Diorama noua: faza de planificare

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

bavareze

Guest
13 Septembrie 2008
89
0
los angeles
LOCATION
los angeles
Salutare!

Am niste spatiu disponibil in subsol si o gramada de material rulant BTTB old school (non digital), plus cladiri Vero, Mamos, Auhagen. M-am gandit s-a incep o diorama. Am la dispozitie cam 1.5 x 2.5 x 2 metri de spatiu. As vrea sa aloc acestei activitati cam 4 ore pe saptamana, in medie.

Nu m-am hotarat ce vreau sa reprezinte, doar ca vreau sa folosesc in primul rand ce am, inainte sa cumpar lucruri noi.

Nu ma intereseaza foarte mult realismul, mai degraba as vrea sa fie ceva inovativ, poate chiar neverosimil dar spectaculos de privit, ca un roller coaster. Ca urmare, as vrea sa pornesc cu o structura de rezistenta care sa fie la nivel convenabil (ca o masa de lucru) dar care sa permita modificari ulterioare ale linie. Si poate izolat, ici si colo, sa pun cate un scenariu gen oras, fabrica etc. De asemenea, as vrea sa adaug complexitate prin automatizare, semnale, macazuri etc.

Acum 17 ani am facut acest video si oarecum as vrea sa fie ceva care sa arate similar dar cu dezvoltare verticala agresiva:

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.



Cateva intrebari care im vin acum in minte:

1. cum construiesc suportul principal? Caut solutii mai versatile decat 4 picioare si un blat de placaj
2. cum izolez sectoare de linie? stiu ca pre vremuri erau niste linii intrerupte si mai erau si niste linii-senzor care dadeau semnal cand trecea locomotiva prin dreptul lor. Mai sunt de actualitate, sau sunt alte solutii mai practice (nu am locomotive cu comanda digitala). Care e solutia cea mai la indemana sa fac ceva simplu, gen un tren asteapta la semnal pana trece altul, si apoi porneste mai departe, schimband macazul. Se mai folosesc releele si clapele si temporizatoarele din anii '80 sau sunt altele mai potrivite? Ma pricep cat de cat la programare si ma gandeam sa fac ceva cu arduino, ca un program care sa comande o coregrafie, dar pana la urma tot la echpamentul BTTB ajung cand vine vorba sa primesc informatii referitor la pozitie sau sa comand actiuni. Idei, sugestii?
3. pe placaj se pune ceva pentru amortizare acustica, sau direct linia? Am vazut ca unii recomanda polistiren sau alte materiale.
4. cum prind linia de suport, in asa fel incat sa o mai mut din cand in cand? lipita nu e bine, ca se strica la mutare. Iar linia are niste gauri f mici. Care e cea mai buna solutie sa o fixez, dar sa nu fie definitiv ?
5. Alte recomandari? Exemple?

Multumesc?
 
TT aveau niste gauri in traverse din cat imi amintesc. Sugerez sa folosesti un polistiren de min 50mm ca inaltatoare pe o baza de 30mm de polistiren. Se lipeste bine cu aracet, asa poti face un relief variat. Poti folosi ca umplutura hartie, carton, ce ai sau spuma poliuretanica care e destul de ieftina. O sculptezi cum vrei dupa expandare-uscare. La acoperit servetele cu aracet, hartie cu aracet sau fasa gipsata. Depinde de buget si de abilitatile tale. Cat despre faptul ca nu vrei sa lipesti sina ca vrei sa o mai muti, de ce vrei sa o muti? Daca vrei provizouriu,nu faci diorama complexa, ramai la nivel de placa dreapta. O diorama o faci, o termini in 20 ani, evolueaza. Cat despre linii, daca ai bazaconiile originale TT, cele profil U, nu sugerez sa te arunci la automatizare. Mai ales daca sant obosite, cu stratul de cositor dus, oxidate, strambe,cu contacte imperfecte. Au fost bune la vremea cand optiunile erau ce erau, dar tu construiesti sa te bucuri cand le folosesti, nu sa iti imbogatesti vocabularul de injuraturi cand nu merg cum trebuie. Primul lucru la care te gandesti si planifici e cum vrei sa arate, ce vrei de la diorama respectiva si cat te poti extinde in timp.
 
Ultima editare:
Google it. Eu am renuntat la TT prin 2004, am trecut la N. Probabil gasesti si flex si cu terasament din plastic.
 
Verifica inainte sa cumperi daca e ok pentru rotile echipamentului tau. Sa nu te trezesti ca ai roti pizza cutter pe linie cod mic si se taraie pe traverse. La N exista locomotive care vor cod 100 sau 80. Puse pe cod 55, huruie pe traverse. Nu cunosc standardele TT actuale, dar fii sigur ce cumperi. Nu cred ca vrei sa faci experimente costisitoare. Citeste, cauta si cand esti convins 100% cumperi ce vrei, cat vrei, in functie de buget.