DCC diy(do it yourself)

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"
excelent. tare de tot. nu am avut timp sa stau si sa citesc. intrebarea e daca sint compatibile cu digitalele standard.
 
Dar trebuie sa ai un electronist pe langa tine sa incerci sa faci unul. Oare merita sa ti-l faci in casa? Trebuie sa cauti pe la magazinele specializate piesele, iar daca nu le au, ti le aduc pe comanda, plus nu stii daca proiectul il finalizezi cu succes. Cred ca e mai bine sa le cumperi gata facute.... e mai lejer 8)
 
diferenta e ca unul facut costa sub jumatate din pretul unui decodor 'de-a gata'. eu zic ca maerita incercat.
 
E perfect daca ai posibilitatea si cunostintele necesare sa ti le faci singur.
Problema e insa , tehnologia ce o posezi, incepand de la banalul letcon...
Impedimentul principal e insa placa de circuit imprimat, care home made, la nivelul de miniaturizare dat, e greu de realizat , iar atelierele existente , nici nu se uita la tine pt o bucata comandata, ca sa nu mai zic de pretul prohibitiv ce-l cer pe decimetrul patrat :( :( :(
rally
 
mai bine le cumperi....asa ai siguranta ca functioneaza + garantia(1-2 ani)
 
Cablajul imprimat pentru decodor se foate face cu un pic de bunavointa si acasa.Zic bunavointa fiindca metoda ar trebui sa fie foto(chimcalele se gasesc la magazinele de specialitate, lampa uv nu e o problema, tot ce mai trebuie e o imprimanta jet buna ca sa iasa negativul cum trebuie).Nu e foarta complicat dar e ceva mai migalos(oricum decodoarele sunt pentru HO nu va ganditi la N).
Pentru statie chiar nu sunt probleme de realizare.

Pentru cablaje realizate la firme specializate trebuie vazut daca accepta si prototipuri (care pentru 1 decodor sigur nu merita).Daca sunt in plan vreo 20 (zic si eu, nu stiu cate incap intr-un dm2) atunci s-ar putea sa merite ;) .

Referitor la piese, nu e ceva special in scheme, si se gasesc in magazinele de specialitate.

Acum referitor la functionalitate, personal inca nu le-am testat, sper sa o fac destul de curand, dar nu prea vad de ce ar fi probleme.
 
Am cablajul de la minidcc, inclusiv piesele aferente + display + tastatura, dar tompul nu imi permite sa ma ocup de acest montaj. Cand o sa am timp, il voi asambla si voi face cateva poze.
 
M-am hotarat sa imi digitalizez batranul meu trenulet electric BTTB care are vreo 5 loc si 40 vagoane (cam vai de steaua, da' las ca o sa le sada bine in era digitala).Asa ca in prima faza m-am ocupat de partea de comanda, de decodoare urmand sa ma ocup peste ceva timp.
Facut comanda piese(defapt io trebuie sa fac alta chestie dar pe langa ce aveam nevoie am bagat si piesele pentru DCC), uitat de una bucata circuit integrat,nu-i bai o sa o cumpar din magazinele de specialitate din Bucuresti la un pret dublu.
Dupa 24h ore munca (8 ore somn incluse) au rezultat urmatoarele 2 placute:

Adaptorul GEN-Li care ar trebui sa faca legatura intre montajul de mai jos si calculator:


Centrala :


Ar mai fi de cumparat acel CI, de programat microcontrollerele si de introdus restul CI prin socluri(exista pe stoc dar asta e in ultima faza).

Asa ca sper ca spatamana viitoare sa am primele rezultate iese fum sau nu :skul: .
 
Chiar nu-i secre t.

http://www.metrafo.ro

Numai ca trebuie un pic de atentie comanda minima de 100roni, iar pe produs in mare minim 10 roni( daca ai un circuit sa zicem de 3 roni vei fi obligat sa comanzi 3...) .
 
Am finalizat centrala :Am alimentat montajele, fum nu a iesit :) , si din primele constatari as zice ca pana acum totul e OK.
Acum urmeaza pasul nr.2: sa confectionez un decodor :D pentru niste teste mai serioase.
 
Vad ca de la schite ai trecut la fapte si atata timp cat nu a iesit fum din centrala, se pare ca esti pe drumul cel bun. Totusi ar trebui testata cu un decodor din comert si apoi cu decodorul ce urmeaza sa il realizezi. Succes in continuare!
 
servus elef. te rog sa precizezi ce schema ai folosit dintre cele prezentate de tine anterior.
 
Am uitat sa precizez asta :oops: .
Am folosit din site-ul http://www.tinet.org/~fmco/home_en.htm schema de la NanoX, varianta cu L6203, si pentru legatura cu calculatorul, Gen-Li.
Pentru NanoX doua precizari: releul pentru comutarea intre circuit si linia de programare l-am montat pe placa respectiva(in schema originala cu L6203 nu apare) si o rezistenta de limitare a curentului prin circuitul de programare(asta o sa vad daca e utila sau nu).
 
Am facut si un decodor de test si rezultatele sunt:
- in service mode se scrie dar nu se poate citi(nu stiu cine este de vina inca, va trebui sa cumpar un decodor din magazin ca sa o pot lua prin excludere);
- in functionare normala nu am observat nici o problema.
Pentru teste am folosit Traincontroller si TrainProgrammer.
http://www.freiwald.com
 
Am montat un decodor intr-o locomotiva :


Totul a fost OK numai ca locomotiva a cedat nervos la vederea decodorului si si-a pierdut 2 dinti de la o roata dintata in timpul functionarii :( .
 
Intre timp am reparat locomotiva problema si comportarea a fost multumitoare avand ca locomotiva e o mare carpeala ;) , iar decodorul este extrem de simplu.

Dar ce s-ar face sistemul fara un Maus?

Nu e prea ergonomic, asteapta sa ii confectionez o carcasa, dar ce e mai important functioneaza .