Decodoare de lumini Shine in consist

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

Gyuri

Active Member
Trenulist
14 Septembrie 2010
129
1
Cluj-Napoca
LOCATION
Cluj-Napoca
Am fost rugat de unul din prietenii mei sa-l asist la configurarea modulelor de iluminare pe care le-a montat in vagoane. M-am gandit sa public pe forum modul de programre, probabil si alti o sa considere informatiile utile. Cele trei vagone a fost dotate cu module Shine Plus, cu decodoare dcc "on board". Obiectivul era sa se poata accesa unele din functii la o adresa globala pentru toate cele trei vagoanne, iar alte functii adresand fiecare vagon individual. Adresele individuale (de baza) ale vagoanelor au fost alcatuite din ultimle patru cifre din numarul de inmatriculare, in cazul concret 4712,4713 si 4714.

Eu am simulat cele trei vagone prin trei module shine plus maxi, asa cum se vede si in micul video din linkul de la sfasitul articolului. Solutia propusa este folosirea modului consist pentru cele trei vagoane . Consistul fost conceput pentru rularea pe adresa identica a mai multor locomotive, implicit a mai multor decodoare mobile, si este aplicabil si in cazul mai multor module de iluminare cu decodor incorporat.

Am presupus ca CV-urile decodoarelor sunt cele de fabrica, si se vor face doar modificarile valorice descrise.

Adresele vagoanelor/decodoarelor a fost ales pe patru cifre, din aceste motive decodoarele au fost configurate pentru adresare lunga. Configuratia de fabrica a decodoarelor foloseste adresare scurta, asa ca pentru adresarea lunga se va modifica valoarea CV29, si in loc de valoarea implicta 6 vom inscrie valoarea 6+32=38. Din momentul acestei modificari, decodoarele vor folosi adresa lunga definita in C17/CV18. Majoritatea statiilor de comanda permit stabilirea adresei lungi prin simpla intoducere a adresei, si calculeaza automat valorile pentru CV17 si CV18. Insa pentru exactitate, am redat mai jos valorile celor doua CVuri pentru fiecare adresa lunga a vagoanelor. Modul de calcul al CV17/18 este descris in manualul Shine Plus.

decodor/vagon 1
adresa lunga 4712,
CV17 =210
CV18 =104

decodor/vagon 2
adresa lunga 4713,
CV17 =210
CV18 =105

decodor/vagon 3
adresa lunga 4714,
CV17 =210
CV18 =105


In acest moment decodorele celor trei modul Shine vor executa functiile F0,F1-16 la cele trei adrese lungi, definite si programate anterior.

Inainte de a merge mai departe, sa trecem in revista ce stie de fapt consistul.

Fiecare decodor mobil are o adresa de consist definita in CV19, cu valoare de fabrica zero. Atat timp cat adresa de consist este egala cu zero, decodorul executa comenzile de deplasare/miscare si functiile transmise catre adresa ei de baza ( definita in CV1 pentru adresare scurta, sau in CV17/18 pentru adresare lunga). In momentul in care adresei de consist i se atribuie o valoare diferita zero, comenzile de deplasare/miscare se vor executa exclusiv doar daca sunt transmise catre aceasta adresa definita in CV19. Functiile se vor executa in conformitate cu declararea lor in consist ( descrisa mai jos).

Adresa de consist este definita pe 7 biti, si poate lua valori intre 1 -127 ( cum spuneam, valoarea zero semnifica inexistenta consistului). In cazul decodoarelor de locomotiva este posibil sa inversam directia de deplasare a unei locomotive in timpul rularii in consist. In acest caz este nevoie de adougarea valorii 128 adresei definite in prealabil. In cazul decodoarelor mobile, care nu actioneaza motoare, schimbarea de directie poate fi utila daca sunt comandate de exemplu lumini de capat, care sunt definite dependente de sensul de deplasare.

Functiile care se vor folosi in cazul rularii in consist in conformitate cu standardul NMRA se declara in CV22 si CV21. In cazul rularii in regim normal ( adresa de consist egala cu zero), activarea functiilor declarate in CV21 si CV22 nu se iau in considerare de decodor, si functiile se vor executa la adresa de baza. Insa in momentul in care se trece la rularea in consist, functiile declarate in aceste doua CV-uri se vor executa doar pe adresa de consist, si nu se vor executa apelate la adresa de baza. De exemplu, daca F0 este definit astfel incat sa activeze toate iesirile decodorului de functii din Shine Plus Maxi, apeland F0 la adresa de baza, se vor aprinde toate LEDurile de pe modul. Daca alocam functia F0 in modul consist ( inscriem valoarea 3 in CV22) si stabilim adresa consist 100 ( inscriem valoarea 100 in CV19), functia F0 va fi executata doar apeland-o pe adresa de consist ( adresa 100), nu si la adresa de baza.

In exemplul ilustrat in clipul,video, celor trei decodoare le-am inscris aceeasi adresa de consist, 126 ( CV19=126), si am declarat ca si functie apelabila in consist functia F0. Decodoarele executa in continuare functiile F1-F16 la adresele de baza, si functia F0 la adresa de consist. Functia F0 nu se mai executa in cazul apelarii la adresa de baza.

Valorile CV-uilor in afara de CVurile ce definesc adresa de baza ( CV1 si CV17/18 ) se pot modifica si in timpul functionarii in regim normal, in modul de programare denit PoM. Deci chiar si adresa de consist poate fi modificata, util in cazul in care vrem sa introducem un decodor in consist pentru o perioada limitata, si ulterior dorim sa-l eliminam din rularea in consist.

A nu se confunda maparea functiilor cu declararea functiilor pentru consist. Termenul de mapare a functiilor se foloseste in cazul in care pentru o functie se definesc atat iesirile fizice activate, cat si anumite comportari logice ( cum ar fi viteza de manevra, decuplarea accelerarii/decelerarii, actionarea cuplei electromagnetice, etc ). O functie apelata fie la adresa de baza, fie la adresa de consist, va activa aceleasi iesiri fizice, si va avea acelasi comportament logic.

Conform versiunii curente al standardului NMRA, consistul poate folosi functiile F0, F1-F12, pentru F0 avand posibilitatea sa declaram separat functia pentru ambele directii. Definirea/maparea functiilor trebuie efectuata in asa fel, incat iesirile fizice care se doresc actionate in consist sa fie alocate functiilor F0,F1-F12. Functiile F13-F28 se vor putea apela doar la adresele de baza decodoarelor.

Filmuletul puteti sa-l vedeti la acest link:

http://youtu.be/VIyjWaBhuXI