Lacuirea Blatului Dioramei

felippe

Mecanic de locomotiva
21 Ianuarie 2006
1.554
86
-
Este necesara lacuirea blatului dioramei?

Material: placaj de calitate superioara cu grosimea de 6 mm
Balast fixat cu amestec de aracet si apa (1:1)
O foarte mica parte din relief formata cu acel material textil impregnat cu gips.

Ar fi doua motive pentru care nu as vrea sa folosesc lacul: adezivul care fixeaza sinele pe blat are priza mai buna daca este aplicat pe lemnul netratat si apoi nu as vrea sa cumpar o cutie de lac doar pentru a acoperi o suprafata de putin peste 0,3 m².
 

catalin

Well-Known Member
24 Aprilie 2007
2.885
89
Bucuresti
YAHOO
[email protected]
LOCATION
Bucuresti
Buna Vali,

nu am lacuit niciodata blatul si nici "fusta" laterala. Nici nu vad de ce as face-o. Prefer lemnul curat la care adezivii adera excelent, fara sa am dureri de cap. Am vazut diorame cu fusta laterala lacuita, dar personal nu sunt un adept al ideei. Mi se pare ca arata ca un sertar de mobila veche pe care cineva a construit ceva dupa ce l-a intors invers.

eu prefer sa las lemnul la uscat uneori cu lunile, blatul propriu-zis curat si lateralele vopsite gri-sobolan mat. Daca printr-o nenorocire din lume ar dispare vopseaua gri, as folosi verde RAL 6009 tot mat. Atat. Lac insa pe blat, niciodata.
 

cosmin78

Well-Known Member
Trenulist
28 Aprilie 2007
6.149
667
Porto/Craiova
YAHOO
cosminn78
LOCATION
Porto/Craiova
Nici mie nu mi se pare necesar lacuirea blatului. Se creeaza o pelicula izolanta intre adezivi si blat plus costuri inutile.

Daca tii sa lacuiesti, atunci o mana-doua nu ar strica pe lemnul care nu este la vedere. Depinde si de mediul in care va sta diorama...daca este un mediu umed, atunci si-ar avea un oarecare rost, daca este un mediu echilibrat, nu are rost sa te legi la cap degeaba.
Vopsea pe latarala da, mai ascunzi un surub, o prelingere de vopsea de pe blat, se uniformizeaza culoarea suprafetei laterale, este alta treaba .
 

felippe

Mecanic de locomotiva
21 Ianuarie 2006
1.554
86
-
Multumesc de sfaturi, confirma ceea ce intentionam deja sa fac.

Am uitat sa mentionez ca diorama va fi construita / depozitata / folosita in casa, intr-un mediu fara variatii mari de temperatura si umiditate.