Diorama Bogdan

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"
Foarte curat si ingrijit lucrat, imi place cum dcurs lucrarile. Un singur sfat, avand in vedere ca ai pus si placajul acela ca si baza, pune neaparat ceva burete antifonic sub sina. La ce rezonanta la face vei avea un zgomot nenatural extrem de tare. Eu unul astept cu interes continuarea.
 
Sub sine voi pune terasament NOCH 99160. Deocamdata am dat jos sinele si am vopsit placajul intr-un maro inchis (wenge). Nu prea imi place culoarea, preferam mai inchis sau pe tenta de gri/negru dar nu am avut la dispozitie alte culori.

L-am vopsit in special pentru zona tunelurilor deoarece la exterior va fi oricum acoperit acoperit de vegetatie.

Revin cu poze dupa ce finalizez fixarea definitiva a sinelor.
 
Am finalizat montarea sinelor. Acum urmeaza o mica perioada de testare. Pana acum sunt nemultumit doar de nuanta wenge pe care am aplicat-o pe placaj. Sper sa dispara sub vegetatie si prin tuneluri cat mai curand.

Asa arata placajul vopsit:


Am montat doua actionari electrice Viessmann 4551 pentru barierele Viessmann 5100:


De asemenea, am montat 2 relee reed pentru actionarea barierelor:




O mica problema o am cu garnitura din stanga deoarece se desprind vagoanele in mers si pentru ca am lasat-o nesupravegheata, am avut parte si de o tamponare, moment in care s-a rupt carligul locomotivei Delfin :( Noroc ca mai am unul de rezerva. Care sa fie cauza? Ar trebui sa schimb cuplele ?





Am separat complet circuitul exterior de cel interior folosind clemele de plastic de la Piko iar in partea din fata am delimitat cateva segmente si am lipit fire pentru o viitoare automatizare in zona garii. Am reusit sa le ascund bine pe sub terasament si nu se observa deloc.

Are sens separarea circuitelor in digital sau ma complic degeaba ? Ideea mi-a venit avand in cap varianta analog eu trecand la digital de aprox. 1 saptamana si nu am avut timp sa-mi dau seama de toate facilitatile pe care mi le ofera o centrala digitala.

Asta e tot pentru azi. Urmeaza sa confectionez interioarele tunelelor dupa care sa incep teraformarea. Recunosc ca mi-e un pic frica de acest pas. M-am dotat cu plasa metalica de tantari, spuma poliuretanica si fase gipsate.

Inca ma gandesc daca sa montez stalpi si catenare...
 
Au trecut 2 saptamani de cand nu am mai scris nimic in acest subiect. Cu toate ca am muncit 'la foc continuu', vizual nu se vede foarte mult.

- Aproximativ 1 saptamana am lucrat la calibrarea sinei. Am verificat-o centimetru cu centimetru sa nu prezinte denivelari.
- Am rulat mult timp cele doua garnituri sa vad cum se comporta.
- Am montat un decodor de macaze Switch Pilot care merge foarte bine.
- m-am chinuit destul de mult la punerea in functiune a barierelor.

Cu toate ca bariera era pusa perfect vertical deasupra actionarii electrice nu vroia sa se ridice. Pana la urma am curbat un pic tija pentru a forma o traiectorie curba. Acum merg perfect si sunt actionate de releele reed montate sub sine.



Am cumparat o gara de ocazie gata montata si iluminata. De asemenea, am confenctionat peroanele si am montat felinare.



Dupa ce am cumparat mai multe portale simple si duble si nu mi-au placut cum se incadreaza pe diorama mea, m-am hotarat sa mi le fac singur. Eu sunt multumit de rezultat:



Am inceput sa fixez definitiv cablurile sub macheta. Acest task este inca in derulare:



Intr-un final m-am hotarat sa rup pisica in doua. Pardon, macheta. Am taiat sinele, am desfacut suruburile si am montat-o la loc. Spre surprinderea mea, trenurile inca ruleaza chiar daca sinele proaspat taiate nu sunt fixate cu cleme intre ele.

Cu aceasta ocazie am lipit pe sine mai multe puncte de alimentare, astfel incat acum distanta maxima intre punctele de alimentare este de aproape 2m



Cam atat pentru azi. Sper ca in curand sa incep teraformarea.
 
Salutare. Arata bine pana aici. Am un sfat, daca il mai poti remedia acum. In partea dreapata, la racordarea pantei cu portiunea dreapta care face legatura cu podul, eu vad ceva care nu pare la locul lui. Racordarea aia nu pare continua, nu curge lin, pare ca dupa ce urca panta, face un salt in gol. Daca ai sa rulezi locomotivele la viteze mai mari, pot sa apara probleme cu legea gravitatiei. Mai poti scurta sau inalta 3-4 suporturi de la linia curba in asa fel incat panta sa continue cu linia dreapta pana la intrarea pe pod. Se poate ca eu sa ma insel, sa fie poza si unghiul din care ai facut-o, dar eu cel putin asa percep din poza de mai sus. In poza eu vad clar imbinarea dintre un tronson curb si unul drept care nu continua uniform panta inceputa. Acum e timp si ai conditiiile prielnice sa faci totul perfect, mai ales la partea de linii si alimentare. Spor la lucru.
 
Salut

Nu-mi dau seama la care portiune te referi.

Daca este aceasta:



am fixat-o deja :)

Multumesc
 
In poza postata de tine cu cele doua jumatati. cea dreapta. Pe linia care urca bucla interioara. Daca locomotiva urca pana acolo cu viteza, ai mari sanse sa sara de pe sina. Acum ai ocazia sa tragi de linii cu cele mai mari viteze de le poti atinge si sa vezi cum lucreaza toate locomotivele si garniturile de le ai. Dupa aia cand o sa le rulezi la viteza reala, nu o sa ai surprize neplacute. Spor la lucru.
Apropo, cu ce vrei sa imbraci relieful? :D
 
Cred totusi ca e iluzie optica. Am verificat sina cu atentie si nu e nimic dubios. Crede-ma ca de 2 saptamani de cand am fixat sina in surburi, testez in continuu garniturile in ambele sensuri, cu toate vagoanele din dotare, viteze, etc. Am avut probleme, mai ales cu pierderea vagoanelor pe traseu, dar acum functioneaza bine.

Din fericiere am folosit terasamentul din burete de la Noch si am reusit usor sa repar problemele aparute imediat dupa instalarea sinelor.

La ce te referi cu imbracatul reliefului ? La solutia aleasa ?
Daca da, structura muntilor o fac din:
- cadru de sarma de 2.5
- plasa de tantari metalica
- fasa gipsata
- spuma poliuretanica
- stancile le vopsesc cu vopsea acrilica
- iarba noch aplicata cu recipientul galben de la Noch
- sosele daca nu-mi ies manual, cumpar sosea de la Noch
- am deja cateva 'bloculete' Auhagen si casute Faller dar va trebui sa mai achizitionez

Vedem ce o iesi :) Incep cu partea stanga, acolo unde am montat primul portal.
 
In ultima saptamana m-am concentrat pe partea electrica si nu am mai iesit de sub masa. In mare am cam terminat-o.



Am folosit 4 transformatoare:
- pt. sine: 16V 2.5A (laptop Toshiba)
- accesorii 16V 3.3A (laptop IBM)
- lumini interioare 12V 4A (noname China)
- lumini exterioare 6V 4A (noname China)





Si conectarea celor doua module:
 
Succes la innodat sarme.

Doua pareri :
- foloseste cabluri colorate - de obicei negru (-) , rosu (+) si eticheteaza-le la ambele capete . Scrie pe hartie conexiunile - sigur peste un an nu vei mai sti fiecare conexiune unde duce.
- alimentatoarele degaja caldura , mai ales cele chinezesti . Sugestie : coboara nivelul suportului alimentatoarelor ca sa aiba loc de ventilatie . De asemenea pune o placa de gresie (sau faianta) sub alimentatoare , nu direct pe lemn .

Parerea mea .
 
Salut

La sarme am respectat conventia: (-) negru, (+) rosu sau rosu/negru. In unele locuri am (-) albastru, (+) alb/albastru

M-am gandit si eu sa pun etichete dupa ce termin de tras firele de la luminiile interioare si exterioare.

E adevarat ca nu prea se ventileaza transformatoarele dar o sa le urmaresc daca se incalzesc si o sa fac cum ai zis tu.

Multumesc
 
Am inceput sa lucrez la teraformare.
Pentru inceput m-am apucat sa izolez tunelurile din partea stanga:





 
:x Wow. Le-ai inchis de tot? :confused: Cum ai sa cureti liniile in tunelele alea izolate si destul de lungi. Nu mai zic daca se culca vreun vagon acolo, la mijlocul tunelului, pe o parte? Eu zic sa le izolezi pereche si sa lasi spatiu pe cel putin una din laterala dioramei, sa poti sa cureti liniile sau sa recuperezi materialul rulant deriat. Cel putin asa se vede din cele 3 poze. :confused: Eu am lasat la diorama decupari pe cele doua nivele, cate doua, testate in prealabil ca sa fiu sigur ca am acces perfect la linii sau la adunat ceva cazut acolo. Ai poze la diorama mea pe la inceput, nu le pun sa vezi ca nu are rost, s-a mai discutat. Spor la lucru, da ai mare grija ce faci ca apoi o sa-ti vina greu sa strici ceva deja facut. Graba strica treaba :D
 
Curatarea o voi face cu un vagon de curatat.

Ma gandesc sa fac o gura de vizitare la tunelul exterior. Cel interior este destul de mic si cred ca as putea extrag cu mana vagoanele deraiate in tunel.
 
Arat㒠super, dar nu te lă’sa pă’că’lit c㒠vei putea cu mâna s㒠scoţi vagoanele, că’ci nu vei putea. Las㒠ceva soluţie de mijloc.
 
Pentru tunelul exterior am gasit o solutie cu o gura de vizitare in spate. Acum am acces complet la el.
Ma mai gandesc ce pot sa fac la cel interior.
 
:D Nu-i nimic de gandit, e simplu de tot. Toate liniile din zona respectiva intra intr-o singura incinta si lasi unde poti o decupare generoasa sa poti pescui ce e inauntru. Apoi acoperi cu relief si gata. Lasi chiar un pic mai inalt, peste o inaltime de vagon, in asa fel incat sa-ti incapa degetele sa le apuci cum trebuie. Eviti asa sa le tragi pe patul de balast, sa rupi detalii fine sau sa le zgarii vopseaua. Spor la treaba.
 
Poti lasa peretii la intrarea in tunel, cat se vede de afara fara sa deranjeze. Restul tai si faci o singura incinta mare, comuna celor doua linii. Undeva la mijlocul celor doua arce de linie poti face degajarea. Daca crezi ca te deranjeaza optic, ii pui un capac de mascare pe care il scoti cand ai nevoie. :roll:
 
Pe lateral voi avea tot relief (nu placaj), deci poate ar fi bine sa fac ceva in genul celei de la Sinaia:

 
Linia pare destul de apropiata de marginea ramei, nu vad cum o sa racordezi formele de relief peste tunel sa mai arate si bine. Daca urci de la interiorul dioramei, teci peste tunel si apoi cobori pana la margine, o para fals. Acolo ar trebui un munte sau un deal abrupt cu ceva stanci pe el, care sa justifice tunelul. Deci in consecinta ideal ar fi ca din moment ce panta urca peste tunel, sa se continue in sus, acoperita cu pomi , arbusti si ceva pajiste. Poti incerca o simulare cu niste cablu mai rigid si ceva servetele umede.