Cupla scurta HOME MADE

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

PDI

Well-Known Member
Trenulist
27 Februarie 2016
896
2
Bucuresti
LOCATION
Bucuresti
In epoca cuplarii apropiate, vechile cuple care tin la o distanta apreciabila vehiculele, evident ca enerveaza. ROCO si alti fabricanti produc dispozitive de adaptare NEM cu functie KKK dar care nu pot fi intotdeauna utilizate. Solutia cea mai la indemana ramane tot Hand Arbeit-ul! (suntem modelisti ce……)
Iata asadar un tender de T3 Fleischmann inainte si dupa operatia estetica. La Fleischmann deranjeaza enorm si gaura din traversa port-tampon.



Pentru ca la aceasta lucrare am folosit un element LIMA, greu de procurat pentru unii, am sa prezint o reparatie similara, facuta la BR38 ( P8 ) tot Fleischmann.
Aspectul initial, ORIBIL, asa cum se vede:



Desi echipata cu un adaptor NEM 363, cupla era aruncata mult in afara, tinand garnitura la o distanta apreciabila.
Am folosit un adaptor NEM 363 Fuggerth, usor de procurat, relatiile dintre modelistii romani si maghiari fiind foarte stranse. Nu m-a interesat decat capatul activ al piesei, restul fiind completat cu o mica piesa dintr-un plastic de 1,5mm grosime.



Mai trebuie un arc din sarma OL de 0,2-0.3mm, o mica saiba, un surub si gata!



Rezultatul se vede. Am obtinut o cupla cu functie KKK, e drept, fiind foarte scurt bratul si T-ul de sprijin avand numai 9mm, efectul nu e teribil, dar la un tender de lungimea lui 2'2'T21,5 care echipeaza P8 e suficient.



Dupa cum se vede am scapat si de 'cascatura' tipica Fleischmann, asa ca nu mai e nevoie dacat de putina vopsea, si .... iata!:



Lucrarea a durat doua dupa-amieze, timpul fiind mai mult dedicat uscarii pieselor lipite, decat manufacturii in sine. Cred ca a meritat!



PDI/TCR
 
sigur a meritat si sigur ca va merita in continuare
avand in vedere ca ai experienta in asa ceva am o intrebare

cum putem face cuplele sa semene cat de cat cu cele din realitate si sa fie si functionale?

la "revizia de vagoane" de pe liniile mele sunt in atelier trei vagoane de calatori pe doua osii ep.III, fara burduf, pe care doresc sa le cuplez definitiv lasand cuple numai la capete
fiind cuplate definitiv m-am gandit ca merita ca puntea de intercirculatie dintre vagoane sa aibe platformele lasate si balustradele laterale figurate din lanturi
desi nu o sa sevada prea mult probabil ca o sa ma chinui ca "legaturile" dintre vagoane sa semene cat mai mult cu cele reale si poate pun si ceva furtune

daca cele de mai sus ies asa cum mi-am propus singura problema, cu care trebuie de fapt inceput, sunt cuplele de la capete
nu am cuple scurte am cuple normale standard asa ca trebuie sa "reinventez" ceva
poate ai vreo sugestie

multumesc
 
Multumesc pentru aprecieri, sper ca materialul sa fie un indrumar si pentru altii.

LDH, arata-mi te rog o poza, KKK am facut pe vagoane Fleischmann, Schicht, etc, dar solutia a fost diferita de la caz la caz. Inteleg ca intre vagoane vei imita cupla reala, cu surub, nefunctionala, evident, iar la capetele garniturii vrei sa adaptezi niste cuple care sa fie functionale. Am inteles bine?
PDI
 
Corect

Problema este ca la capete as vrea ca "minunile" de cuple sa semene cat de cat cu cele reale si sa mai si functioneze (!)

E drept ca le pot lasa si pe cele originale dar iar arata urat - vagoane aproape tampon in tampo si loco-vagon la...metri distanta

Am sa pun si poza dar sa ajung acasa

Multumesc pentru interes,

Tine subiectul cald deoarece este de actualitate chiar pot zice ca bate trecerea la digital
 
Salut tuturor!
LDH, poate nu-i tocmai ce-ti trebuie, da' un pic de istorie ca sa ne amintim si ce-au facut inaintasii nostrii, nu strica! Spun asta pt. ca imaginile ce urmeaza dateaza din 1969-70, epoca de aur as numi-o in modelismul feroviar, cand dorinta de a realiza ceva acasa era foarte mare. Primele sunt ale unei cuple, cam grobiene desi imita una reala, care a stat insa la baza unei incercari facute apoi de PIKO, asa zisa culpa"I".
http://s128.photobucket.com/albums/p184/pdi1955/?action=view&current=100_1870.jpg
http://s128.photobucket.com/albums/p184/pdi1955/?action=view&current=100_1871.jpg
http://s128.photobucket.com/albums/p184/pdi1955/?action=view&current=100_1872.jpg
http://s128.photobucket.com/albums/p184/pdi1955/?action=view&current=100_1874.jpg
si o incercare a ceea ce ti-ai dori tu, garnitura cuplata fix intre vagoane, si cu o imitatie de fine de tren, deci nefunctionala.
http://s128.photobucket.com/albums/p184/pdi1955/?action=view&current=100_1875.jpg
http://s128.photobucket.com/albums/p184/pdi1955/?action=view&current=100_1876.jpg
http://s128.photobucket.com/albums/p184/pdi1955/?action=view&current=100_1877.jpg
Pentru ca nu aveau mecanism de cupla scurta, intre tampoane trebuia sa ramana o distanta minima, X notata intr-una din imagini. Ea se determina simplu: se preseaza vagoanele in cauza in curba, fara cuple, astfel incat talerele tampoanelor de pe interiorul curbei sa se atinga. Jumatatea distantei dintre talarele tampoanelor de pe exteriorul curbei, este X.
Sper ca inspiratie macar sa-ti fie (si nu numai tie) de folos!
PDI
 
Vin cu o erata, e vorba de distanta Y, m-am uitat inca o data la poze. Deh, varsta, incepe sa ma lase.... memoria! Sorry!
Dan adica PDI (si asta era sa uit!)
 
@ PDI

Salut si sarbatori fericite!

Ai postat pe alt forum la "cuple" o adresa a unui site foarte interesant "Tobias Meyer" unde era prezentata o cupla montata pe un automotor
Evident era dintr-un kit dar arata foarte bine si real ca sa nu mai vorbesc de restul materialelor prezentate

Multumesc pentru informatii, foarte utile

Am observat o operatie care nu am inteles-o (germana si cu mine sunt paralele)
Inainte de a se apuca sa lucreze cu piesele le pune intr-o solutie
Poti specifica despre ce este vorba?

Ai incercat sa faci modelul de cupla prezentat la automotor?

La asa ceva ma gandisem si eu cand am spus ca vreau sa fac vagoanele cuplate si numai la capete sa pun cuple normale

Dar de la vorba la fapta...
 
@LDH
Cupla e o reproducere a unei cuple reale si provine intr-adevar dintr-un kit. Solutia e o solutie de brunare chimica. Piesele din fier sau otel se pot bruna prin incalzire la rosu si scufundare in ulei mineral. Se formeaza la suprafata un strat de oxid negru de fier. Nu e cazul cuplei care probabil este dintr-un aliaj usor, pentru a putea fi realizata prin injectie. Deci singura metoda de brunare, e chimica. De ce brunare si nu vopsire? Prin brunare se obtine un aspect mai real al metalului. O cupla asemanatoare, dar fara pretentii de a functiona, am realizat pe BR26.2-8 (vezi acelasi forum la care te refereai).
PDI
 
@PDI

Multumesc pentru raspuns

Am vazut cupla si arata foarte bine

Nici eu nu m-am gandit sa fie functionabila in sensul de cuplare/decuplare dar cred ca arata foarte bine intre vagoane cu atat mai mult cu cat sunt niste vagoane de calatori cu platforme la capete

mai trebuie gasit materialul care sa fie rezistent la tractiune si o modalitate de a nu sari brida din carlig in cazul impingerii

off topic

foarte interesante si realizarile privind transformarea unor locomotive si cred ca este un subiect foarte interesant

daca ne ajuti si cu descrierea operatiilor si a materialelor utilizate poate reusim, multi dintre noi, sa trecem de la o simpla colectie la adevaratul modelism

sunt sigur ca nu este singura realizare in domeniu modelismul feroviar si se adauga la Malaxa si altele
 
Ma tot chinuie ideea asta de cuplare apropiata

Am in plan sa fac ceva cu un VT135 (motor si vagon) si cu o garnitura de "Thunderboxes" sau "Donnerbuechse" si sunt intr-un "mic" impas

Spre rusinea mea nu am fost in stare sa iau doua cuple "scurte" de la Roco sau Piko si sa le montez la vagoane si de aceea vin cu o intrebare

A masurat cineva distanta intre tampoanele vagoanelor cuplate cu minunile astea?

Daca da, care este aceasta distanta?

Multumesc
 
!!!

<r>Ce stiti de cupla asta ? E mama si tata , sau intra una in alta desi din imagine nu-mi dau seama cum ?<br/>
E Fleishmann-PROFI.<br/>
<IMG src="http://213.239.212.34/images/products/normal/6515.jpg"><s>
URL><e>
</e></IMG></r>
 
Salut Rally

Cupla nu are "mama"! Macanismul e unic, diseara am sa postez o imagine cu doua cuple ...cuplate! In ultima vreme am schimbat cuplele scurte ROCO cu Fleischmann, care mi se par mai dragute fiind mai compacte (sau ma rog, atat cat pot fi dragute niste cuple scurte!)

@LDH

Intr-una din imaginile de la inceputul topicului un BR38 este cuplat la o garnitura. Cam aia e distanta in toate cazurile de cuplare scurta, adica intre tampoane raman totusi 1-2mm. Pentru ca distanta e deranjanta am facut in multe cazuri modificari mecanismului KKK pentru reducerea ei. Deci trebuie sa retii ca nu poti folosi cuple scurte fara ca vehicolul sa fie echipat cu un astfel de mecanism. Nu are, se poate construi! :wink:

PDI
 
Cred ca pagina de catalog a firmei Fleischmann e edificatoare pentru ilustrarea modului de functionare a cuplei scurte;

http://i128.photobucket.com/albums/p184/pdi1955/Fleischmann.jpg?t=1169038137

PDI
 
In ultima vreme pe forumuri "circula" diverse vagoane de calatori Fleischmann dintr-o generatie mai veche, multi incercand sa scape de ele din cauza cuplelor incompatibile.
Pe langa asta, Fleischmann in general, mai are obiceiul de a salta exagerat vagoanele pe boghiuri.
Cum prin 2001 am achizitionat la randul meu asa ceva de la un targ de trenuri din Budapesta, mi-am pus problema "reabilitarii" (ca sa utilizez un termen la moda).
Desigur se incepe cu un desen.



Suportul cuplei, decupat din tabla de 0,5mm, se va sprijini de placa de lest care se taie la nivelul pivotului boghiului.
Acesta va descrie miscarea specifica ghidat in sasiu.



Decuparea sasiului se va face evident cu un sablon.



Un prim test de functionare



Pentru sudarea casetei de inclichetare a cuplei e bine sa folosim de asemenea un sablon distantier.



Din sarma de arc de 0,2mm se realizeaza arcul de rapel al cuplei.



O lucrare simpla la indemana oricui!
Rezultatul insa merita, vedeti diferenta!




Despre coborarea vagonului la nivelul corect al tampoanelor, discutam in alt topic :wink:

PDI
 
Bun, cu cuplele am inteles cum se procedeaza si cum am si eu cateva Fleischmann de tip vechi pot sa le abordez pentru "reabilitare" :D

Cuplele, cum or fi ele, cu exceptia unora propuse de Rudi T. si care arata ca cele reale dar si sistemul de cuplare/decuplare este mai complicat, exista posibilitatea "ascunderii" cuplelor intre si la nivelul tampoanelor astfel incat sa nu mai fie chiar asa de "urate" cand le vedem?

Daca le "ascundem" decuplatoarele pot functiona fara probleme avand in vedere inaltimea mai mare la care se gasesc cuplele?
 
Nem jo!

Decuploarele si partea cuplei (indiferent de tip) impinsa de acestea , actioneaza SUB nivelul de jos al osiei. Vezi NEM, ca acolo zice si pana la ce inaltime se ridica partea mobila a cuplei.


DIP :D
 
Din pacate nu mere!

Sunt cazuri cand si asa decuplorul nu face fata . Tenderele motorizate, plugul de la diesele de multe ori limiteaza ridicarea decuplorului.

PDI
 
Salut,
Si pe mine ma tot bate capul cu aceste cuple .La americane nu este nici o problema.Dar materialul rulant european (cu tampoane )creeaza probleme mari.
Eu am facut o incercare cu cuple americane Kadee58 ,care sunt de fapt pentru material rulant american.

Dar inca nu sunt multumit 100%. Macar a disparut locasul acela care este sub vagon si strica aspectul lateral.Dar am sa ma mai gandesc,poate si la alta solutie.