Colectia Mihail (Mihail's Model Railways) - module, diorame

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

docclaudius

Active Member
12 Octombrie 2011
68
0
Oradea
LOCATION
Oradea
O sa incerc in urmatoarele postari sa descriu etapele realizarii primului meu modul pe care am testat, aplicat diferite tehnici de "teraformare" asa cum am vazut la colegii de forum sau aiurea de pe net...

De mult imi doream sa am propriul modul de folosit in principal pentru fotografierea modelelor dar, in acelasi timp, sa poata fi conectat si la alte module (din pacate fiind nesigur pe tehnicile mele, nu am aplicat nici un standard in vigoare, asa ca acesta va putea fi conectat doar la (viitoarele) module proprii).
Am optat pentru sine Roco-HO-ln (Line Track System) si pentru control digital prin intermediul centralei Roco.
In momentul in care am decis "sa iau taurul de coarne" ma aflam la Dan (hgd) la Cluj si l-am intrebat ce sine Roco line are in momentul respectiv disponibile? Avea 3 R2...Asa ca le-am luat (stiam ca daca mai astept inca cateva zile pana va avea stocul complet nu as mai fi inceput munca la modul), si ajuns acasa am incercat sa vad ce se poate face cu ele.




A urmat apoi fixarea cadrului (aracet si coltare prinse cu holsuruburi). A iesit poate prea solid...A urmat fixarea cu aracet a "cotelor" de nivel.




Pentru patul terasamentului am folosit Noch 95952 (track-bed roll), iar capatul de linie l-am "coafat" cu Marklin 7389. Am fixat provizoriu sinele de patul terasamentului pentru fixarea si lipirea acestuia pe pozitie.




Am optat pentru tehnica de constructie care utilizeaza cadrul si cotele de nivel din lemn datorita avantajului net legat de "curatenia la locul de munca", obligatoriu de urmat deoarece modulul a luat nastere si s-a format in cadrul unui apartament la bloc, limitat ca dimensiuni (si relativ curat inainte sa incep eu bricolajul)



Va urma...
 
La capitolul relief am folosit (tot din motive de curatenie - posibil comoditate) reperele Noch 60830 (hartie teraformare) si Noch 58480 (stanci stratificate)




"Ruginirea" liniei si a capatului de linie:



 
Urmeaza partea la care ma pricep cel mai putin (cea electrica), si la care am lucrat (ne)citind postarile colegilor si ale lui mpursu in special :D , si facand probe la fiecare pas...




Probe de parcurs:




Continua in paralel si lucrul la teraformare. In varful stancii nou sculptate se vede si viitoarea lampa de la cabana...

 
Se continua cu terasamentul. Am folosit in principal pietris Noch WS 95621 asezonat cu 95620 (fin) si cu adaos pe langa sina de 95611 (mai inchis la culoare).

Intre timp, un vanator, intrezarind potentialul zonei, s-a plasat amenintator in dispozitiv. Prezenta lui a grabit treaba, asa ca in ziua respectiva planul la lucrari a fost depasit...




Se observa ca cei din comisia locala de fond funciar si-au indeplinit atributiile si au aparut primele delimitari de teren...S-a lucrat si la albia raului precum si la definitivarea formelor de relief folosind ciment Noch 60890 (calcar). Pentru pictat s-au folosit acrilice combinate uneori si cu pigmenti diversi, in functie de gust(ul meu).




Detaliu cu grohotisul de langa capatul de linie (diverse pietricele, aracet si multa vopsea...)




Sfarsitul primei etape, si primele poze de proba cu material rulant de la Clubul Feroviar Crisana.





Cabana este fotodecupaj laser de la Noch, foisorul si hranitorul de animale sunt de la Auhagen, iar gardul este Noch (daca se doresc codurile ma apuc sa le caut, daca nu, nu...)
 
Probe de curent...si de lampa cu gaz (varianta de 1000W de la cabana Cool). In realitate nu lumineaza atat de puternic, chiar se poate confunda cu o lampa pe gaz




A urmat procesul de impadurire (Noch 23100 vopsiti cu spray auto in diverse nuante de maro si negru + diverse foliaje de la WS). Procesul nici acum nu l-am terminat la aproape 3 luni de la inceputul lui...




In paralel s-a lucrat la fundul lacului de la baza stancii mari precum si la albia raului. S-au folosit diverse combinarii de pietricele, vopsele acrilice, micro-resturi lemnoase, foliaj fin WS, stuf Noch, etc...



S-a pregatit si turnarea apei prin aranjarea sectiunii prin albia raului.

A urmat si turnarea apei, la inceput in lac, si apoi in rau. In lipsa apei de la WS am folosit bicomponentul de la Noch (destul de greu de lucrat cu el. trebuie multa rabdare la amestecat si la turnat...). Pentru cascada s-a folosit preparatul special de la Noch (60872).

 
Deoarece lateralele modulului mi se pareau prea goale am trecut la proiectarea si executarea unei pesteri care (teoretic) ia nastere cu ajutorul apei care se scurge de la baza lacului spre coltul din stanga spate al dioramei. Pentru realizarea reliefului carstic am folosit acelasi ciment de la Noch (calcar), sarma subtire pe post de schelet pentru coloane, plastic transparent topit pentru stalactite si diverse alte materiale pentru stalagmite ("eternul" deja ciment de la Noch amestecat cu aracet si resturi de pietricele).




Chiar daca nu se observa in fotografii, am folosit si un led in interiorul pesterii, ascuns dupa o perdea de plastic transparent topit, cu rol de luminarea a zonei profunde din pestera. In scurt timp sper sa primesc si un reper de la Wiesmann (miner) pe care sa-l transform in speolog si care va fi plasat in zona lacului, lac pe care (daca reusesc sa-l montez cum trebuie) il va si lumina prin lumina de pe casca.

Pictarea lateralelor modulului s-a realizat cu acrilice, dupa diverse imagini preluate de pe net si aiurea...S-a incercat ilustrarea unei zone carstice care sa completeze relieful de deasupra.




Si o sectiune prin albia raului cu vedere la a doua cascada (cea mica):



Acesta este stadiul actual al dioramei. Lucrarile continua...
 
Modulul este foarte bine realizat, cu mult talent, arata bine si ar da bine in paginile oricarei reviste de specialitate.