conectare macaze MEHANO

victor961

Member
27 Mai 2013
30
0
Bucuresti
YAHOO
[email protected]
LOCATION
Bucuresti
da, acela este un comutator manual, vreau sa stiu daca la punerea sa intr-o pozitie nu tine sub tensiune bobina da la macaz si care v-a duce la arderea sa, de aceea vreau sa ma lamureasca cineva care a facut o astfel de lucrare
 

cosmin78

Well-Known Member
Trenulist
28 Aprilie 2007
6.268
956
Porto/Craiova
YAHOO
cosminn78
LOCATION
Porto/Craiova
Incearca sa verifici circuitul comutatorului cu un bec, in loc de macaz. Adica faci legaturile asa cum ti-am explicat dincolo, si , in loc de bobinele macazului, legi becul.
Eu nu imi mai aduc bine aminte,sunt cel putin 15 ani de atunci, nu am ajuns sa folosesc comutatorul respectiv, insa cred ca tensiunea este continua.
Poti sa te orientezi catre comutatoare miniaturale, cu 3 pozitii, cu revenire la pozitia neutra-0 ( basculante parca se numesc) , care furnizeaza curent bobinei atata timp cat il tii apasat.
Ceva de genul:

ramka_1364.jpg


sursa internet.
 

stageexp

Well-Known Member
Trenulist
14 Ianuarie 2008
1.260
2
Timisoara
LOCATION
Timisoara
Salutare, nu este nici un decodor acolo, este un comutator de tip tastatura ceva mai primitiv.
Daca intri pe net la cei care sunt distribuitori ai acelor macaze (din Oradea) cred ca mai gasesti si schema de montare.
In caz contrar iti voi trimite instructiunile de utilizare, le am pe undeva stocate, asa cum sunt ele oferite de fabrica, pentru a nu te incurca.

In lipsa acelui comutator, sau in eventualitatea in care nu iti place, poti folosi comutatoare obisnuite. Practic trebuie sa alimentezi una din cele doua bobine, exista un fir central si doua fire care corespund celor doua bobine. La alimentarea fiecareia (separat) miezul se deplaseaza intr-o directie sau in cealalta, in mod corespunzator si determina functionarea macazului. Este important din considerente de conservare a montajului sa folosesti comutatoare fara retinere, sau cu revenire, pentru a nu arde bobinele, adica sa alimentezi macazul in impuls.
 

manlif2_0

Well-Known Member
Trenulist
30 Octombrie 2009
548
0
Craiova
LOCATION
Craiova
atentie sa nu arzi bobina! bobina merge pe impuls, care trebuie sa aiba o durata mai mica de 1 secunda. Practic, dai scurt de comutator intr-o parte si apoi il lasi liber, in timpul asta a aplicat impuls bobinei si a comutat macazul. dai in partea cealalta, comuta in partea cealalta. Daca il tii mai mult de o secunda intr-o pozitie, bobina se va incinge si se va arde. daca nu ma insel scrie chestia asta si pe spatele ambalajului, impreuna cu schema de conexiuni. in concluzie NU folosi comutator care sa ramana intr-una din pozitii, trebuie sa revina mereu in pozitia initiala (monostabil)

Comanda bobinei se face in curent continuu ( de aici si beleaua descrisa mai sus).

Detinator de linii/macaze Mechano