răsăritenă, ca volumetrie a fost reprezentativă mult timp pentru "noul Bucureşti" (a fost reprodusă până şi pe biletele de bancă); organizarea EREN-ului în zona asta era exact ceea ce avea nevoie "partidul" ca mesaj propagandistic.
Pentru EREN s-a ridicat un complex de clădiri, centrul fiind reprezentat de "Pavilionul Central" terminat în 1962 şi proiectat de arh. Ascanio Damian şi al său colectiv de proiectanţi (pavilionul central are 10.000 mp, diametrul de 180 m,înălţimea totală de 42 m, diametrul cupolei de 93 m). în mterialul consultat de mine nu se spune nimic de prăbuşirea cupolei - fară nici o victimă - datorită zăpezii, nu din viciu de proiectare (în urma anchetei) ci a construcţiei...oricum a fost realizată sub o presiune imensă, datorită termenului....
Pentru utilizarea complexului au fost mai multe direcţii de urmat, dar lungesc materialul (Târgul "Pavilionul de Mostre"-metalochimice, textile, confecţii, încălţăminte, agroalimentare...."Expoziţii Străine", cu Expo Industrială Franceză 1962, urmată de cea din Germania Federală şi Austria, trei din şapte programate.....Spectacole, care nu au putut fi facute, spatiul nefiind funcţional pentru aşa ceva)...asta pe scurt.
Inaugurarea oficială a EREN 1964 a fost la 21 August. Datorită interesului stârnit, s-a hotărât ca urmatoarea EREN să fie în 1969 (una la cinci ani), manifestarea continuând şi după 1969 sub numele de E.D.E.S.(Expoziţia Dezvoltării Economico-Sociale)
Practica organizării târgurilor în străinătate era cunoscută bine şi la noi, iar ideea în sine a fost o chestie logică.....aşa se face că la 31 mai 1968 apare în presă Hot. Cons. de Miniştrii, ce stipulează că începând cu 1970, în luna Octombrie, la fiecare doi ani se va organiza "Târgul Internaţional Bucureşti" (T.I.B.), organizat pe terenurile din preajma complexului din "Piaţa Scânteii".
La 10 Octombrie 1970 ajunul deschiderii oficiale a T.I.B. se pune la dispoziţia ziariştilor primul "Buletin Informativ al TIB", sub forma unui comunicat de presă al zilelor de azi, editat în engleză, franceză, germană,rusă, pentru cei acreditaţi, împreună cu "Catalogul Oficial al TIB". Astfel primul TIB a fost între 13-24.10.1970.
Ca efect al TIB, la 12 Mai 1974 se deschide pima ediţie a TIBCO, ce va avea loc anual, primăvara. TIBCO avea ca subiect textile, încălţăminte, confecţii, sticlărie, porţelan, faianţă, mobilă, cosmetice, detergenţi, coloranţi, fibre sintetice, materiale plastice, electronice, electrotehnice, artizanat şi din anul următor agroalimentare.
Prin Decretul 623/1973 de reorganizare a C.C.I.R (Camera de Comerţ şi Industrie), CCIR, conform atribuţiilor stabilite, înfiinţează "Intreprinderea de Târguri şi Expoziţii" ...........................
Acesta e un "scurt" material referitor la EREN-TIB.... de pe http://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2008/02/08/istorie-targul-international-bucuresti-i/
Sper că nu am plictisit....şi eu mi-am reâmprospătat nişte amintiri vechi şi estompate de timp.....astai......îmbătrânirea.....