Imbunatatiri BR152 Roco

mpursu

Well-Known Member
Trenulist
25 August 2007
3.722
686
Oradea
railcrisana.wordpress.com
WEBSITE
https://railcrisana.wordpress.com/
LOCATION
Oradea
YOUTUBE
mpursu
Simpatica locomotivă electrică BR152 "DB Cargo" Roco nr.art.62702 a venit la căile mele ferate undeva prin iulie 2014, gata sonorizată de HGDan. După calculați-voi-câți ani de servire impecabilă, i-a venit și acestei locomotive rândul la modernizare. Astfel, am comandat & primit PCB-ul noii versiuni BR152 nr.art.73167 cu interfață Plux22 și un decodor ESU Loksound V5.0 adecvat, imaginându-mi că această operație va fi floare-la-ureche. Ridicăm carcasa de pe șasiu și admirăm cele două PCB-uri...
DSC00344e.jpg

DSC00346e.jpg

... apoi dezlipim cele 4atru fire care duc la culegătoarele de pe cele două boghiuri și ridicăm vechiul PCB, observând că motorul se conectează la PCB prin intermediul a două arcuri...
DSC00348e.jpg

... după care facem prima probă de așezare a noului PCB pe șasiul actual:
DSC00347e.jpg

Bineînțeles că înainte de toate acestea am consultat cu atenție listele de componente ale ambelor versiuni, știind astfel că ele se bazează pe exact același șasiu, deci... știam dinainte că noul PCB se va potrivi pe vechiul șasiu.
Acum studiem și cealaltă față a PCB-ului și încercăm să ne gândim cum să asamblăm difuzorul FĂRĂ piesa special construită de Roco în acest scop și... necomandată...
DSC00350e.jpg
 
  • Like
Reacții: dac și AdyAero
"Simpaticii" de la Roco au omis să-mi spună că trebuia comandată ȘI piesa de fixare a difuzorului pe PCB, așa că am improvizat la fața locului. Astfel, am folosit un difuzor gara încapsulat pe care, într-o primă etapă, l-am lipit cu Loctite de cablaj. Părându-mi-se că un terminal al difuzorului nu atinge pad-ul respectiv de pe cablaj, am decis să presez difuzorul cu o bucată de sârmă plată:
DSC00351e.jpg

DSC00352e.jpg

Am reinstalat PCB-ul pe șasiu și am lipit cele 4atru fire sus-menționate...
DSC00353e.jpg

... după care am instalat și decodorul, încântat nevoie-mare și gândindu-mă ce ușor voi programa locomotiva cu ESU LokProgrammer-ul :)
DSC00354e.jpg

Dar, surpriză, locomotiva a refuzat cu obstinație să se lase comandată și/sau programată :oops:
 
Astfel, am demontat decodorul și am scos din cutie ESU_tester-ul, cu ajutorul căruia am programat decodorul cu sunetele locomotivei electrice BR120, relativ asemănătoare cu aceasta
4.gif

Bine, și aici a fost o întreagă aventură fiindcă numărul 152 este tratat diferit de stația mea Lenz și de ESU_LokProgrammer, așa că nu-i exclus să mai fi și încurcat unele-altele
9.gif

Nici cu decodorul programat locomotiva n-a binevoit să reacționeze. Atunci, verificând dacă totuși semnalul DCC ajunge la cablaj (ceea ce așa și era), am remarcat la mijlocul acestuia două perechi de pad-uri, în dreptul cărora scrie "2L" respectiv "3L". Amintindu-mi eu de celebrele mențiuni "ZweiLeiter" (adică "două fire", respectiv sistem DC/DCC) și "DreiLeiter" (adică "trei fire", respectiv sistem Maerklin), mi-am dat seama că trebuia scurtcircuitată perechea de pad-uri "2L" pentru ca semnalul DCC de la roți să ajungă la decodor. Ceea ce am și făcut :cool:
DSC00370e.jpg

Acum locomotiva s-a lăsat comandată și chiar s-a deplasat înainte și înapoi pe railer-ul Proses cuplat la ESU_LokProgrammer, deci suntem pe drumul bun :D
 
Evident, socoteala de pe ESU-tester nu s-a potrivit cu cea de pe railer...
39.gif

Din cauza firelor cam scurte care pleacă de la PCB spre ansamblurile LED, la capătul 2 am putut așeza la limită noul ansamblu în locul celui vechi, dar la capătul 1 n-am reușit deloc din cauza firului V+ care este prea scurt. Bine, cu acesta voi aranja la fața locului.
"Hamul" difuzorului atinge cardanul boghiului 2, ceea ce voi rezolva... văd eu cum.
Toate bune și frumoase, da'conexiunile spre ansamblurile LED pleacă acum fiecare spre câte una din multele ieșiri AUX ale decodorului, care evident vor trebui programate special în acest scop. Tot e bine că ieșirile F0F ("forward" adică înainte) și F0R ("reverse" adică înapoi) corespund cu capetele 1 (înainte) și 2 (înapoi), dar ce ne facem cu motorul care se rotește invers?!? :oops:
 
Atât pe railer, cât și pe calea ferată digitală, locomotiva a răspuns corect comenzilor de deplasare, lumini albe și sunet
36.gif

DSC00376e.jpg

Dar, deocamdată, doar lumina roșie de la capătul 2 ascultă de F8 indiferent de direcția de deplasare...
DSC00377e.jpg

DSC00378e.jpg

... ceea ce înseamnă că revenim la ESU LokProgrammer fiindcă mai avem de lucru în acest sens.
Difuzorul a rămas stabil pe PCB după înlăturarea "hamului", așa că îl lăsăm deocamdată așa până la terminarea operațiilor de programare a luminilor.
 
Cam multe operatiuni pentru ceva ce ar trebui sa fie un simplu upgrade.
Bine ca proiectul este pe calea cea buna!
 
  • Like
Reacții: mpursu
Total de acord ;)
Între timp... schimbare de plan: la ansamblul LED de la capătul 1 am schimbat firul prea scurt cu unul prea lung :D...
DSC00379e.jpg

... și am schimbat primul difuzor (don't ask) cu cel sosit împreună cu decodorul, pe care l-am asamblat cu o singură piesă din cele trei plus capacul din dotare:
DSC00380e.jpg

DSC00381e.jpg

După încă niște probe de funcționare, am montat carcasa pe șasiu (cam greu, și tare cred că știu de ce - firele cam la limită ale ansamblurilor LED) și voi trece mai departe la (re)programarea decodorului astfel încât ieșirile AUX să chiar comande luminile roșii și de fază lungă din ansamblurile LED.
 
Sensul de rotatie al motorului se poate programa din decodor; nu este necesara rotirea motorului (uneori nici nu e posibila).
 
  • Like
Reacții: mpursu
Am încercat cu bitul 1 al CV29. La activarea acestui bit sensul de deplasare s-a inversat, este adevărat, dar luminile albe tot invers au luminat, așa că l-am dezactivat la loc.
 
Pai modificai si maparea iesirilor functiilor si gata.
Pana la urma a fost mai simplu cum ai procedat.
 
  • Like
Reacții: mpursu
După reasamblare, am putut programa luminile locomotivei direct pe railer. Evident, urmând celebra regulă "if it works, don't touch it", luminile albe au rămas nemodificate. Am identificat care lumină la care ieșire este conectată: la capătul 1 lumina roșie la AUX2 și faza lungă la AUX3, iar la capătul 1 lumina roșie la AUX1 (ceea ce tocmai s-a observat într-o imagine anterioară) și faza lungă la AUX4. Astfel, am programat luminile roșii să se aprindă cu F8 la capătul din spate conform sensului de mers, iar faza lungă să se aprindă cu F9 la capătul din față conform sensului de mers, ambele independent de F0. Iată locomotiva pe railer cu toate luminile stinse:
DSC00382e.jpg

Luminile albe aprinse cu F0:
DSC00383e.jpg

Luminile albe aprinse cu F0 și faza lungă aprinsă cu F9:
DSC00384e.jpg

Faza lungă aprinsă cu F9:
DSC00385e.jpg

Luminile roșii aprinse cu F8:
DSC00386e.jpg

Hmmm... Versiunile "vechi" ale luminilor LED au faza lungă realizată cu LED-uri alb-rece, deci nu-i deloc exclusă înlocuirea versiunilor noi cu cele vechi, cu fire cu tot
4.gif
 
Iesirile functiilor pentru lumini se pot mapa si altfel:

- cu F0 luminile cabinei 1: albe la mersul cu cabina 1 inainte si rosii la mersul inapoi,
- cu F8 luminile cabinei 2: albe la mersul cu cabina 2 inainte si rosii la mersul inapoi,
- F9 ca mai sus.

Astfel, daca ai tren legat la capatul 1, se pot activa luminile cabinei 2 cu F8, iar la schimbarea sensului de deplasare nu mai sunt necesare alte activari/dezactivari de functii.
 
  • Like
Reacții: mpursu