Diorama de iarna 1:160 N

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

ICEfan

Well-Known Member
5 Septembrie 2008
301
0
ARAD
LOCATION
ARAD
Salutare tuturor,

Am luat o pauza in constructia dioramei ICEfan 1:160 N deoarece astept niste materiale, dar nu am stat degeaba.

In perioada 10 - 23 decembrie 2015 am construit o diorama cu tema de iarna.

Cateva date tehnice:

- Dimensiuni: 55 x 55 cm.
- Sine folosite: Fleischmann Picolo
- Sistem analog 12 V
- Panou de comanda miniatural - Home made

Am sa revin cu poze din timpul constructiei si cu detalii de constructie, materiale folosite etc.
 
Salut NGABY, nu stiu cine este STEFAN dar ii urez si eu spor in toate :)

Salutare tuturor,


Cum orice proiect incepe cu o planificare iata si planul dioramei.Ca si elemente, diorama va contine :

- un deal cu tunel
- un lac inghetat
- o gara
- cateva casute
- o piata de Craciun
- o capela sus pe deal
- o trecere de cale ferata fara bariera

Dupa planificare, am inceput la constructia blatului. Blatul l-am construit din mai multe straturi. Primul strat este un placaj de plop, de 8 mm grosime, bun ca si baza solida de constructie. In acest placaj am decupat gaura pentru lac. Sub acest placaj am lipit un PFL de 3 mm apoi o bucata de polistiren expandat de 18 mm, si la final am mai lipit un PFL de 3 mm pentru decor.Dupa finalizarea blatului, am amplasat provizoriu liniile si alte elemente, pentru a-mi face o idee referitoare la incadrarea elementelor in peisaj.Apoi, am fixat provizoriu sinele pe blat cu banda dublu adeziva si am trasat cu un marker pozitia sinelor pentru a le putea lipi pe blat.Dupa care am lipit sinele de blat cu un pistol cu lipici cald.Blatul cu sinele lipite.Urmatorul pas a fost confectionarea a 2 portale de tunel. Am luat forma unui portal de tunel din plastic si am decupat din carton printat cu modele de piatra de la Auhagen, 2 portale de tunel.Proba de gabaritDupa care am decupat 2 portale din carton multistratAm lipit cu banda dublu adeziva cartonu decorativ de cel multistrat si au iesit cele 2 portaleApoi le-am fixat pe diorama si am inceput la constructia dealului din polistiren.Etape de constructie a dealului... bine gandita gaura de vizitare este foarte utila.Am vopsit interiorul tunelului cu marker negruAm inceput gaurirea blatului pentru instalatia electrica.Si am montat iluminarile.Pentru iluminatul cladirilor am folosit leduri albe. Am cumparat o instalatie de pom cu 160 leduri si le tai cu tot cu cabluri. Mi se pare rapid si comod.

Pentru iluminatul stradal 2 stalpi de iluminat Viessmann.

Apoi am lipit cladirile de blat cu pistolul cu lipici cald si le-am dat pe acoperis cu un strat gross de aracet pentru a imita zapada.

Pe fundul lacului am lipit vatelina si aracet. Mult aracet :)Am montat si bradul din piata de Craciun (care are instalatie de 20 leduri) Brad de Craciun NOCH 11912 + figurine. Chiar daca este la H0 se potriveste foarte bine in peisaj.Am lipit si cativa brazi cu zapada si incepe sa arata promitator. :)

[

O vedere din DRONA :)Dupa cateva ore bune de munca, am finalizat si asamblarea garii Waldkirch - FALLER 232501. Mi-a placut mult aceasta gara deoarece se poate amplasa si in curba.Si am lipit-o pe macheta tot cu pistolul cu lipci cald.Urmatoarea operatiune a fost lacul. Pentru a simula gheata de pe lac am recurs la o solutie relativ simpla. Am decupat mai multe bucati de folie de plastic transparenta usor fumurie, si am lipit mai multe straturi cu aracet, si apoi le-am lipit in gaura facuta pentru lac. Pe margini am lipit din nou vatelina cu aracet pentru a crea marginile lacului.Apoi am lucrat la integrarea portalelor de tunelLucrari la dealDupa formarea dealului din polistiren am folosit fasii de vatelina si mult aracet pentru a imbraca dealul in ALB si pentru a-i mai netezi formele abrupte.In plin proces... dupa cum spuneam, muuult aracetAm folosit vatelina si pe restul dioramei pentru a crea efectul de troiene de zapada.In diferite stadii de "landscaping"...Apoi a urmat conectarea partii electrice. De aceasta parte s-a ocupat tatal meu caruia ii multumesc foarte mult pentru ajutor, si pentru implicare.

El a proiectat si produs panoul de comanda care contine 1 potentiometru cu buton on/off general pentru controlul trenului, 4 butoane on/off pentru iluminari si o mufa pentru transformator. Acest panou de comanda contine elementele necesare functionarii despre care nu va pot da detalii pana nu este patentat :)

Pe macheta vor fi urmatoarele iluminari fiecare actionate de la cele 4 butoane din panoul de comanda:

- 4 gherete iluminate in piata de Craciun
- 4 cladiri iluminate (o gara, o capela si 2 casute)
- 2 stalpi de iluminat stradal
- 1 brad iluminat in piata de craciun+2 leduri rosii de la crucea Sf. Andrei. Pentru acestea am folosit si un modul electronic de la Viessmann care face sa clipeasca ledurile de la crucea Sf. Andrei intermitent si de la Bradul de Craciun.

Proba iluminatuluiAranjat fire :) Pentru a arata cat mai estetic si a nu se vedea firele si modulul electronic de la Viessman, am decupat in polistiren canale pentru fire si locas pentru modul si le-am lipit apoi cu banda izolatoare pentru fixare.

Before...During...After... :)


Continuare landscaping...Am imbracat toata diorama intr-un strat gros de aracet dupa care cu o strecuratoare pentru ceai am presarat praf de vopsea de la noch.Peisaj idilic... proaspat ninsIar a doua zi... lumea s-a trezit la viata, agitatie mare, strazi curatate, patinatori... ce sa mai... o adevarata atmosfera de ajun de Craciun...

[

Oamenii asteapta trenul pentru a merge la munca in ultima zi lucratoare a anului... pentru uniiUn patinator a cazut spectaculos pe lacul inghetat..., sa-si rupa gatul nu alta... Doamne ce sperietura am tras...Doi pescari la copca... in plan mai indepartatDRONA :)

Se lasa seara si s-au aprins luminile in satuc.Apare in peisaj si un BR80 care aduce calatorii de la munca...Iar la final... satucul se muta ... VA URMA !