Ca sa lipesti o piesa minuscula rupta rezultate excelente poti obtine folosind cleiuri din gama cianoacrilatilor (CA sau "superglue"). Cele mai bune rezultate le obtii daca lipesti imediat si ai grija sa pui piesa exact in pozitia in care a fost, in special daca nu a fost deformata plastic inainte de rupere. La bachelita nu e cazul, de obicei bachelita se sparge, nu se indoaie.
CA lipeste inclusiv materiale dificile, gen metal pe sticla, evident cu conditia sa fie suprafete curate.
Am lipit inclusiv piese care sunt supuse la solicitari mecanice si lipitura a tinut perfect.
Cianoacrilatii sunt un produs chimic toxic (a se folosi in spatii bine ventilate) si care se solidifica datorita umiditatii din aer.
In aceasta gama exista atat cleiuri "instant" lichide, dar in ultima vreme au aparut si cleiuri "gel" lente, spre exemplu gama Loctite de la Henkel. Cele "rapide" trebuie folosite cu mare grija fiindca "prind" instantaneu, asa ca orice greseala este exclusa. Cele lente sunt mai "blande" si iti permit o marja de eroare si de repozitionare.
Cu ambele insa trebuie sa ai mare grija sa pui minimul necesar de clei si exact numai suprafata care trebuie fiindca ce iese in plus PATEAZA, iar daca folosesti instant si incerci sa stergi (cu o carpa sau o hartie) iti prinde si carpa!
Mare atentie, NU pot fi utilizati pentru lipirea ferestrelor transparente fiindca vaporii pe care ii degaja matuiesc suprafata respectiva.
De asemenea, asigura-te in zona de contact cu vaporii cleiului nu exista urme de grasime (amprente) fiindca le "scoate la iveala" ("revelarea" amprentelor cu vapori de CA este o tehnica folosita in criminalistica!)
O alta varianta sunt cleiurile bi-componente epoxidice. Si acestea sunt foarte bune, insa de obicei lipesc pe suprafata mai mare si sunt cleiuri lente. Pentru bachelita as ramane pe prima varianta prezentata!
D