Ierbicidare CF

Giuseppe

Member
23 Septembrie 2008
35
1
Sibiu
LOCATION
Sibiu
Dragi forumisti,
de cand cu aderarea la UE ma confrunt cu problema ierbicidarii cailor ferate.
Si anume: pana nu de mult, la noi in tara se folosea un ierbicid numit Arsenal, produs se pare de Oltchim Rm. Valcea. Eficienta foarte buna, deoarece intra in sol si impiedica dezvoltarea radacinii. Pe un site american am citit ca previne cresterea plantelor pana la 3 ani. Din pacate a fost interzis pe piata UE, iar de cand am aderat si noi, nu-l mai produce nici Oltchim si nici nu poate fi importat.
Bun, trecem la varianta a doua - clorat de sodiu. La fel ca Arsenalul, produs tot de Oltchim si intra in sol, numai ca este spalat mai repede de ploaie, deci nu are efect decat pe o perioada de 6-12 luni. Iar a venit UE-ul cu o directiva, iar din Septembrie 2009 a fost retras de pe piata, folosirea stocului deja existent fiind limitat la luna mai 2010 (conform Wikipedia - "sodium chlorate").
A mai ramas Round-Up, scump si nepotrivit. Nu intra in sol ci se infiltreaza in frunze, pe care le distruge. Nu contest eficienta, dupa 2 saptamani totul fiind mort (mai greu cu zmeura totusi), insa imediat creste alceva in loc. Dupa 2 luni, traversele se scalda din nou in iarba.

Deoarece banuiesc ca printre forumisti sunt si persoane care au, sau au avut tangenta cu CFR infrastructura, sau care stiu mai multe despre acest subiect decat mine, va cer ajutorul in gasirea unei solutii de ierbicidare a teritoriului garilor si a liniei de cale ferata, care sa dureze mai mult si sa nu implice costurile ridicate ale Round-Up-ului.

Daca s-a mai discutat acest subiect, rog sa-mi spuneti unde, ca nu am gasit cu search. Daca cei mai initiati in tainele feroviare considera ca informatiile de mai sus nu sunt reale, rog din nou sa mi se atraga atentia.

Banuiesc ca cel mai bine ar fi curatarea terasamentului sau un terasament nou, ca sa nu aiba plantele in ce se prinde, dar cand vorbim de o linie de 70 km cum ar fi Sibiu-Agnita(-Vurpar), care nu a fost intretinuta sau circulata de mai bine de 10 ani, sper ca realizati sensul rugamintii mele. Mai puneti pe deasupra ca se lucreaza prin voluntariat si ca finantarile disponibile sunt reduse.

cu stima de la Sibiu,
Giuseppe
 
Eu la mine la mosie folosesc round-up, cu mare suuces.
Este un erbicid total. N-ai citit bine despre el pe net. Actioneaza foliar, intr-adevar, dar exprimat empiric, inchide porii prin care frunza respira, si planta ca si animalele (printre care si omul) :) fara a respira se sufoca, din aceasta cauza murind si radacina.
Efectul nu este imediat ci de la 10 - 21 de zile s-au scapat de buruieni. Dupa aplicare la 2-3 zile se plostestesc frunzele. Nu trebuie tatiate sau rupte, deoarece este sansa sa creasca din nou, deoarece prin ruperea frunzeleor e ca si cum ai da streangu jos din gat.
Un alt erbicid care-l folosesc cu suuces, dar combate numai buruienile dicotiledonate (iarba ramane) este S.D.M.A. El il folosesc cu succes pentru intretinerea gazonului.
Referitor la costuri, Round-UP se poate lua la cantitate mare (butoi de 10 l, 50 l) si e un pret fff. bun.
Pe o eticheta de acum 2 ani, am observat o mentiune interesanta. Are aviz fito-sanitar pentru Romania din 1975.

Round-Up mai este agreat de Comunitatea Europeana, deoarece este biodegradabil in contact cu solul si nu polueaza apele freatice.

Daca apar buruieni dupa ce s-au distrus toate, trebuie repetat tratamentul. Pe zmeura repetat de 2 ori tratamentul si dispare. Apar buruieni dupa prima si poate a doua erbicidare, deoarece sunt semnite in sol care incoltesc mai tarziu. Sigur dupa 3 ture nu mai creste nimic.

Despre finantari, cred ca se pot gasi, daca se apeleaza la importator. Isi face reclama si are ceva stocuri apropae de expirare de care vrea sa scape.
 
Cred ca eporteka a explicat destul de bine modul de actiune si modul de utilizare a glifosatului(round up) pentru pentru eliminarea rezervei de seminte din sol. La cum se prezinta insa terasamentele pe alocuri,unde trebuie sa faci un debleu prin tufisuri, cred mai degraba ca ar trebui folositi inhibitori de crestere.
 
Giuseppe....ce au spus "eporteka" si "dantm" sint referiri la produsul comercializat la noi sub numele "GLIFOTIM"...erbicid total,ce are ca producator pe TELLURIUM CHEMIAL CO. Timisoara Romania + HELM AG. Germania. Furnizor: GLISSANDO, Timisoara,str.Garii nr.15, tel/fax 0256-494629. Produsul contine 360 g/l glifosat acid sub forma de sare de izopropil amina - solutie concentrata si are Certificatul de Omologare nr. 2011 / 16.12.2002. Se spune pe ambalaj ca este "Erbicid pentru combaterea buruienilor monocotiledonate si dicotiledonate anuale si perene din culturile de vite de vie, din miristi, terasamente de cale ferata, terenuri necultivate."
Din schema de aplicare a produsului,de pe eticheta acestuia,pot sa-ti mai spun :
- terenuri fara destinatie agricola... 3,0 ltr/ha-infestare moderata cu buruieni anuale in faza tinara (100 ml/6ltr apa/300 mp)
... 4,0 ltr/ha-infestare cu buruieni anuale si perene (100 ml/5 ltr apa/250 mp)
... 5,0 ltr/ha-infestare masiva cu buruieni anuale si perene (10 ml/4 ltr apa/200 mp)
Cu aceasta solutie sa nu dai primavara cu buruiana in stadiu foarte tinar,abia rasarita........; dupa tratament sint necesare cel putin 5-6 ore inainte de prima ploaie....;mai e ceva si cu roua abundenta,dimineata, ce dilueaza solutia... Intr-adevar,buruiana se usca de la frunza la radacina,astfel ca la uscarea completa,buruiana se smulge usor printr-o simpla greblare (asta in curte/gradina). Trebuie,daca n-ai nimerit perioada optima a anului,cel putin doua tratamente....si un flacon de 100 ml - cit imi terbuie in curte/gradina - e cam 6-7 roni ; la butoi poate e altcumva. Dar am observat ca la mine in curte,dupa acest tratament,a supravietuit bine muschiul,care chiar s-a extins (muschi ce in stadiu uscat,merge bine pe diorama) si pe care l-am distrus cu-n amestec de apa si "Ace" (acel hipoclor pentru rufe),pulverizat cu pompa....................
Ar mai fi un erbicib,numit TOTAL,cu utilizari agricole,la care dupa tratament,daca vrei sa mai cultivi ceva (pe cimp),dupa trei luni intorci brazda si abia in primavara poti semana...cu acesta se da de obicei toamna,ca sa prinda si semintele la sol.Mai pune niste intrebari si la fermieri.
La problema ierbii ne-am gindit si noi,legat de planul inclinat de la Covasna.
Succes si realizari si......mai multe fonduri pentru ceea ce vreti sa realizati :aplauze: