A "10-a" arta

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

anghelson

Active Member
Trenulist
Am gasit astazi, oarecum intamplator in cautarile mele zilnice, un website unde modelismul este denumit "a 10-a arta". Asta pentru simplul fapt ca benzile de desene animate sunt denumite in presa de sorginte francofona "a 9-a arta". Trebuie sa-mi recunosc ne-stiinta si ca urmare sa va spun ca nu stiam, la momentul lecturii, ce denumim noi in limbajul comun ca fiind: "a 8-a arta". Ei bine raspunsul nu a fost chiar usor de gasit (nici macar cu ajutorul Google - daca nu ma credeti, puteti incerca). Unii spun ca a 8-a arta este aceea a mirosurilor fine, a parfumurilor delicate; altii, mai pragmatici: o definesc generic ca fiind arta multimedia. In fapt cine este a 8-a arta nici macar nu mi se mai pare important. Dar faptul ca modelismul ar putea fi denumit: "a 10-a arta" imi suna teribil de frumos. Ei bine, aceasta fapt de a evoca, de a re-crea (la scara mica, evident): imagini, atmosfera, amintiri, trairi... este o arta?
Ce parere aveti?
Note:
- articolul la care fac referire si in care am citit aceasta denumire poate fi citit aici: http://users.skynet.be/pro-rail/frca10ea0.htm
- denumirea de "a 10-a arta" mi se pare frumoasa, mi-as dori sa o folosim cat mai des, de aceea aceeasi intrebare o voi posta si in "celalalt forum".
- imagini frumoase, ce ilustreaza perfect acest subiect, puteti gasi aici: http://www.pendonmuseum.com/gallery/prettyPhoto in sectiunea "Gallery".

O seara buna tuturor,