Epoca II - Deutsche Reichseisenbahnen, DRG, DRB, DR

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

Alex_Stoicia

Active Member
27 Februarie 2008
235
1
Bucuresti
LOCATION
Bucuresti
Buna ziua,

Deschid acest subiect incercand sa fac putina ordine in materialul meu rulant epoca II...
In primul rand sunt curios sa aud opinia voastra in legatura cu extrasul de mai jos, sursa Wikipedia:

Deutsche Reichsbahn From Wikipedia, the free encyclopedia (Redirected from Deutsche Reichsbahn-Gesellschaft)
It was founded in 1920 as the Deutsche Reichseisenbahnen when the Weimar Republic (formally Deutsches Reich – "German Realm" – hence the usage of "Reich" in the name of the railway) took national control of the German railways, which had previously been run by the German states.
In 1924 it was reorganized under the aegis of the Deutsche Reichsbahn-Gesellschaft (DRG), a nominal private railway company, which was 100% owned by the German state.
In 1937 it was reorganized again as a state authority and given the name Deutsche Reichsbahn (DRB). After the Anschluss in 1938 the DR also took over the Bundesbahn Österreich (BBÖ, Federal Railway of Austria).
In 1949 the newly created German Democratic Republic took over the control of the DR on its territory and continued to use the traditional name Deutsche Reichsbahn, while the railway in the new Federal Republic of Germany became the Deutsche Bundesbahn (DB, German Federal Railway). The Austrian Österreichische Bundesbahnen (ÖBB, Austrian Federal Railways) was founded in 1945, and was given its present name in 1947.
In January 1994, following the German union, the East German Deutsche Reichsbahn merged with the West German Deutsche Bundesbahn to form Germany's new national carrier, Deutsche Bahn AG, technically no longer a government agency but still a 100% state-owned joint stock company.

Sunt curios cum putem deosebi aceste sub-epoci intre ele prin inscriptiile de pe materialul rulant.
Personal am vagoane marcate DRG, altele Deutsche Reichsbahn, altele care poarta sigla rotunda cu vulturul, altele fara.

Cum ar putea fi combinate in garnituri vagoanele purtand aceste diferite inscriptii?
Pe de alta parte, locomotive cu stema cu vulturul nu am vazut pana acum, si nici vagoane de marfa. Se aplica aceasta stema numai pe vagoanele de pasageri?
Multumesc anticipat pentru contributia la acest subiect.
 
Salut! Topicul exista

http://forum.lokomotiv.ro/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=983&start=0
 
buna Alex,

lasa Wikipedia la o parte ca mi se face greata.

epoca de pana la creearea DRG cu administratie centrala la Berlin, deci pana in 1924, este asa numita epoca IIa.

"vulturul rotund" se generalizeaza in 1924, dupa un plan datat 01.08.1923, emis de Directia centrala Berlin; a existat atat ca Abziehbild (autocolant) cat si in rare cazuri ca piesa masiva de metal (de exemplu la vagoanele Rheingold)

"vulturul rotund" a existat in 1923-24 si pe cateva locomotive Pr. G10 (57.10), exista si fotografii; nu a fost o regula, locomotivele fiind marcate cu textul "Deusche Reichsbahn" in litere de alama (Messing)

aceasta este epoca IIb; pentru simplificare, aceasta epoca este definita de modelisti ca "epoca DRG".

in 1935 DRG devine regie de stat in loc de societate comerciala; de acum incolo vorbim de DRB. (epoca IIc)

in 1937 se decide folosirea "vulturului plesuv" (Pleitegeier) cu svasitca; actul care defineste aceasta stema (30 Fen 69 / RVM / B) este datat 12.01.1938.
pe vagoane se folosea cu inscriptionarea suplimentara "D" si "R".

si aici e vorba de autocolante (in cele mai multe cazuri) si steme masive, insa din Rotguss si nu din Messign (alama devenise rara); in general locomotivele noi (Einheitloks) au primit asa ceva.

in 1941-42 au disparut ultimii "vulturi rotunzi" masivi; ca autocolant, mai exista inca in 1945-46 pe vagoane prusace vechi, cum o dovedesc pozele din epoca.

in 1939 verdele brun (RAL 6008) este inlocuit cu verde sticla (RAL 6007) mai albastru, care supravietuieste (in vest) pana in 1962.

dupa 1945 "vulturul plesuv" dispare, fara a fi inlocuit de nimic; aceasta epoca pana in 1949 este epoca IId.

mai exista si alte elemente - de exemplu banda alba de recunoastere a vagoanelor cu compartiment pentru bagaje de mari dimensiuni (Traglasten) a fost introdusa pe 06.03.1943 si a supravietuit pana in 1953.

intrucat dupa actul DV 984 din 01.10.1935 se recomanda vopsirea completa a vagoanelor de pasageri la fiecare R3 la 4-5 ani, se poate presupune ca mai existau vagoane in verde-brun si la jumatatea celui de-al doilea razboi mondial.
 
Intr-adevar, Deutsche Reichsbahn s-a infiintat in 1920 prin comasarea vechilor cai ferate de landuri intr-o singura organizatie. Insa evident ca a durat ceva pana cand s-au organizat, pana si-au facut emblema si pana cand toate vagoanele din epoca I-a ale diverselor landuri au capatat noua emblema, asa ca momentul precis al introducerii noii sigle nu este 1920, ci doar 1924.

De aceea epoca II pentru Germania se imparte in:

epoca IIa: 1920-1924. De la terminarea razboiului si pana la introducerea primei sigle DRG, epoca in care se puteau vedea locomotive sau vagoane in vechile coloraturi de landuri si cu vechile embleme, eventual in forma schimbata: de exemplu, la K Bay Sts B au sters in prima faza "K" ul de la inceput si au lasat restul logo-ului, pornind de la ideea ca nu mai este o cale ferata regala.

epoca IIb: 1924-1937. De la introducerea siglei DRG (adica asta: http://www.bahnstatistik.de/GIF/DRG-1.gif) si pana la schimbarea siglei, in 1937. Sigla nu s-a pictat pe vagoanele de marfa, doar pe cele de calatori. Vagoanele de marfa aveau doar inscrisul "Deutsche reichsbahn" si alte insemnuri reglementare, fara sigla.

epoca IIc: 1937-1945. Urmatoarea sigla, cea cu vultur si zvastika (vezi aici: http://www.dumjahn.de/titelabbildung/0001167.jpg) a devenit valabila cu incepere din 1937 si a fost valabila numai pe durata razboiului. Atentie mare, in unele tari (Germania sau Austria) arborarea zvasticii este interzisa, asa ca sigla respectiva este simplificata si in locul zvasticii se deseneaza un patratel asezat pe colt. Nici asta nu s-a folosit pe vagoanele de marfa, a fost pusa numai pe vagoanele de pasageri sau pe locomotivele noi de viteza facute in perioada respectiva.

Pe vagoanele de marfa a ramas doar inscrisul "Deutsche Reichsbahn" ca si in perioada de dinainte. Fiind in perioada razboiului, incetul cu incetul nu le-a mai ars de pictat logo-uri pe vagoane.

Pentru Germania mai exista si a IV-a epoca.
Epoca IId: 1945-1949. Epoca re-organizarii de dupa razboi pana la consolidarea DB in vest si DR in est, perioada in care trenurile au circulat cu inscrisurile vechi minus zvastica pe unele trenuri din vest sau din est.

Later edit:

Vad ca pana m-am apucat sa compilez textul asta, a si sarit Horia cu raspunsul, si bineinteles mai complet decat mine. Bravo, Horia!
 
buna Dorin,

tot e bine ca am scris amandoi acelasi lucru.

singura mentiune: textul NEM 800 D este gresit privind limita dintre IIb si IIc: transformarea DRG in DRB intervine oficial pe 01.10.1935, Akte 12 / 3445 / RVM / B 01, cu intrare in vigoare pe 01.01.1936; se pare insa ca aceasta a fost amanata cateva luni.

asta ca sa fim corecti ;-)

inca ceva: pe vagoanele de marfa dupa 1938 nu mai apare decat in cazul vagoanelor noi textul "Deutsche Reichsbahn", la R3 in general se aplica doar initialele "DR" scrise cu DIN Engschrift dupa Blatt DIN 1451.