Bine ai venit 8) !
Digitalizarea unei locomotive fara interfatza digitala nu e chiar asa de complicata pe cat pare, iar cele cateva operatiuni de facut necesita doar putina indemanare

. Indicatiile de montare sunt cuprinse in prospectul fiecarui decodor si, urmate pas cu pas, duc la un succes deplin.
Anume, mai intai se separa complet dpdv electric motorul de culegatoarele de tensiune de la roti si de sasiu - adica se demonteaza toate legaturile catre bornele motorului. Unii sunt de parere ca grupul de bobine & condensatoare de la bornele motorului trebuie lasat acolo, iar altii spun ca este mai indicat ca si ele sa fie inlaturate; eu sunt de parere ca si aceste piese sa fie demontate, fiindca decodorul "simte" corect functionarea motorului numai daca este conectat nemijlocit la bornele acestuia.
Firul rosu al decodorului se conecteaza la culegatoarele de tensiune de la rotile din partea dreapta a locomotivei -
Red (rosu) la
Right (dreapta) :wink: , iar firul negru la culegatoarele de tensiune de la rotile din partea stanga a locomotivei. Spunem "dreapta" si "stanga" privind de sus in sensul de mers inainte al locomotivei - cu cazanul inainte in cazul locomotivei cu aburi, respectiv cu capatul marcat "1" in cazul altor locomotive.
Firul portocaliu se conecteaza la borna motorului care fusese conectata la culegatoarele de pe dreapta, iar cel gri la cealalta borna. Acum se poate face o prima proba de functionare; anume, se plaseaza locomotiva pe sinele conectate la statia digitala (cu grija la firele ramase neconectate, sa nu care cumva sa se atinga intre ele sau de sine :-?) si se da comanda de mers inainte; daca locomotiva porneste inainte (asa cum spuneam mai sus), atunci totul este OK si se trece la faza urmatoare; daca locomotiva porneste inapoi, atunci nu-i un capat de lume - s-a gresit la montaj si, deci, se inverseaza firele care duc la motor.
Acum ne ocupam de lumini. De obicei farurile sunt luminate de beculete. Daca aceste beculete au cate o borna conectata la sasiu (de obicei dulia metalica), atunci aceasta legatura se lasa neatinsa si se desfac conexiunile de la celelalte borne, iar legaturile catre decodor se fac astfel: firul alb la borna libera a beculetului din fata, iar firul galben la borna libera a beculetului din spate, iar firul albastru se izoleaza fiindca ramane nefolosit. Daca beculetele sunt total izolate fata de sasiu, atunci duliile metalice se leaga impreuna la firul albastru (plus comun), iar firele alb si galben se conecteaza ca in cazul anterior.
Acum se poate face a doua proba de functionare. Se plaseaza din nou locomotiva pe sine, se comanda din statie aprinderea luminilor si se dau comenzi de mers inainte si inapoi. Daca totul a fost OK, atunci luminile se vor aprinde in concordanta cu sensul de mers.
In functie de decodor, se poate sa mai fi ramas libere inca doua fire, unul verde si unul violet. Acestea reprezinta iesirile a doua functii suplimentare, F1 (verde) si F2 (violet), care pot actiona de exemplu o cupla digitala, un generator de fum, alte lumini etc. Dispozitivele actionabile prin F1 si F2 se conecteaza cu bornele pozitive la firul albastru si cu bornele negative la firele verde (F1) si violet (F2). Daca aceste functii nu se utilizeaza, atunci aceste doua fire se izoleaza.
Se asambleaza locomotiva, avand grija ca firele sa NU fie apasate/forfecate intre carcasa si sasiu, dupa care se poate declara
reusita operatiunea de digitalizare a locomotivei.
Mult succes!