Conversie 4:3 la 16:9

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

mpursu

Well-Known Member
Trenulist
25 August 2007
3.677
644
Oradea
railcrisana.wordpress.com
WEBSITE
https://railcrisana.wordpress.com/
LOCATION
Oradea
YOUTUBE
mpursu
în ultimul timp, din ce în ce mai multe televiziuni încep să’-şi transmit㒠programele în formatul 16:9, dar recorderele/TVTunerele noastre poate c㒠înc㒠nu sunt pregă’tite pentru aşa ceva, deci eventualele înregistră’ri sunt efectuate tot în vechiul format 4:3, cu imaginea distorsionată’. întrebarea mea este urmă’toarea: în ce fel şi cu ce soft (gratuit bineînţeles) se poate edita înregistrarea unui material 16:9, înregistrat distorsionat de recorder/TVTuner în format 4:3, astfel încât rezultatul s㒠fie în formatul 16:9?
 
Salut.
In primul rand exista mai multe tipuri de conversie. Cea mai buna conversie nu se poate face free, este vorba de conversia efectuata de toate marile companii care trimteau filmele 16:9 sau chiar in formatul wide cinema pentru TV, iar acolo se urmareste subiectul de multe ori.

Alte conversii simple se pot face cu VDUB (free) sau cu alte softuri care costa bani, dar aici putem discuta privat daca este cazul. Practic se adauga margini negre pe marginile superioara si inferioara , deveninf 4:3
 
Materialele înregistrate şi transmise în format 16:9 au lă’ţimea de 16 / 9 = 1.778 ori mai mare decât înă’lţimea, pe când cele în format 4:3 au lă’ţimea de 4 / 3 = 1.333 ori mai mare decât înă’lţimea, deci materialele 16:9 sunt mai late decât cele 4:3. Dac㒠un material 16:9 este recepţionat de un recorder/tvtuner care nu ştie decât 4:3, atunci imaginea este comprimat㒠pe lă’ţime, iar cercurile devin elipse cu diametrul mare orientat pe verticală’, persoanele sunt nefiresc de înalte şi de subţiri etc. Pentru aceste cazuri devine important㒠posibilitatea de a se redimensiona imaginea fişierului video înregistrat, astfel încât proporţia 4:3 (greşită’, dar dac㒠asta ştie recorderul/tvtunerul, asta face) s㒠redevin㒠16:9. Practic, conversia unui material 16:9 înregistrat în format 4:3 const㒠fie în mă’rirea lă’ţimii imaginii, fie în micşorarea înă’lţimii acesteia, astfel încât raportul final dintre lă’ţime şi înă’lţime s㒠fie 16/9.
VirtualDub nu a funcţionat, deoarece fişierele mele sunt MPG, ceea ce el nu recunoaşte. Am mai încercat şi alte programe free, gen Format Factory, Restream, Any Video Converter etc. dar fie nu lucrau cu MPG, fie desincronizau sunetul faţ㒠de imagine.
între timp am descoperit c㒠NeroVideo al meu are opţiunea de rescalare a imaginii fişierelor video MPG, deci... problema mea este acum rezolvată’, ce-i drept cu preţul mă’ririi considerabile a timpului de prelucrare a fişierelor video buclucaşe.
 
A...nu intelesesem exact problema...rescalarea era alta problema... VDub-ul nu cred ca o stia decat daca a facut vreun "ametit" (sensul nu este periorativ) vreun script...
Eu credeamn ca ati cautat o solutie de a vedea pe hard 4:3 si imagini 16:9...

Scuze...