Detectie vagoane de marfa

dac

Well-Known Member
Trenulist
15 Septembrie 2007
1.488
435
Bucuresti
Sesizarea prezentei materialului rulant prin detectia curentului consumat de catre acesta functioneaza foarte bine in cazul locomotivelor si al vagoanelor de calatori iluminate. Problema este reprezentata de vagoanele de marfa, fara iluminare, deci fara consum de curent implicit. In mod 'traditional' se folosesc rezistoare montate direct pe osiile ultimului boghiu ale vagonului cel mai indepartat de locomotiva, deci primul care va fi detectat la intrarea pe un tronson, in cursul manevrelor.

IMG_2805.webp

Exista insa si solutii mult mai 'elegante': osiile Roco 40186 (11 mm diametru) sau 40187 (9 mm diametru). Acestea au rotile separate de un tub de plastic care gazduieste un minuscul rezistor miniMELF 0204 de 18k precum si un mic arc ce asigura un contact bun cu rotile.

IMG_2802.webp

Valoarea de 18k a rezistorului nu este tocmai pe gustul meu: la o tensiune la sine de 15 V rezulta un curent consumat de sub 1 mA. Detectorul Roco 10819 folosit de mine vine setat implicit pentru sesizarea unui curent de 4 mA si desi poate fi reglat mai jos, chiar la 0,5 mA, parca nu as mari sensibilitatea detectorului (cu riscul aparitiei unor detectii 'fals-pozitive' datorate perturbatiilor electromagnetice). Am schimbat asadar rezistorul miniMELF 0204 cu unul de 1k5 care sa asigure un curent consumat de 10 mA si implicit o detectie sigura de catre Roco 10819.

IMG_2803.webp

Grosimea tubului de plastic nu este intotdeauna compatibila cu sistemele port-cupla, dar fiind vorba de ultimul vagon, pot renunta la acestea.

IMG_2804.webp
IMG_2806.webp

Revenind la vagonul cisterna Piko de la inceput, intrucat osiile Piko sunt mai scurte, osia Roco 40186 nu poate fi folosita :( . Solutia ramane tot 'traditionalul' rezistor montat direct intre osii; cum contactul acestuia cu axele nu este perfect, pentru siguranta detectiei am mai montat un rezistor si pe celalalt boghiu.

Asta inseamna ca garniturile trebuie sa respecte o anumita compunere si sa fie stabilit clar vagonul de capat.

Da si nu: poti pune cate o astfel de osie fiecarui vagon de marfa (daca permite port-cupla) sau, mai bine, selectezi cateva care sa joace rol de capat.
Teoretic, nu ai probleme cu vagoanele pe boghiuri. (daca nu sunt Piko...)

• Like
Reacții: mpursu