060-DA din bete de chibrit

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

tudor_corbul

Well-Known Member
Trenulist
9 Mai 2007
498
2
Iasi
LOCATION
Iasi
Asa cum am promis,de curand am inceput proiectul:060-DA din bete de chibrit.Pana acum am reusit sa fac o parte(din 2,cate imi trebuie) a sasiului locomotivei:






Procedeul e simplu:
1.Iei chibriturile si le tai sau pur si simplu se indeparteaza gamaliile.
2.Pe o foaie(preferabil de mate) se deseneaza partile necesare.
3.Pe planurile astfel obtinute se pune aracet,apoi chibriturile(ATENIE:pentru o mai buna rezistenta e bine ca,chibriturile sa se puna la fel ca si caramizile:adica capatul unui chibrit sa fie la jumatatea altuia,si tot asa;si alt sfat pentru rezistenta piesei este acela de a pune inca un strat de chibrituri peste primul,al doilea strat sa aiba o orientare opusa,adica daca primul strat il pun vertical cel de al doilea se pune orizontal).
4.Piesa se pune pe ceva drept si deasupra ei se pune tot ceva drept si foarte greu pentru a presa chibriturile ca piesa sa fie dreapta.

Sper ca ati inteles ceva :D
Proiectul terminat ar trebui(asa sper :mrgreen: ) sa arate ceva de genul:

 
Felicitari Tudor,
O treaba super.
:fluierat: :fluierat: :fluierat:
Eu ii tot dau inainte (propagandistic) cu modelele de carton -ca poate prinde la lume....
Modelele de carton au (si au avut) un mare succes printre tarile "sarace" (Polonia, Americile de sud), tocmai pentru ca nu banii ajung pe prim plan ci talentul. Am vazut chestii remarcabile pornind de la modele de carton; si cu mijloace minime, care rivalieaza cu cele mai tari realizari modelistice.
Revenind la topic, mi-ai luat-o inainte cu 060-DA (am si eu in plan un FFF simpatic DA dar pe materiale mai uzuale - si, sper, HO)
Revenind la topic, ti-am luat-o inainte cu betele de chibrit, o jonca chinezeasca fluviala de vre-o 18 cm lungime(ca se preta perfect tehnologiei)(intre timp disparuta dintre noi :( si o fregata (germana, parca) de vreo 40 cm (e drept, osatura din placaj) - finalizata doar carena; ca nu a iesit ce-mi doream ; am incercat s-o caut s-o pozez dupa ce am citit posturile cu nave din chibrituri -dar nu am gasit-o :( .
....Imi amintesc ca am fost foarte incantat la vremea aceea (_80') de calitatea chibritelor cehesti "Safety Matches"; spre deosebire de ale noastre care erau aschilopate (subtiri si strambe).

Iti tin pumnii si astept sa o vad finalizata :confused: :confused: :confused:
Inspiratie si Vointa!!!
 
Multumesc Napier.Sper si eu sa o vad finalizata.Intradevar calitatea chibritelor de azi din Romania lasa tare muuult de dorit :roll: Nam apucat anii 80 ca debia in 93 am vazut si eu lumina.De multe ori am auzit ca produsele de prin acei ani erau de o calitate foarte bune.Dar deh,bine cel putin ca sunt.
Sper mult sa gasesti machetele pentru ca sunt interesat de tot ce tine de lumea chibritelor :D

Toate cele bune!!
 
Cred ca acum gasesti chibrite bune peste tot. Dar la Sparr am vazut "safety matches" (solo match works/ The key - ca mi-am luat si eu -nu se stie niciodata.....) asa cum le stiam , in cutiile mari de 300? de bete.

Toate cele bune!!!!
 
Salutare,
ideea de a folosi bete de chibrit este una clasica, as putea spune, in modelism.
Dupa cum spunea si NapierDeltic, modelismul bazat pe planuri pentru carton a avut o dezvoltare deosebita, si chiar la noi sunt multi care il practica.
Pe alte forumuri sunt sectiuni special dedicate acestui tip de modelism, care necesita o cantitate mare de talent, necesara de altfel si celor care doresc a realiza un model de la zero, fara a pleca de la kituri preexistente.
Planurile pentru vehiculele din carton sunt de regula foarte detaliate, daca provin de la reviste de calitate, si pe baza lor se poate experimenta utilizandu-se si alte materiale, cum ar fi lemnul sau plasticul. Au de asemenea avantajul ca prin scalare la imprimare se poate ajunge in scara dorita de utilizator.
Ca o completare, pentru tehnica utilizarii betelor de chibrit, desi nu sunt familiarizat cu aceasta tehnica: exista la ora actuala tot felul de materiale care se aseamana (prin supermarketuri) cum ar fi betisoarele de bambus sau din lemn pentru frigarui, precum si o mare varietate de covorase din bambus, realizate din betisoare cilindrice si fasii inguste, avand marele avantaj ca sunt si deosebit de ieftine.
Bafta la realizarea frumoasei 060-DA 8)
 
Tudor,

Felicitari pentru initiativa si spor la treaba, desi personal am o nelamurire: nu era mai simplu sa folosesti direct placaj pentru a face chestia asta, decat sa te chinui sa "impanezi" chibrituri?

Exista in momentul de fata la magazinele de specialitate o mare varietate de baghete din lemn de rasinoase, placaj de aviatie, placi si blocuri din lemn de balsa, cartoane de diverse marimi si granulatii. N-ar fi fost mai simplu sa folosesti asa ceva, care sunt debitate direct la dimensiunile necesare tie si nu e nevoie sa le imbini prin lipire precum chibriturile?

Nu te supara pe mine, iti respect decizia si pasiunea, dar pur si simplu mi se pare ca te complici inutil!
 
Nu ma supar,multi miau mai zis asta ca ma complic cam mult,si asa este,nu pot sa va contrazic :D Dar de placaj,de lemn de balsa de baghete sunt satul peste cap.
Betele de chibrit as vrea sa fie asa ca ceva nou,sa experimentez.As vrea sa fie ceva mai special care nu gasesti oriunde,pentru ca la ora actuala placajul si baghetele sunt la conducere,si acestea sunt materiile prime pentru machete :D