Decodor DCC pentru servomotor

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

dac

Well-Known Member
Trenulist
15 Septembrie 2007
1.397
224
Bucuresti
LOCATION
Bucuresti
decoder 1.png decoder 2.png
decoder 3.png

Derivat din schemele lui Paco, decodorul se alimenteaza direct de la sine si isi salveaza pozitia macazului la fiecare comutare in EEPROM-ul intern. Astfel, va "tine minte" pozitia acelor la urmatoarea pornire a dioramei. Conform data-sheet-ului PC12F629 anduranta EEPROM-ului este de 1.000.000 scrieri, deci nu afecteaza durata de viata a decodorului.

Firmware-ul intern este un Franken-ware: in mod utilizare este un decodor accesorii ce dispune de 5 CV-uri pentru setari; acestea se pot insa programa facil cu un Multimaus in mod POM (Programming On Main - similar unui decodor locomotiva).

- CV101 = adresa decodor in intervalul 1-99, implicit 99. Dupa programare, noile comenzi POM trebuiesc trimise la noua adresa. Este de obicei ultima setare de facut.
- CV102 = valoare minima pentru deplasarea acelor. Interval 0 - 125, implicit 125.
- CV103 = valoare maxima pentru deplasarea acelor. Interval 125 - 250, implicit 125. Cele doua valori implicite de 125 determina centrarea servomotorului, fara nici o deplasare intre comenzile direct / abatut. Astfel, se poate pozitiona servomotorul pe diorama pentru ca acele sa fie intr-o pozitie cat mai mediana in macaz. Ulterior, cele doua valori se ajusteaza progresiv pana ce acele ating sinele corespunzatoare. Valorile se pot exagera usor (cu cateva unitati) pentru o apasare ferma a acelor pe sine.
- CV104 = viteza de miscare a acelor macazului la comutare. Interval 1 - 3, implicit 1. Vitezele sunt 1x, 2x, 3x. Nu cred ca sunt necesare si alte valori.
- CV105 = sensul miscarii acelor macazului. Bitul 5 este "1" pentru normal si "0" pentru inversat. Permite corelarea dintre comenzile Multimaus-ului si pozitia macazului (direct-direct, abatut-abatut). Pentru inversare se programeaza valoarea 0, pentru revenire la normal orice valoare in care bitul 5 este "1" (de ex. 32).

Decodorul dispune si de 3 iesiri pentru leduri: verde pentru direct, rosu pentru abatut; ledul orange semnalizeaza scrierea in EEPROM la fiecare comutare sau programare CV-uri.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

[img=https://www.youtube.com/watch?v=eqRKXCj7QaY&ab_channel=dacrail]View: https://www.youtube.com/watch?v=eqRKXCj7QaY&ab_channel=dacrail[/img]

Primele comutari sunt efectuate cu viteza 1x, apoi cu 3x si in final cu 2x.

Care viteza corespunde mai bine realitatii?
 
Durata miscarii acelor la cele 3 viteze:

1x = 2,7 secunde
2x = 1,35 secunde
3x = 0,9 secunde

Pe Youtube am gasit durate intre 0,9 si 1,8 secunde.

Cateva poze cu PCB-ul si decodorul asamblat:

IMG_1310.jpg
IMG_1311.jpg
IMG_1312.jpg
 
  • Love
  • Like
Reacții: AdyAero și mpursu