A "10-a" arta

anghelson

Active Member
Trenulist
Am gasit astazi, oarecum intamplator in cautarile mele zilnice, un website unde modelismul este denumit "a 10-a arta". Asta pentru simplul fapt ca benzile de desene animate sunt denumite in presa de sorginte francofona "a 9-a arta". Trebuie sa-mi recunosc ne-stiinta si ca urmare sa va spun ca nu stiam, la momentul lecturii, ce denumim noi in limbajul comun ca fiind: "a 8-a arta". Ei bine raspunsul nu a fost chiar usor de gasit (nici macar cu ajutorul Google - daca nu ma credeti, puteti incerca). Unii spun ca a 8-a arta este aceea a mirosurilor fine, a parfumurilor delicate; altii, mai pragmatici: o definesc generic ca fiind arta multimedia. In fapt cine este a 8-a arta nici macar nu mi se mai pare important. Dar faptul ca modelismul ar putea fi denumit: "a 10-a arta" imi suna teribil de frumos. Ei bine, aceasta fapt de a evoca, de a re-crea (la scara mica, evident): imagini, atmosfera, amintiri, trairi... este o arta?
Ce parere aveti?
Note:
- articolul la care fac referire si in care am citit aceasta denumire poate fi citit aici: http://users.skynet.be/pro-rail/frca10ea0.htm
- denumirea de "a 10-a arta" mi se pare frumoasa, mi-as dori sa o folosim cat mai des, de aceea aceeasi intrebare o voi posta si in "celalalt forum".
- imagini frumoase, ce ilustreaza perfect acest subiect, puteti gasi aici: http://www.pendonmuseum.com/gallery/prettyPhoto in sectiunea "Gallery".

O seara buna tuturor,