CFR 50 53 71-31 008-5 - Roco 45828

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

tfa2003

Well-Known Member
Trenulist
15 Aprilie 2007
397
16
Bucuresti
LOCATION
Bucuresti
A aparut si versiunea rosie a vagonului de dormit CFR de la Roco.
(+) -Rulaj;
-Finisaj;
-Cuple scurte incluse;
-Pregatire pentru iluminare;
(-) (pentru cei ce cer perfectiunea)
-4 usi;
-boghiuri taiate;
-unele problemute cu tampografierea;
-pret;
Pe scurt, este aceeasi Marie cu alta palarie.


 
Vreau sa va prezint mici modificari facute de mine la dormitoarele Roco 71-31 (ambele scheme de vopsire) pentru a le aduce putin mai aproape de realitate.
De la bun inceput va spun ca nu sunt un amator de weathering si prefer versiunea "de fabrica" sau "imediat dupa reparatie". Si aici ma refer la vehiculul real si nu la jucarie.

S-a scris "Moartea caprioarei" despre modelul Roco, cele mai mari depunctari fiind la capitolele "4 usi in loc de 2" si "boghiuri taiate". Daca problema usilor este reala, cea a boghiurilor tine de absurd, pentru ca in cazul unor boghiuri intregi (si cu pivotul plasat central si nu descentrat), jucaria nu ar mai putea rula in curbe. Aceasta a doua problema ar fi trebuit sa genereze "Moartea caprioarei Reloaded" in cazul vagonului ACME - AF, MU, varianta gri-albastru (cu fuste), dar acest lucru nu s-a intamplat! Probabil modelistii romani sunt mai ingaduitori cu constructoriul italian (de ginta latina) si-l taxeaza dur doar pe cel austriac.

Dar sa revin la cele doua vagoane - modificarile facute tin strict de vopsitorie, cu piese demontate (sau nu) si fara mascare.
1. Manerele usilor de intercomunicatie sunt foarte proeminente si usor de vopsit in gri metal (am folosit Humbrol MET 11). Pentru cei mai pretentiosi ar trebui vopsite si zonele de prindere a manerelor de usi si capetele suruburilor, dar aici este nevoie de mascare si de un ochi vigilent care sa se bucure de lucrare.
2. Rotile si platbandele metalice de culegere a curentului din capetele osiilor - le-am demontat pe toate si le-am vopsit in nuante apropiate de cadrul boghiului (Humbrol SATIN 85 - negru - pentru dormitorul rosu si Humbrol SATIN 123 - gri - pentru dormitorul gri-albastru).
3. Puntile de intercomunicatie - vopsite in aceeasi nuanta de gri ca rotile - doar la dormitorul gri-albastru.
4. Pe langa problema sasiului gri al versiunii rosii, semnalata de Horia, dar pe care n-am reusit sa o lamuresc cu ajutorul pozelor (sau poate jegul lucreaza in favoarea celor de la Roco), mai exista problema treptelor superioare si a degajarilor din rama sasiului din dreptul acestora: in mod sigur treptele ar trebui sa fie negre, nu stiu daca si tabla verticala de inchidere a degajarilor este neagra sau rosie. Din fotografii pare a fi neagra si aia, dar sa dea dracu-n el de jeg, ca mare putere de acoperire are! Daca doar treapta e neagra, trebuie mascata zona inainte de pensulare, altfel e mai simplu. Si inca ceva: buza treptelor este gri metal sau neagra / gri, ca treapta?

Lucrarea asta era planuita de ceva vreme dar abia ieri am gasit ceva timp de frecat duda si am trecut la treaba (rotile si platbandele de la dormitorul rosu le-am facut inca din decembrie 2010). Azi dimineata a urmat reasamblarea iar pe seara sedinta foto:

Sa nu ma certati pentru amortizoarele verticale montate, dar cele oblice, mai firave, s-au rupt la articulatia inferioara si s-au... terminat! Acum fiecare vagon are amortizoare oblice pe partea culoarului (altfel nu incape de generator) si verticale pe partea compartimentelor (exact ca in schita de montare a accesoriilor pusa de Roco cu grija in fiecare cutie!).


Pentru uscarea rotilor am folosit un stativ home-made, facut special pentru acest scop (fotografiile sunt de la o alta lucrare):

 
o intrebare: vagoanele rosii de acest tip, cele adevarate, ce productie sunt?
m-am uitat la poze cu vagoane reale, au manerul langa usa si chiar scaritza.. ma intreb cum de le-au lasat acolo? se pare ca usa a fost inlaturata ulterior..
 
Da, logica treaba cu manevratul in triaje,
Dar productia, eu ma refeream la cele adevarate, ca macheta stiu ca Roco o produce
 
Oare de ce exista functia "cauta" pe forum?

http://forum.lokomotiv.ro/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=4446
 
Merci Gam3, sa stii ca am cautat inainte.. dar n-am dat de ele nici cum..
E greseala mea, ca am cautat asa cum este setata cautarea initial, pe "Cauta dupa oricare dintre termeni sau utilizeaza o interogare ca intrare" - unde am primit 1645 rezultate !!!
La o cautare cu butonul setat pe "Cauta dupa toti termenii" - intr-adevar am primit doar 23 rezultate.