BR 644 - BRAWA 44052

shikanne a spus:
Eu trebuie sa montez 2 led smd albe spate in spate si legate in serie?!!....zic bine Mircea??
Daca ghidurile care duc la farurile albe ajung la bec din directii opuse, atunci asa faci, cu un LED orientat spre primul ghid si al doilea LED orientat spre celalalt.
LED-urile PLCC sunt destul de mari pentru a se lucra cu ele relativ comod, iar terminalele lor sunt constituite de fasii de metal. Practic, cu un ac am "desfasurat" terminalul de anod de la un LED PLCC si terminalul de catod de la celalalt, dupa care am strans cu grija spate-in-spate cele doua LED-uri si am cositorit impreuna terminalele intacte. Astfel, am adus PLUS la anodul desfasurat si MINUS la catodul desfasurat, bineinteles prin intermediul rezistentei de balast calculata corespunzator.
 
Am revenit cu poze. Ghidurile de lumina arata cam asa.
Pentru lumina rosie....



Pentru lumina alba...



...si led-urile pregatite....

 
Imi pare rau de ghinionul tau, am si eu un automotor aproape identic (are 4 vagoane) dar nu am avut nici o problema cu el. Este adevarat ca nu am avut curiozitatea sa ma uit daca lumina patrunde in cabina, dar cu prima ocazie am sa verific, mi-ai bagat morcovul.
Succes,
Adrian
 
Presupun ca tot de la BRAWA.... Daca are bec, cred ca patesti la fel....
Poti sa verifici, totusi iluminatul automotorului....eu i-am facut rodajul cu luminile aprinse....dar probabil daca as fi uitat luminile aprinse ceva mai mult de 1 ora cred ca ar fi luat foc :-D
 
Am aplicat metoda descrisa de Mircea.... led smd lipit spate in spate, anod la catod.... si asa am inteles si eu in sfarsit legatura in antiparalel (asta daca am inteles bine).

Rezultatul pana acum este:


si am folosit o rezistenta de 1200 ohmi la 15.6V



Urmeaza sa fac legatura la firele care vin din decodor.... si aici e aici....cum descopar eu care este + si care este - ....
 
Oameni buni, din decodor iese aproape 18.3V pe lumini..... cum e posibil asa ceva. Acum imi dau seana ca si pentru un bec de 16V este mult....
 
Am schimbat rezistenta cu una de 2000 ohmi, parca lumina e mai slaba.
Proba pe sine....



Si o vedere din spate cu ghidul de lumina care nu este acoperit cu nimic. Ma gandesc sa acopar cu ceva sa nu patrunda lumina in interior.

 
Felicitari pentru luminile albe! :aplauze::aplauze::aplauze:
Sunt foarte incantat ca ai inteles modul in care am descris asamblarea spate_in_spate a LED-urilor PLCC 8)
Conexiunea celor doua LED-uri spate_in_spate este pur si simplu serie.
Primul anod (desfasurat) trebuie sa "priveasca" spre firul albastru (plus comun), iar ultimul catod (desfasurat si el) spre firul alb (masa pentru luminile din fatza), bineinteles prin rezistenta de balast adecvata.
Referitor la tensiunea cam mare data de decodor... ai statie Roco cumva? :fluierat:
Dupa cate cred eu ca stiu, statiile Roco dau tensiune destul de mare la sine, ceva gen 20 - 22V, care scade pe masura ce creste consumul, spre deosebire de alte statii :grin: care dau cam 16V stabilizat (alternativ dreptunghiular, stiu) . Decodoarele redreseaza tensiunea alternativa de la sine si, prin intermediul unor tranzistoare (cred), o transmit la iesirile de lumini.
 
Raspunsul il vei da chiar tu, dupa ce masori curentul prin LED-uri :grin:
Detaliu ajutator: curentul prin LED-uri nu trebuie sa depaseasca 20mA, fapt pentru care am recomandat un curent de 15mA.
NU ai ce sa umbli in decodor, ci la rezistenta de balast, daca e cazul.
 
Cu un ampermetru in serie cu ghirlanda de LED-uri sau... cu un voltmetru in paralel cu rezistenta de balast :grin:
In cazul al doilea, imparti tensiunea masurata (volti) la valoarea rezistentei (ohmi) si astfel obtii curentul prin rezistenta. Acelasi curent trece si prin LED-uri, deoarece sunt conectate in serie.
 
Hmmmm...
Este cam mare diferenta dintre valoarea de 10mA, masurata cu ampermetrul in serie cu sirul de LED-uri, si valoarea de 2.95mA, masurata indirect. Esti sigur ca ai procedat corect? Oricum, parca mai multa incredere am in masuratoarea cu ampermetrul.
 
Led-urile arata ca astea de aici: http://www.zexstar.com/product_info.php?info=p79_LED-3528-SMD-Superluminos-Alb--1lm--130--176---20mA.html

cred ca sunt la fel....
 
In prima imagine NU masori corect, fiindca ai pus testerul rosu in borna destinata curentilor de maximum 10A, iar comutatorul este pe pozitia de maximum 200mA. Pune testerul in borna din mijloc (ca in imaginea a doua) si refa masuratoarea. Pentru masurarea curentului prin circuit (prima imagine), varfurile testerelor sunt corect plasate, adica intre capatul rezistentei si firul care venea conectat la el.
Daca rezistenta este de 2000ohmi si tensiunea la bornele ei este 5.91V, atunci musai curentul prin ea este de 2.955mA.
Daca obtii cam aceeasi valoare la masurarea directa, inseamna ca intr-adevar prin LED-uri trece un curent de circa 3mA, deci linistit poti reduce valoarea rezistentei de balast, astfel incat sa obtii un curent de 10 - 15mA.