E posibila o combinatie Analog cu Digital ?

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

FamiliaRusu

Member
3 Februarie 2010
39
0
Ploiesti
LOCATION
Ploiesti
Va salut cu respect in special specialistii care au dat sfaturi in folosirea centralelor "digi". Cu toate ca am parcurs topicurile anterioare, am tot cautat problema mea, dar nu am gasit un raspuns la ceea ce intentionez eu. Combinatia analog cu digital. Pt asta voi explica situatia mea ( care cred ca destui o au la ora actuala )

Deci, mostenesc linie multa model Piko "1900 toamna"... stare f buna. Am inceput din 72-74 de cind era lupul catel...Macazurile, sint cu comanda electrica. Am tot ce inseamna claviaturi pt macazuri, sine intrerupte sau cu senzor pt semnale, scheme, etc... La capitolul Locomotive, toate sint insa noi. Nu au decodor, dar intentionez a ruga pe cineva pt a ma ajuta,sa cumpar in functie de model si sa le montez pt a avea si sunet. Nici nu stiu ce decodoare trebuie... Circuitul este f. mic cel din foto, deci 5-6 macaze, o gara, citeva casute, 5-6 stilpi, 10 brazi si o bariera... Minim posibil. Urmeaza a face o mica diorama dupa ce m-am aprovizionat binisor....NU intentionez de a rula 2 garnituri simultan! Una va sta la peron cit cealalta va fi pe traseu. Va dati seama si din imagine. ...Asta e traseul, dar il pot modifica, mai vedem...
INTREBAREA 1 : Am inteles ca pt a avea sunet trebuie centrala digitala. Logic. Nu as avea cum comanda sunetul...ok.Dar, ce fac cu macazele ?... Renunt la FZ 1 clasic si trec pe digi schimbind-ule cu macaze digitale ??? parca nu prea as vrea...ar fi cam scumpa distractia....As vrea sa le comand din claviatura mea clasica, ca si semafoarele... Oare...Merge ?
Daca de exemplu iau centrala TRIX (foto 2) si comand cele 2 locomotive pt mers, sunet si lumina , pot ramine cu comanda separata din FZ1 pt macazuri ? Aici e aici ...
INTREBAREA 2 : Nu iese o ciorba frumoasa intre ce da "Trix" constant pe linie si ce da " mos FZ1" in macazuri ? Practic ar da numai in bobinele lor, nu si pe linie...Nu stiu....Poate stie cineva ?...
Intrebarea o pun deoarece am gasit la un coleg centrala si as vrea sa o iau dar sa nu dau banul aiurea. Cred ca ati inteles ce intentionez...o combinatie..." traseu 1975 cu centrala digi trix " ....
Sa ramin pe clasic ? Oricum iluminare constanta pe locomotive si in gari este si din iesirea lui FZ1... Dar nu voi avea sunet pe locomotive....Asta m-ar scuti si de decodoare dar ramii asa ..."cam prost"...
Poate specialistii de aici imi dau o parere. Postez ce intentionez sa fac si ce vreau sa cumpar. Multumiri anticipate, si va rog sa nu rideti de un " incepator avansat...in virsta"....Asa-i la tinerete...tot inveti...



 
Poti fara grija sa combini in acest fel cele doua sisteme. Digital la locomotive si actionarea macazelor pe FZ1 cu conditia sa nu le comanzi prin sectoarele de linie specifice inceputurilor lui Piko. Foloseti tastatura veche si comanzi macazele in alternativ 16 volti... Semnale le alimentezi tot cu FZ1 din actionarile macazelor, care la modelul vechi pe care il ai, permit asa ceva.
 
Multumesc mult , un pic m-am linistit....Ce nu am inteles este : " actionarea macazelor pe FZ1 cu conditia sa nu le comanzi prin sectoarele de linie specifice inceputurilor lui Piko " Adica ce inseamna Sectoarele specifice inceputurilor Piko ? Rog rabdare caci e batrin catirul ...pricepe mai greu electronica...( intentia conteaza....ce-o iesi - va zic eu dupa )
Dca vin cu fire separate la ele pe sub diorama, direct din claviatura se mai amesteca ceva ? Personal nu vad. Pe linie va fi curentul constant de la TRIX , nu ? Merg lumini - locomotive - etc...Macazurile le leg cu semafoarele....nu vad sa dea curent in line...sau ? Oare trebuie masurata tensiunea pe linia macazului sa vedem daca are influenta ? Nu cred...
 
La iesirile statiei digitale, conectate la sinele cailor ferate, NU e voie sa ajunga tensiuni de la alte surse, fiindca statia digitala poate fi avariata. Mecanismele electrice de actionare a macazurilor pot fi alimentate foarte bine cu FZ, atata timp cat NU fac niciun fel de contact electric cu sinele. Asta ar insemna ca automatizarile, daca exista, ar cam trebui regandite si reproiectate :fluierat:
 
Firele pe sub diorama, direct la actionarile macazelor fara legaturi cu linia. Este INTERZIS sa bagi curent alternativ sau de alta natura pe linia alimentata de digital... In legatura cu intrebarea ta, e vorba de acele sectoare de linii cu intreruperi specifice automatizarilor in sistemul Piko analog antic. Despre aceste sectoare spuneam ca nu le poti folosi in automatizare.
 
Am inteles domnilor si va multumesc. Deci pt toti cei aflati in situatia mea ramine clar ca :
A - Centrala Trix se va folosi: 1 - Pt.a functiona decodoarele cu sunet pe locomotive. 2 - Pt. a avea lumina constanta. 3 - Pt un mers mai acceptabil a locomotivelor 4 - Pt. avantajul stationarii in gara a 1-2 garnituri , atit timp cit cealalta garnitura e in functiune. E clar.
Mai este alt avantaj pe care nu l-am enumerat ? Are vre-o legatura ca locomotivele sint Piko / Roco si/ centrala este Trix ? ( exceptie Marklin am inteles )
B - Trafo FZ1 sau altul va alimenta separat macazurile cit si semafoarele. Acestea vor fi legate, independent sau similtan. Conditia clara este de a nu iesi nici un fel curent ( tensiune ) pe linie. ( pt aceasta ar trebui sa probam daca la actionarea macazurilor iese ceva tensiune sau un soc electric pe sina.
Nu vad cum ar afecta modelul vechi de macaz functionarea, atit timp cit este alimentat separat si nu prin linie. E o chestie mecanica. Gresesc ?

Va multumesc si va tin la curent cu ce va iesi la probe. Deja se simte sprijinul dvs. si in special al forumului, ce ne usureaza munca....Si uite asa ...mai sacrificam ceva bani si ...punem un "Trix in frigider"... Daca nu mai raspund o perioada, inseamna ca nevasta-mea mi-a dat cu Trixul in cap...si ma apuc de :lautar:
 
Eu unul as reorganiza putintel macazurile, astfel incat sa existe doua circuite pe care sa se poata deplasa doua garnituri fara sa se intalneasca :D
In principiu, orice tren H0 se poate deplasa pe orice cale ferata H0, respectiv orice decodor digital se poate intelege cu orice statie digitala. Exceptiile sunt foarte putine si... confirma regula de mai sus 8)
Mult succes! :aplauze:

Later edit: acesta este mesajul meu cu numarul 2000 8)
Va multumesc tuturor, fiindca impreuna cu voi si pentru voi am scris toate acestea. Doresc mult succes acestui forum si tuturor participantilor! :aplauze:
 
Multumesc - oricum o tin in studiu....linie am pt o camera si maczuri 10...dar spatiu nu este ca si asa mi-am facut de cap destul si ce-o sa-mi mai fac...asa ca e posibil sa fac si 2 circuite separate daca....renunta nevasta-mea la unul din geamurile "bucatariei universale "...
Referitor la contactele electrice de pe verso pieselor, se pare ca la macazuri nu-s probleme fiind actionate mecanic - insa la smafoare renunt la automatizarea veche si voi desfinta acele 2 lamele care incurca treaba cu digitalul si le voi alimenta separat in paralel cu macazul din preajma ....si uite asa devin si mare electronist pirit...

Postez foto pt cei ce inca mai detin asa ceva. Aici se vede ca numai la semafoare trebuie umblat un pic. Sint sigur ca sint destui in situatia mea.