ajutor pentru circuit analog

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

ionel32

Active Member
24 Martie 2010
141
0
tr severin
LOCATION
tr severin
<a href="http://s982.photobucket.com/albums/ae303/ionel32/ion/?action=view&current=schitadiorama.png" target="_blank"><img src="http://i982.photobucket.com/albums/ae303/ionel32/ion/th_schitadiorama.png" border="0" alt="Photobucket" ></a>
 
Salut
Acesta este noul circuit al dioramei mele pe care vreau sa o modific . Pe ia vreau sa circule patru garnituri ,doua intro directie,si doua in directia opusa .
Intrebarea mea este cum pot sa fac aceste garnituri sa circule in analog ,ce tronsoane trebui sa despart sau cum sa fac .
 
vise taica vise, vrei cam multe
acuma ca sa nu fiu rau sa si explic: daca ai vrea ca toate trenurile sa mearga intr-o singura directie atunci e foarte simplu, nu trebuie sa tai nicio sina, merge si asa, dar ca sa opresti trenul in gara va trebui sa izolezi fiecare linie a garii separat, si sa poti taie curentul pe un anumit tronson de sina definit astfel
daca vrei sa faci cu 2 sensuri diferite, treaba e super nashpa, deoarece tu ai vreo 2 macaze de trecere de la o linie externa la alta; cum curentii prin liniile externe (a se citi din afara garii) vor avea sensuri diferite, trebuie neaparat izolate sinele intre sensuri; chiar si asa nu ajunge, pentru ca la trecerea de pe un sens pe altul va face scurt
si nici nu am terminat de comentat, ca mai am multe observatii, dar mi-e lene sa le mai scriu; sfatul meu e ca daca vrei un asemenea circuit cu 2 sensuri de parcurgere gandeste-te neaparat la digital, altfel nu se merita de nicio culoare, e mult prea complicat si experienta de pornire / oprire a trenurilor va fi mult mai ok in digital
 
Eu zic c㒠se poate !
Tocmai experimentez aşa ceava, dar nu la scar㒠aşa mare.
Trebuie cunoştinţe de acţionă’ri electrice, adic㒠automatizare PRAM.
Am în lucru o aemenea schemă’.
Cum spunea şi colegul @macleod trebuie separate electric sectoare de şin㒠apoi prin automatizare cu relee se poate dicta sensul de mers al orică’rui tren.
în plus tot cu automatizare se poate controla automat sau manual ce tren s㒠plece în parcurs şi mai ales se poate evita trimiterea a dou㒠trenuri pe aceeaşi linie unul spre celă’lalt.
Se poate şi pentru mine este o mare provocare s㒠realizez aşa ceva.
Pentru cine încearcă’, mult㒠baft㒠!

P.S. în digital, dac㒠nu eşti atent, poţi trimite dou㒠trenuri unul spre celă’lalt pe aceeaşi linie !
 
Salut Ionel,

Eu zic ca se poate ceea ce vrei fara mari probleme, cu conditia sa elimini din circuit macazele care fac legatura intre inelul interior si cel exterior. Nu e foarte diferit de ce vreau eu sa fac.

Pe un inel vei avea circulatie intr-un sens, pe celalalt, circulatie in sensul opus. Fiecare alimentata dintr-un alimentator separat.

Vei avea cate doua garnituri pe fiecare sens, dar una dintre garnituri va fi obligatoriu oprita pe una din cele doua linii ale garii, in vreme ce a doua garnitura va face parcursul oval. Trebuie sa folosesti fie macaze Fleischmann "ganditoare" care fac simultan cu schimbarea liniei si legatura sau izolare pe ramura respectiva, fie alt tip de macaz care poate sa faca acelasi lucru. Tine cont ca eu activez la scara N si nu stiu ce exista la H0.

Ca sa poti face trecerea garniturilor de pe un inel pe celalalt complici foarte mult treaba, ai avea nevoie de niste comutatoare care sa-ti comute de pe doua alimentatoare pe unul singur etc. Cel mai complicat ar fi faptul ca ar trebui sa faci manevre complexe ca sa treci locomotiva dintr-un capat al garniturii in celalalt, si cum nu ai o turnanta sau ceva care sa-ti permita intoarcerea locomotivei, la cele "asimetrice" asa cum este locomotiva cu aburi, care merge intotdeauna cu tenderul in spate o sa fii tentat sa iei locomotiva cu mana s-o intorci invers. Asa ca, de ce sa te complici? mai bine fa de la bun inceput doua circuite separate, fara legatura intre ele, si totul devine foarte simplu! Spor la treaba!
 
victorian a spus:
Salut Ionel,

Ca sa poti face trecerea garniturilor de pe un inel pe celalalt complici foarte mult treaba, ai avea nevoie de niste comutatoare care sa-ti comute de pe doua alimentatoare pe unul singur etc.

Chiar foarte complicat nu este dar trebuie folosite relee care sa inverseze polaritatea in circuit.
Vorbesc cu PDI, mare specialist in analogic, sa-mi dea schema folosita la macheta TT. Este cel mai concret exemplu avand in vedere ca circuitul este cu linie simpla iar trenurile circula in senuri contrare cu opirire alternativa in statie. Scema ofera posibilitatea rularii trenurilor in regim automat si manual.
victorian a spus:
Cel mai complicat ar fi faptul ca ar trebui sa faci manevre complexe ca sa treci locomotiva dintr-un capat al garniturii in celalalt, si cum nu ai o turnanta sau ceva care sa-ti permita intoarcerea locomotivei, la cele "asimetrice" asa cum este locomotiva cu aburi, care merge intotdeauna cu tenderul in spate o sa fii tentat sa iei locomotiva cu mana s-o intorci invers.

Cred ca schema, mai sus amintita, ar rezolva si problema manevrelor.
Evident ca relele si circuitele se inmultesc in functie de complexitatea circuitului si variantelor de rulaj dorite.

Lok lucreaza la o schema conditionala pentru macheta de la subiectul "Dupa 20 de ani" si va asigur ca nu este simplu. Singurul avantaj pe care-l are este rularea locomotivelor in digital. Restul este manual sau analogic avand in vedere ca se folosesc relee.
Vedem ce iese.
victorian a spus:
Asa ca, de ce sa te complici? mai bine fa de la bun inceput doua circuite separate, fara legatura intre ele, si totul devine foarte simplu! Spor la treaba!

Cea mai simpla varinta dar fara prea multe posibilitati de "joaca".
 
@marcelbanu: stiu, ca si eu am in minte o schema de asta cu nebunii, cine stie, poate mai vorbim si noi de una alta mai ne lamurim chestiile in ceata
dar sincer pe zi ce trece stau si ma intreb daca chiar se merita efortul cu izolarea sinelor si nebunii, in conditiile in care in digital ar fi mult mai putine batai de cap (da, intr-adevar, acolo exista posibilitatea de a trimite pe aceeasi sina 2 trenuri unul cate altul, dar daca ai bod ca lumea si faci o automatizare asemanatoare cu ce ai face in analog parca e mult mai profi)
singurul 'defect' al digitalului in schema asta e ca trebuie sa stii exact CARE locomotiva ocupa un bloc (la analog chiar nu conta acest lucru, pentru ca trebuia sa-i dai doar curent cat sa porneasca, nu trebuia sa-i specifici si id-ul de locomotiva); dar asa cum exista programe care stiu sa determine pozitia unei garnituri pe baza bod si configuratiei macazelor, se poate face si ceva in-house; plus ca mai nou unele decodoare au module de feedback, si astfel cu alte module de feedback montate in sine poti sa vezi si id-ul locomotivei care ocupa un anumit tronson

cum zicea si victorian, daca renunta la cele 2 treceri de pe un circuit pe altul atunci problema devine foarte usor rezolvabila; eu unul sincer as recomanda sa faca circuitul asa cum este dar sa izoleze inelele intre ele, ca poate cine stie, intr-o buna zi o sa vrea sa mearga trenurile in acelasi sens si e mai de efect trecerea de pe un inel pe altul in gara; dar intre timp sau 'in mod normal' ar trebui mare atentie pentru ca un macaz comutat gresit si iese un mare scurt
 
Asa are prognosis cateva scheme foarte interesante pentru automatizari in analog, parca avea una si in dublu sens.
Intr-adevar, pentru niste reguli simple nu e chiar atat de complicat pe cat poate am lasat sa se inteleaga. Insa eu am in cap o schema asemanatoare ca idee, dar cu mai multe nebunii de automatizare (bla-uri, porniri random etc). Deocamdata e idee care rasneste in gol, sa vedem ca am zis ca la 1000 de mesaje pe forum ma apuc de diorama, si nu prea mai sunt multe ramase :p.
 
@macleod
Prognosis are într-adevă’r o schem㒠analog demonstrativ㒠cu dou㒠trenuri ce intr㒠alternativ într-un sens şi în altul pe acelaşi tronson.
Dac㒠voi regă’si link-ul îl voi pune aici.

Pe mine m㒠incint㒠ideea de a face automatizarea cu relee. Timpul m㒠omar㒠şi în plus trebuie „o mie” de relee ca s-o fac s㒠meargă’. Lucrez la schem㒠cînd am timp.
Mai vorbim...
 
@ marcelbanu:

Depinde ce-ti doresti! Daca iti prinzi urechile intr-o automatizare, pe urma vei sta doar pe post de spectator al dioramei tale si te vei uita cum defileaza trenurile.

Daca nu, poti inlocui releele cu niste simple comutatoare si va depinde mereu de tine cum vrei sa-ti directionezi garniturile.

Cam asta este motivul principal pentru care eu unul prefer sa merg pe analog in loc de digital. Nu contest avantajele importante ale digitalului, adica posibilitatea de a avea toate locomotivele sub tensiune pe acelasi circuit si de o comanda pe fiecare in parte ce sa faca. Insa pe mine ma intereseaza mai mult sa poti sa CONDUCI efectiv trenul pe care-l urmaresti cu privirea, sa-i dai viteza mai mare cand urca o panta, sa-i micsorezi viteza la curbe etc. Daca stie el deja singur sa faca toate astea, unde mai este placerea? Am senzatia ca devine un soi de... voyeurism intelectual! :D

Desigur ca si asta se poate face in digital, dar o poti face la fel de bine, ba chiar si mai bine in analogic. In schimb, in digital poti in extremis, daca nu esti atent, sa-ti "ciocnesti" doua locomotive. Pentru unii o fi interesant, mie insa ideea de a face asta cu modele de o extrema finete nu-mi place deloc!
 
victorian a spus:
Depinde ce-ti doresti! Daca iti prinzi urechile intr-o automatizare, pe urma vei sta doar pe post de spectator al dioramei tale si te vei uita cum defileaza trenurile.

Iata o idee la care subscriam total cu ceva vreme in urma...

In ultimul timp insa, de cand cu experimentele de automatizare, reusesc sa descopar valente noi: inainte, controlul manual imi capta toata atentia catre dirijarea locomotivei si eventual schimbarea macazurilor, semafoarelor...

acum, degrevat de responsabilitati, reusesc sa ma bucur de fiece detaliu, de fiecare cloncanit la trecerea peste joante, inimi de macaz, de unghiuri noi de privit (eventual fotografiat, filmat) ca un adevarat pasionat. E "misto" sa anticipezi miscarea unui macaz vazut de aproape, cand in departare zaresti garnitura venind si tu sorbi din :cafea: ... In plus, nimic nu te opreste sa "intri in joc" daca te saturi de reverie !

Pt. mine e clar: are automatizarea farmecul ei, mai ales cand e insotita de animatie "inutila" pe diorama (rotirea unei pompe de apa, a unei mori, centrale eoliene, bariere, telecabine...), de panouri electronice, de sunete ambientale sau de peron.

Oare cand o sa avem expozitii cu diorame complet automatizate, fara scurturi, neintelegeri intre operatori, macazuri uitate, stress, hipertensiune, diazepam ?
 
victorian a spus:
Nu contest avantajele importante ale digitalului, adica posibilitatea de a avea toate locomotivele sub tensiune pe acelasi circuit si de o comanda pe fiecare in parte ce sa faca. Insa pe mine ma intereseaza mai mult sa poti sa CONDUCI efectiv trenul pe care-l urmaresti cu privirea, sa-i dai viteza mai mare cand urca o panta, sa-i micsorezi viteza la curbe etc. Daca stie el deja singur sa faca toate astea, unde mai este placerea? Am senzatia ca devine un soi de... voyeurism intelectual! :D

De aceea nu iubesc automatizarile.
Suntem pe aceiasi lungime de unda.

Am notat cu litere mari.
Este de pus la "De citit pentru incepatori".

:cafea:
 
<a href="http://s982.photobucket.com/albums/ae303/ionel32/?action=view&current=schitadiorama-4.png" target="_blank"><img src="http://i982.photobucket.com/albums/ae303/ionel32/schitadiorama-4.png" border="0" alt="Photobucket"></a>
 
Ordinea in care doream eu sa circule garniturile mele. Avem garnitura rosie,verde,albastra si neagra.
Prima garnitura pleaca cea rosie in stanga,trecand peste cele doua incrucisari si intrand pe prima linie urmat de garnitura verde pe linia din interior.Cand garnitura cea rosie ajunge la macazul "C" se opreste sa dea prioritate garniturii celei verzi ,care pleaca din gara si circula in sens opus.
Garnitura verde isi face circuitul si revine inapoi in gara neavand de dat prioritate nimanui si revenind pe aceiasi linie.Garnitura albastra intra in gara pe aceiasi linie de pe care a plecat .Garnitura neagra nu pleaca pana ce nu revine in gara garnitura albastra .
 
@victorian
Am în plan funcţionarea pe automat caz în care, aşa cum subliniezi, devin spectator şi pot sorbi liniştit din cafea aşa cum îi place lui @dac, dar...
în acelaşi plan pot trece schema şi pe manual, bineînţeles cu blocajele aferente în aşa fel s㒠nu pot trimite dou㒠trenuri unul spre celă’lalt.

Practic vreau s㒠respect cît mai fidel realitatea din automatizarea CFR.
 
@ionel32
Ideea este bun㒠şi aplicabilă’.
Cu atenţie şi cu nişte senzori plasaţi pe linie poţi face o automatizare stră’lucită’.
îţi doresc succes !
Dac㒠faci schema corect poţi trimite trenul roşu spre staţie,
blocînd trenul verde s㒠plece doar dup㒠ce trenul roşu gareaz㒠pe linia de pe care a plecat, sau oricare linie este liberă’.
Eu spun c㒠schema este realizabilă’.
Baftă’.
 
Nu m-am pronuntat eu bine in legatura cu garnitura rosie.Cand garnitura verde care vine din sens opus trece de macazul "C" ,aveam de gand sa intre pe aceea linie garnitura rosie si sa continuie traseul, chiar daca garnitura verde nu a ajuns in gara.
Dar cred ca acest lucru nu merge in analog decat in digital,sau probabil garnitura rosie trebuie sa astepte acolo pana ajunge garnitura verde in gara si se elibereaa linia
 
macleod a spus:
singurul 'defect' al digitalului in schema asta e ca trebuie sa stii exact CARE locomotiva ocupa un bloc (la analog chiar nu conta acest lucru, pentru ca trebuia sa-i dai doar curent cat sa porneasca, nu trebuia sa-i specifici si id-ul de locomotiva); dar asa cum exista programe care stiu sa determine pozitia unei garnituri pe baza bod si configuratiei macazelor, se poate face si ceva in-house; plus ca mai nou unele decodoare au module de feedback, si astfel cu alte module de feedback montate in sine poti sa vezi si id-ul locomotivei care ocupa un anumit tronson
doar pentru cei avizati:
http://www.youtube.com/watch?v=keDJOnSlqvc

dupa cum spuneam , analogicul a murit, traiasca digitalul !
 
Pai da, este posibil de realizat in analog ce vrea @ionel32

Problema e ca in analog, odata creat, scenariul ramane fixat pe veci. Orice modificare cere multa sudoare si bataie de cap.

Unul dintre marile avantaje ale digitalului este implementarea aleatorului: trenul va opri la linii diferite in gara daca are de ales sau poate sa treaca fara oprire. Nu e f. prototipic, dar aduce variatie si dinamism.
 
Dupa cate inteleg in digital este mai putina munca dacat in analog pentru realizarea acestui circuit,dar despre digital nu prea stiu mare lucru trebuie sa ma documentez mai bine.