Dioram㒠cu sat montan

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

rooovidiu

Active Member
11 Noiembrie 2008
190
1
Cluj-Napoca
LOCATION
Cluj-Napoca
Eu şi cu Paul am mai fă’cut acum un an o dioram㒠pentru cineva. Anul acesta a venit alcineva s㒠facem una. Domnul acesta nu avea nici mai mic habar despre modelism feroviar şi am fă’cut cum a spus el chiar dac㒠nu e normal !
[url=http://i863.photobucket.com/albums/ab195/rooovidiu/PC164109_zpsf5952fb2.jpg][/URL]
[url=http://i863.photobucket.com/albums/ab195/rooovidiu/PC164113_zps7841991b.jpg][/URL]
[url=http://i863.photobucket.com/albums/ab195/rooovidiu/PC164114_zps5c6b48b0.jpg][/URL]
[url=http://i863.photobucket.com/albums/ab195/rooovidiu/PC164115_zpsbc6b6823.jpg][/URL]
[url=http://i863.photobucket.com/albums/ab195/rooovidiu/PC164116_zpsad9c5af2.jpg][/URL]

Am folosit pietriş de toate culorile, iarb㒠şi mulţi brazi şi copaci ! Domnul a vrut mult㒠verdeaţă’. A avut !
[url=http://i863.photobucket.com/albums/ab195/rooovidiu/PC164117_zpse6ab6b5d.jpg][/URL]
[url=http://i863.photobucket.com/albums/ab195/rooovidiu/PC164118_zpsf1e0ad73.jpg][/URL]
[url=http://i863.photobucket.com/albums/ab195/rooovidiu/PC164120_zps38244be2.jpg][/URL]
[url=http://i863.photobucket.com/albums/ab195/rooovidiu/PC164121_zps48c17802.jpg][/URL]

[url=http://i863.photobucket.com/albums/ab195/rooovidiu/PC164127_zpse91d677c.jpg][/URL]
[url=http://i863.photobucket.com/albums/ab195/rooovidiu/PC164129_zps8b44418a.jpg][/URL]
[url=http://i863.photobucket.com/albums/ab195/rooovidiu/PC164130_zps32823419.jpg][/URL]
[url=http://i863.photobucket.com/albums/ab195/rooovidiu/PC164131_zps30005ea2.jpg][/URL]
[url=http://i863.photobucket.com/albums/ab195/rooovidiu/PC164134_zps202b99e3.jpg][/URL]
Aştept pă’reri :D
 
rooovidiu a spus:
[...]
Aştept pă’reri :D

Esti sigur ca vrei sa le afli?

Lasand gluma la o parte, "domnul" a primit ce a cerut! O jucarie. Sunt sigur ca e fericit atata vreme cat, asa cum ai spus, inainte de a va comisiona pe voi sa ii construiti diorama, nu avea nicio tangenta cu modelismul feroviar.

Dar poate ca dupa o vreme, daca se va simti atras de hobby, poate va aspira catre altceva.
 
Diorama e frumoasa. Decat sa intinzi sinele pe covor sau parchet ... Drumurile arata bine cu smocuri de iarba ici colo. Despre turnul de apa si buncarul de carbuni nu mai zic nimic ... daca asa a vrut beneficiarul. Ar fi mers undeva o suprafata arabila, o suprafata cultivata cu ceva (de ex cu grau) sau capite de fan. Eu as fi facut o mica padure de brazi pusi unul langa altul. Muntele arata foarte bine, cu tuneluri ... frumos.
Pe ansamblu diorama e OK, cei care au facut-o se vede ca au experienta. Cine se va juca cu trenurile pe diorama sigur va fi foarte incantat !!!
Craciun fericit !
 
Pă’i şi noi am fi fă’cut mai detaliat dar ca de obicei a trebuit s㒠facem totul în grab㒠şi Paul lucra ziua iar eu noaptea la Paul acasă’, de unde am dus diorama la domnul respectiv în birou unde sunt fă’cute şi pozele. Toat㒠a fă’cut㒠în o să’ptă’mînă’. Aş fi vrut s㒠pun nişte buşteni adevă’raţi din dar nu ştiam cu va reacţiona domnul aşa c㒠nu am pus. Buncă’rul de că’rbuni l-am înbună’tă’ţit punând că’rbuni de la Feller peste plastic lipit cu adeziv transparent. Iarba a fost pus㒠cu aplicatorul electrostatic. Luminarea a fost fă’cut㒠cu becurile de la Viesman toate conecate la transformator inclusiv semafoarele care funcţioneaz㒠permanent şi roşu şi verde. Am încercat s㒠îi explică’m c㒠trebuie înc㒠ceva pentru ca s㒠funcţioneze pe rând şi verde şi roşul, nu a avut ră’bdare el şi am lă’sat aşa. Pe scurt diorama e la nivel hobby.
Noi 2 sunt de mult în domeniu modelismului feroviar puteam face şi mai mult şi mult mai bine, dar trebuie şi timp !
 
Este ok intreaga constructie.
De altfel principiul de baza al economiei este foarte simplu: clientul are intotdeauna dreptate. Daca vine cineva si cere un lucru, poate exista posibilitatea sa fie cunoscator in domeniu si sa ceara lucruri pertinente, poate sa nu fie cunoscator in domeniu si sa ceara unele sfaturi, sau poate sa nu ceara nici un sfat. Cat timp este un client, gusturile nu se discuta.

Pe de alta parte, exista si zicala ca nu e frumos ce e frumos ci e frumos ce iti place. Asa ca per ansamblu este o macheta care poate sa aduca la fel de multa bucurie ca si alta construita dupa norme foarte precise.
 
Buna,
De altfel principiul de baza al economiei este foarte simplu: clientul are intotdeauna dreptate.

Cu riscul de a lansa o polemica, nu sunt deloc de acord. Si nici cu:
Cat timp este un client, gusturile nu se discuta.

Gusturile nu se discuta, ci se educa. Pana si in Romania se poate asta.

Din momentul in care clientul nu are nici in clin si nici in maneca cu modelismul feroviar, el nu numai ca se poate ci si trebuie educat intr-un spirit cat mai apropiat de mentalitatea constructorului. Se pot arata exemple din "alte parti" omului, se poate sta mult si bine cu el, chiar daca e un "habar n-avist" cu zero cultura modelistica sau cu zero cultura in general care nu stie nimic mai mult decat "eu dau banul, sa iasa repede si bine".

Diorama de mai sus si-a atins perfect scopul: arata exact ca o lucrare facuta intr-o saptamana pentru cineva care nu are nici cea mai mica tangenta cu modelismul feroviar si doar vrea sa "invarta doua trenuri" pentru el sau pentru copilul sau.
 
Horia, ai dreptate pana la un punct.
Si eu cred ca daca merg la cineva si ii cer o diorama ar trebui sa fiu ghidat cum ar trebui sa arate.
Dupa aceea daca eu vin si spun: nu vreau decat asa... deja este alta poveste.

dar da, uneori ar trebui educate chestiile astea: mi-as fi dorit ca arhitectul sa imi spuna cand a facut casa mea: vezi ca ai nevoie de un hol mare de intrare pentru ca iarna intri cu multa udatura in casa, nu e ca la bloc...

Nu am stiut, nu mi-a spus, si acum trebuie sa imi mai construiesc o camera :idea:
 
Buna Bogdan.
dar da, uneori ar trebui educate chestiile astea: mi-as fi dorit ca arhitectul sa imi spuna cand a facut casa mea: vezi ca ai nevoie de un hol mare de intrare pentru ca iarna intri cu multa udatura in casa, nu e ca la bloc...

Stii ca sunt arhitect de meserie.

Imi pare rau, insa daca cel care ti-a facut casa nu a fost in stare sa-ti dea asemenea sfaturi, inseamna ca ai avut nenorocul de a nu cadea peste un coleg ci peste un zgarieci de hartie cu diploma cumparata pe doua parale...
 
Diploma nu cred ca o are cumparata, in rest ai dreptate. O treime din casele de pe aici sunt copy paste. Din pacate am apelat la el pentru ca aici functioneaza o lege : daca nu faci cu cine trebuie te intinzi cu avizele si peste an. El mi le-a obtinut pe toate in 45 de zile cu tot cu proiect.
Dar da, nu cred ca s-a mai obosit la ceva original de muuuult. Clientul este stapanul a fost gresit inteleaas in cazul meu.
Nu, nu stiam ca esti arhitect, sper ca nu te-a jignit postul meu cu acea intamplare
 
Pai daca omul nu este pasionat de modelismul feroviar, nu putem sa-i facem educatie. Poate ca a dorit o simpla jucarie, cu un buget dat, fara sa tina seama de epoca, de realism si de tot ceea ce inseamna modelismul feroviar aplicat in mod "riguros". Poate nu doreste sa devine un membru al comunitatii acestui hobby, si nu va mai avea vreodata contact cu astfel de machete. Eu imi mentin opinia, pentru ca asa as proceda si eu, ca si client. Daca pun banul pe masa pentru a cumpara un produs, serviciu, indiferent ce, in momentul in care persoana din fata mea doreste sa-mi faca "educatie", ma ridic si plec. Si cred ca asta ar face orice persoana din lumea asta care licreaza pentru bani.

A, daca este un apsionat, sa zicem incepator, vine si sta la discutii, citeste pe un forum, intreaba pe altii. Nu e vorba de Romania sau de alta tara.

O alta problema este cea a gustului. Fiecare om are gustul propriu, si daca nu incearca a forta pe altcineva in a aprecia aceste pareri trebuie lasat in pace. S-a facut o paralela cu arhitectura aici. Cred ca nimeni din cei care isi dau cu pararea nu ar locui intr-o casa proiectata de cel mai mare arhitect din lume, daca aceasta i se pare urata.
 
Eu nu prea am reuşit s㒠vorbesc cu cel pentru care am lucrat. Ne-a dat ideea şi cam atât. L-am întrebat, vreţi munţi, vreţi tuneluri vreţi copaci s㒠fie puşi aşa sau aşa ? El a zis da da da ! Åži am început. Am încercat s㒠îi ară’t unele poze cu diorame dar nu am reuşit s㒠îi fac nici o idee despre cum ar vrea el s㒠fie. A zis c㒠vrea sat montan cu drum pietruit şi stâlpi de iluminat şi mi sa pă’rut cam ciudat ca s㒠fie drum pietruit dar s㒠aib㒠stâlpi de iluminat ca şi în oraşe. El aşa a vrut aşa i-am dat ! I-am personalizat şi gara şi şi barul dup㒠cum a vrut el s㒠fie denumite ! Aşa a vrut el ! în mod cât mai profi nu trebuiau din start folosite şine geoline, dar pentru cineve care nu le avea cu modelismul feroviar am folosit ce era mai uşor de folosit ! Oricum cred c㒠ne-am chinuit destul de bine ca s㒠mască’m geoline şi s㒠par㒠realistic.