Anunt important: [Local Link Removed for Guests]
Momentan sunt probleme cu trimiterea email-urilor spre yahoo, va rugam sa folositi seciunea Contact daca aveti probleme cu primirea email-urilor de resetare a parolei sau activarea contului

Repunere pe sina a unei locomotive deraiate

Totul despre material rulant, infrastructura, etc.
LE1500KW
Mesaje: 203
Membru din: Mar Iun 26, 2007 12:00 am
Localitate: Bucuresti
Contact:

Repunere pe sina a unei locomotive deraiate

Mesaj de LE1500KW » Joi Ian 24, 2008 6:41 pm

[Link Removed for Guests] acest sistem de repunere pe sina exista si in Romania?
Avatar utilizator
victorian
Consilier Istoric
Mesaje: 2224
Membru din: Dum Oct 21, 2007 12:00 am
Localitate: Constanta
Contact:

Mesaj de victorian » Vin Ian 25, 2008 11:27 am

In primul rand sunt uimit sa vad ca locomotiva se poate ridica asa, cu un cric hidraulic bagat sub tampoane. M-as fi asteptat ca tampoanele sa se rupa sub greutatea locomotivei, in definitiv ele sunt gandite pentru socuri axiale! E drept ca si eu imi ridic modelele mele la scara N in felul asta, luandu-le cu grija de tampoane, insa nu tot ce facem cu modelul e valabil si in realitate!

Mai fratilor, care va pricepeti la chestii din astea, sistemul asta cu ridicatul de tampoane e "cuser" sau e doar o inventie a locala bazata pe principiul "merge si asa"?
Avatar utilizator
Gabi_Todoran
Mesaje: 340
Membru din: Lun Oct 22, 2007 12:00 am
Localitate: Cluj Napoca
Contact:

Mesaj de Gabi_Todoran » Vin Ian 25, 2008 12:48 pm

Din cite stiu si la CFR se foloseste asa ceva. Insa nu mi se pare corect modul de proptit cricul sub tampoane, puteau pune intre cricuri si tampoane o traversa de lemn, daca spatiul le permitea.
Avatar utilizator
Florinn
Site Admin
Mesaje: 5545
Membru din: Mar Ian 17, 2006 10:06 pm
Localitate: Cluj Napoca / Bucuresti
Contact:

Mesaj de Florinn » Vin Ian 25, 2008 12:51 pm

Probabil ca nu e o chestie generala, dar sunt multe de discutat, pana una alta, la capete bratul fortei e mai mare, deci greutatea e putin mai mica decat greutatea care ar fi sustinuta in mod normal de boghiu, totusi sunt de accord cu cele doua opinii de mai sus.
Florin - Trainsylvania Railway Club, Cluj Napoca
cosmin78
Mesaje: 5824
Membru din: Sâm Apr 28, 2007 12:00 am
Localitate: Porto/Craiova
Contact:

Mesaj de cosmin78 » Vin Ian 25, 2008 10:58 pm

lemn au pus intre tampoane,insa nu se vede...cred eu.sub cricuri au lemn.daca nu puneau, nu o ridicau,sareau cricurile,sau au capetele semirotunde ca sa se aseze
bine tampoanele
de rupt nu se rupeau tampoanele,poate suruburile...insa suruburile bine stranse,
rezista mult
Cosmin
[Link Removed for Guests]
Avatar utilizator
Pacific_doi_trei_unu
Mesaje: 35
Membru din: Mie Apr 23, 2008 12:00 am
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesaj de Pacific_doi_trei_unu » Mie Apr 23, 2008 3:18 pm

Ridicarea vehiculelor de cale ferata se face din puncte bine determinate.
De exemplu in cazul vagoanelor, repunerea pe linie se face cu vinciuri sau cu alte instalatii de ridicat. Ridicarea se face fie din patru puncte situate in dreptul crapodinelor (daca vagonul este pe boghiuri), exceptie constructia vagonului si atunci aceste puncte se deplaseaza, sau din dreptul osiilor cand vagonul este pe doua osii sau de sub traversa frontala (cam in dreptul tampoanelor). In zonele de ridicare sunt sudate table striate pentru a nu aluneca vinciurile. Chiar si asa, din practica se recomanda punerea unui adaos dim lemn pentru a evita alunecarea metal pe metal (vagon pe vinci).
Similar este situatia ridicarii locomotivelor (numai ca acestea se ridica de obicei numai din lateral, deoarece in zona frontala este plugul si este mai dificil sa faci puncte de ridicare).

In cazul de fata, din punct de vedere structural, tamponul - constructie tubulara este solicitat la incovoiere. Suruburile sunt solicitatte, dar talpa tamponului care apasa pe traversa frontala disperseaza forta pe aceasta.
Si apoi, importat este sa pui locomotiva pe linie, tampoanele se pot schimba daca nu mai sunt bune.

Ca sa revin un pic la instalatiile de ridicat: in ateliere se utilieaza vinciuri electrice care mai nou se pot muta pe acelasi sistem ca un transpalet pentru transport marfa (cele vechi aveai nevoie de o macara - pod rulant).
Vinciurile hidraulice de 20-30 t (cu 4 vinciuri de 30 t poti ridica chiar si o locomotiva pe 6 osii) sunt de dimensiuni acceptabile (transportabile de 1 cel mult 2 oameni).
shoppy
Mesaje: 655
Membru din: Mie Mai 02, 2007 12:00 am
Localitate: Bucuresti, s. 1
Contact:

Mesaj de shoppy » Mie Apr 23, 2008 11:32 pm

Se pare ca merge, in plus, nu au ridicat si din spate, doar au inclinat locomotiva, deci sarcina e mult mai mica.
Cand au ridicat cu macaraua cele 2 drezine pentru lucru la catenara care au montat catenara pe 41, au legat cablurile de tampoane. La prima nu s-au prins sa treaca cablurile pe sub balustrade, le-au trecut pe deasupra, cablurile au apsat pe balustrade si le-au rupt :( . La a doua nu au mai avut probleme.
Scrie răspuns

Înapoi la “Discutii generale despre caile ferate din Romania”