Imbunatatire pentru cuplele hoop ne-interschimbabile

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

mpursu

Well-Known Member
Trenulist
25 August 2007
3.677
644
Oradea
railcrisana.wordpress.com
WEBSITE
https://railcrisana.wordpress.com/
LOCATION
Oradea
YOUTUBE
mpursu
Sunt ferm convins ca in aproape toate colectiile H0 exista unele locomotive si/sau vagoane foarte vechi, cu o mare valoare sentimentala, dotate cu cuple Piko hoop ne-interschimbabile. Cuplarea acestor venerabile elemente in trenuri realizate mai in zilele noastre devine destul de problematica, mai ales daca acestea au cuple care NU se potrivesc sub niciun chip cu cele ale vechiului tren. Exista cuplele Roco universale, care se potrivesc cu cuplele hoop, dar ce ne facem daca trenurile colectiei noastre au cuple Fleischmann Profi sau Roco scurte?
 
Putem incerca sa inlocuim vechile mecanisme de cuplare cu altele mai moderne & standardizate, dintre care unele asigura chiar cuplare apropiata. Exemple: mecanisme KKK Fleischmann nr.art.6574, in care se pot monta orice fel de cuple care au coada_de_randunica, mecanisme KKK Ribu sau cele Roco nr.art.40344 pentru vagoane lungi si nr.art.40343 pentru vagoane scurte, in care se pot monta orice fel de cuple standardizate.
 
Insa... masura descrisa mai sus pare a fi (si chiar este :fluierat:) una destul de radicala, care impune modificari destul de ample pe care poate ca modelul nu le permite, cu ajutorul unor scule de care poate ca nu dispunem etc. Asa ca am preluat o idee semnata DIP si am... simplificat-o putintel :D. Mai precis, am adaptat piesele setului Roco nr.art.40396 la o cupla Piko hoop nedemontabila, fara prea multe modificari.
Mai intai am demontat cupla Piko hoop nedemontabila, taind capatul tesit al cuiului, dupa care am taiat cu un cleste ascutit varful cuplei, chiar langa balama:

Apoi am taiat cu un cutter "picioarele" unei portcuple Roco din setul sus-mentionat, pe care am montat cupla Roco universala aferenta:
 
Am plasat la loc cuiul...

... si am strecurat pe sub el coada scurtata a portcuplei Roco, care a intrat putin fortat:

Deci iata ca pe portcupla straveche Piko a ajuns o portcupla Roco cu coada_de_randunica, in care de azi inainte pot fi montate orice fel de cuple, numai sa aiba si ele aceeasi coada_de_randunica 8). Dupa ce ma voi convinge ca totul este OK, voi imobiliza coada portcuplei Roco pe portcupla Piko cu o cantitate generoasa de adeziv Picatura, Bison sau altele de acest fel.
 
idee semnata DIP

...adica:

Piesa folosita si adaptata este utilizata la locomotivele M41 Fuggerth, si se gaseste ca piesa de schimb. De altfel am mai folosit-o si cu alte ocazii.

Cupla ta Mircea, e cam "aruncata" inafara! Fara un mecanism KKK, este suficient sa se asigure o distanta convenabila pentru evitarea incalecarii tampoanelor la impingere.

 
"Simplu" e doar numele unei trupe! Nimic nu e chiar simplu!Dupa cum vezi piesa e "usor" modificata. Simplu ar fi de folosit piesa de la Vacek, da' aia nu-mi place ca "arunca" cupla!
Cod??? :confused: Crezi ce miile de piese ce-mi umplu sertarele sunt luate pe "coduri"??? :D :D :D
Parca eu as locui in Oradea, la doi pasi de Bp.
Oricum, "metoda" e:
" -Salut, coane, am auzit ca dai o fuga la Bp. Daca te vezi cu Nebunel, zii sa-mi dea si mie cateva port-cuple Fuggerth!" :D :D :D
Auzi, COD! Asta nu e un peste?
 
se asigure o distanta convenabila pentru evitarea incalecarii tampoanelor la impingere

...asa cum zisei!

http://www.nexusboard.net/sitemap/2408/alte-piko-modelle-kurz-kuppeln-t314880/