Decupaje in cupru/alama - Fotodecupaje

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

alin

Well-Known Member
19 August 2007
393
1
Cluj-Napoca
LOCATION
Cluj-Napoca
alin a spus:
Interesanta metoda de decupare chimica .Cam care ar fi limitele de obtinere a unor margini clare, drepte?De exemplu s-ar putea decupa piese de tabla de 0.5 mm?Nu se desprinde accidental desenul imprimat?
Si legat oarecum de subiect, folia PNP se poate utiliza si la realizarea decalurilor?

@alin .Se poate folosi tabla de la 0.1 pan la 0.8, mai usor e cu tabla pana in 0.4.
Se pot decupa si piese din tabla de 0.5
Folia PNP nu se poate utiliza la realiazarea decalurilor.
Enjoy
 

dave

Active Member
Trenulist
8 Martie 2008
136
0
Bucuresti
LOCATION
Bucuresti
Materialul fotosensibil cel mai uzual este Photoresist Positiv 20, si se gaseste sub forma de vopsea spray care se aplica pe tabla sau pe cablaj:
http://www.conexelectronic.ro/content/category|displayProductDetails?catID=158&pID=109103&pageID=0&referer=http%3A%2F%2Fwww.conexelectronic.ro%2F%2Fcontent%2Fsearch%2Fconex-electronic.html%3FsQ%3Dpositiv%26sCatID%3D%26code%3D%26x%3D0%26y%3D0
Insa se aplica greu, in lumina slaba, miroase foarte urat iar suprafata trebuie curatata foarte bine. Se pare ca jetul de spray atrage ca un magnet orice scama sau firicel de praf din aer.
Se poate folosi la expunere orice tip de UV (A,B sau C) radiatia de tip C este daunatoare omului deoarece irita pielea, arde retina si produce ozon in aer, si in plus nu trece prin sticla si diverse sortimente de plastic. Lumina UV-A este mult mai apropiata de spectrul vizibil si nu produce ozon, trece mai usor prin multe tipuri de materiale transparente si deci e mai comod de utilizat.
Dupa expunere se developeaza cu solutie soda caustica diluata 7gNaOH/1l apa
Se corodeaza cu persulfat de sodiu sau clorura ferica si se spala cu acetona sau alt diluant. Ca o regula general-valabila, teoretic nu se pot executa decupaje de latimi mai mici decat grosimea tablei folosite, deoarece coroziunea se face si pe muchiile deja corodate.

PS. Link-ul nu merge direct, dati copy-paste sau cautati cheia "positiv 20"
 

sogard_2003

Well-Known Member
Trenulist
19 Ianuarie 2016
3.617
66
Bucuresti
LOCATION
Bucuresti
Florin ce se mai aude cu fotodecupajele? Ai mai incercat ceva? Ai facut rost de tabla? ce tabla se foloseste la fotodecupaje? Alama sau Cupru ? Am inteles ca alama s-ar coroda cam greu comparativ cu cuprul? Se folosesc cumva aliaje ?
 

ionut07

Well-Known Member
20 Februarie 2016
274
1
Bucuresti
LOCATION
Bucuresti
Salut! Eu am facut piese fotodecupate la Minitechnik. Daca omul are tot ce-i trebuie am zis ca nu are rost sa fac experimente pe banii mei. Nu este ieftin ca braga, dar merita.