O locomotiva chin Roco Platin 63313

GFN

Well-Known Member
Trenulist
14 Oct 2010
550
189
Bucuresti
YAHOO
contactless
LOCATION
Bucuresti
A venit la atelier o locomotiva Roco Platin 63313 BR 16 DRG, locomotiva a venit cu diverse probleme , accesorii cazute(furtune, felinare ), cardan dintre tender si cazan sarit , rotile din cazan nu se urneau din loc , becurile nu se aprindeau, locomotiva are niste beculete minuscule in fiecare felinar.
Pentru inceput am studiat manualul producatorului, una din cerintele proprietarului a fost sa ii montez decodor, dupa ce am studiat toate prospectele m-am apucat sa desfac locomotiva, cand am desfacut tenderul , soc ......nu avem cupla cu 8 pini , ce ne facem, am zis ca ar ramane in sistem analog , asta este, dar dupa cateva zile am primit de la proprietar un mail cu un link de pe un forum german unde un nemtalau a desfacut locmotiva si a gasit cupla cu 8 pini in cazan , asta dupa ce ar fi dat mail la cei de la Roco , probabil contrariat ca nu corespunde prospectul cu realitatea.
Pentru inceput am rezolvat problema becurilor care nu doreau sa se aprinda, dupa ce am masurat traseele, becurile , am descoperit o rezistenta care dupa cod trebuia sa fie de 15 ohmi dar fizic avea 150 de ohmi, normal ca nu se aprindea nimic, am inlocuit-o cu doua mai mici (8.4 ohmi )in serie , si s-a rezolvat o problema.
Azi de dimineata mi-am luat inima in dinti si m-am apucat de desfacut cazanul.
toate bune si frumoase pana am ajuns la doua surubele mici care prindeau rama cu balustradele, dupa o jumate de tura am ramas ele in varful surubelnitei, cred ca au fost blocate cu ceva in acel lest pentru ca altfel nu imi explic de ce s-au rupt.
Am pus freza in functiune cu menghina montata pe masa frezat pentru a prinde fix lestul am taiat suruburile blocate in gauri, dupa care am gasit alte suruburi in cutia cu maimute, norocul meu este ca orice aparat care pleaca la gunoi mai intai este dezmembrat si i se confisca suruburile , asa am tot timpul stoc de suruburi de toate felurile.
Sa revenim......... minune, am gasit cupla cu 8 pini foarte bine ascunsa pe o placuta in cazan , am montat un decodor TOM dar inainte l-am probat pe stand sa fiu sigur ca functioneaza, sa nu am surprize dupa ce asamblez locomotiva la gata.
Asamblarea a decurs destul de usor oarecum pentru ca a trebuit tot timpul sa fiu atent ca nu cumva vre-un cablu sa se agate sau sa se prinda pe undeva si sa nu se mai imbine cum trebuie toate piesele.
Dupa asamblare am probat-o pe un segment de sina si functioneaza superb, becurile se aprind in ambele sensuri, mai trebuie sa ma ocup sa montez unele furtune care sunt cazute , cateva reglaje la decodor si este gata sa o inapoiez proprietarului.
Una peste alta este o locomotiva frumoasa dar care iti da dureri de cap .
 
Ultima editare: