"Orasul din Sufragerie"

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"
Actionare macaz cu servo


Disperat de modul caraghios si defectuos in care functioneaza motoarele de macaz de la Piko pe baza de bobina magnetica, am inceput sa pun in practica un gand mai vechi si anume acela de a face o actionare de macaz pe baza de micro server de modelism.



Am pus pe youtube doua filmulete cu functionarea actionarii. Dar fiind prima incercare, ma declar multumit de functionare. Miscarea este mult mai realista. Maine voi face al doilea montaj avand deja idei de imbunatatire a acestuia. Dupa ce fac si montajul electronic (nu am inca niste piese electronice - rezistente si semireglabili) voi reveni cu detalii si cu implementarea sistemului. Este foarte usor de facut si o data ce mi-a venit ideea si s-a cristalizat in mintea mea, confectionarea a durat foarte putin. Urmatorul model va fi ceva mai robust si mai usor de pus pe planseta!
 
05 mai 2009


Intr-un material privind statistica paginilor web din Ialomita, publicata astazi pe situl Gura Ialomitei, www.trenulete.info ocupa un onorant loc 2, cu un numar de 2734 vizitatori pe luna aprilie si o medie de 91 de vizitatori unici pe zi, mai mult decat situri specializate in presa locala, sau radio local. Multumesc colegilor de la Gura Ialomitei si celor ce viziteaza paginile mele.

 
Apreciez ce faci , admir rabdarea si ingeniozitatea de care dai dovada , esti un mare castig pentru modelismul feroviar dar fara suparare iti spun un singur lucru si iti spun asta din prietenie , ai cazut in patima mandriei fapt ce iti umbreste pe zi ce trece toate realizarile tale in acest domeniu. La fiecare 2 posturi ale tale apare "sunt numarul 2 ca site vizitat , am castigat aia , am aparut la tv DAR in loc sa promovez acest hobby am accentuat ca vreau sa vand ceea ce fac si am mai facut si reclama ascunsa deci totul comercial .
Pacat

PS.sper sa intelegi ca tot ceea ce am scris este ca de la modelist la modelist si amandoi incercam sa promovam in randurile celor mici si mari acest lucru , dar din punctul meu de vedere ai shimbat macazul si te indrepti spre calea gresita.
 
BOGDAN I a spus:
Apreciez ce faci , admir rabdarea si ingeniozitatea de care dai dovada , esti un mare castig pentru modelismul feroviar dar fara suparare iti spun un singur lucru si iti spun asta din prietenie , ai cazut in patima mandriei fapt ce iti umbreste pe zi ce trece toate realizarile tale in acest domeniu. La fiecare 2 posturi ale tale apare "sunt numarul 2 ca site vizitat , am castigat aia , am aparut la tv DAR in loc sa promovez acest hobby am accentuat ca vreau sa vand ceea ce fac si am mai facut si reclama ascunsa deci totul comercial .
Pacat

PS.sper sa intelegi ca tot ceea ce am scris este ca de la modelist la modelist si amandoi incercam sa promovam in randurile celor mici si mari acest lucru , dar din punctul meu de vedere ai shimbat macazul si te indrepti spre calea gresita.

Am sa-ti raspund pe rand Bogdan. Faptul ca situl a ajuns nr. 2 in Ialomita este un mare motiv de mandrie pentru o persoana ca mine, care isi face singur si lucrarile si paginile sitului. Posibil insa ca eu sa fi trecut linia de demarcatie dintre pasiune si patima fara sa observ. M-a luat valu' poate. Imi voi revizui in acest sens comportamentul si iti multumesc pentru atentionare. Partea cu promovarea modelismului (cred ca la ProTv te referi) a fost incontrolabila. Maruta a zis ce a vrut el desi inainte de emisiune am discutat despre ce si cum (40 de secunde!). Plus ca am fost socat de deraierea in direct si am pierdut rostul la ceea ce aveam de zis. Pe de alta parte, acolo s-a speculat accidentul si astfel am ratat ceea ce era important de zis. Acum chiar imi pare rau ca am acceptat invitatia de a participa. Chiar visam ca daca voi castiga masina, o voi vinde si voi inchiria un spatiu unde sa fac un club si sa continui cu o alta diorama. Vreau sa vand diorama pentru ca trebuie sa fac alta, mai buna si altfel gandita. Inactivitatea este marele meu dusman. Si la ora actula nu mai am ce face la diorama. Maruntisurile nu ma mai satisfac. Vreau sa abordez acum o tema, ceva transpus din real. Trebuiesc fonduri si spatiu in sufragerie. Iar reclama ascunsa a fost plata pentru locomotiva...
Am inteles ce ai vrut sa zici. Fii pe pace ca voi reflecta. Daca nu voiam sa promozez acest hobby nu ma mai omoram cu situl... Din pacate, fara comercial cum zici tu, e greu sa ma descurc... Apreciez insa foarte mult ceea ce faci tu pentru promovarea hobby-ului in randurile celor mici. Daca as avut posibilitati fii sigur ca as fi colaborat si eu cu diorama mea. Din pacate, la mine stau altfel lucrurile. Dar promit ceva. De azi inainte, nu voi mai pomeni nimic altceva decat despre lucrarile mele, pe nici un forum. Noi trecem, modelismul ramane.

Deci . si de la capat!
 
08 mai 2009

Am finisat si imbunatatit mecanismul de tractiune al automotorului VT 135 si l-am rulat in probe pe traseele dioramei. Acum merge perfect si sigur asa va ramane. Urmeaza dotarea interiorului si iluminarea. Am postat doua filme cu rulajul in probe si cateva poze noi cu imbunatatirile de pe diorama. Am incercat sa imbunatatesc imaginea vegetatiei si in curand voi incepe lucrul la modulul anexa, un modul ce va avea o remiza, statie de carbuni si apa, o placa turnanta pentru aburoase si un atelier remiza pentru intretinerea catenarelor.

 
In atelierele PanArin a sosit de curand o locomotiva electrica BR 140 de la Roco. Furnizorul este Obiwan, locomotiva fiind foarte accesibila ca pret.

Sitemul de iluminare are insa numeroase lacune. Prismele foarte lungi, pana la mijlocul locomotivei, duc la pierderea intensitatii luminoase si la disiparea luminii in cabina de pilotaj si in cea anterioara. Astfel am refacut instalatia de iluminare pe baza de leduri alb cald si rosu, functie de directia de mers.

Pentri inceput am ajustat lungimea prismelor pana la intrarea in prima zona de izolare optica (pana la primul perete separator de pe plafonul locomotivei).

Pentru ca dupa primele teste am descoperit pierderi mari de semnal luminos si propagare in cabine in mod exagerat, am matisat prismele cu folie de staniol de bucatarie. La capat le-am izolat pe margini cu autoadeziv negru pentru la lumina sa nu mai scape pe langa prisme.

Pe mijlocul locomotivei am facut o placa de circuit pe care am plantat ledurile, in antiparalel doua cate doua, alimentate in serie cu becurile originale ale locomotivei pe post de rezistor. Becurile sunt plasate in locuri libere sub placa de circuit, astfel incat sa nu duca la topirea caroseriei daca se supraincalzesc.

Desi pare un lucru simplu si usor de facut, proiectarea si gasirea solutiei optime pentru aceasta locomotiva a durat destul de mult din cauza complesitati si sinuozitatii traseului de ghid optic. In final, rezultatul este foarte bun. La tensiunea cea mai mica aplicata sinelor, inca inainte de a pleca de pe loc, luminile se aprind. Nu se pai propaga nici-o unda de lumina in cabina anterioara, iar in postul de conducere apare o lumina alb cald pe mersul inainte.

 
In ultima vreme am lucrat mai mult la atelier, la modificarile unor locomotive, in detrimentul dioramei. Totusi, am facut pasul de a identifica si remedia problema cea mai sacaitoare. Pe circuitul de sus, anumite locomotive, cele cu trei osii la boghiu sau cele cu doua osii mai departate pe boghiu, sareau intotdeauna pe macazul curb, atunci cand acesta era cuplat pe curba interioara. Astfel, dupa numeroase incercari de a remedia fara schimbarea macazului, am hotarat inlocuirea acestuia. Preblema a fost rezolvata si acum pot rula linistit oeice fel de locomotiva. Totusi trebuie mentionat ca nu era vina macazului. In primul rand, se vede in ultima poze, linia nu respecta curba corecta si era mult mai astransa, in al doilea rand, macazul fusese batut in cuie inainte de a se balasta, si fusese batut prost. Adica exact in centrul macazului, cuiul fusese batut exagerat si facea o curba usoara suprafata liniei catre masa dioramei. Chiar daca am scos cuiul ulterior, pietrisul ase intarise la pozitia respectiva si nu mai permitea revenirea la orizontala a liniei. Dupa cum va spuneam, am rezolvat aceasta problema. Tot cu aceasta ocazie, am profitat de scoaterea liniilor si am efectuat si inclinatia in curba dupa ce m-am documentat bine in aceasta privinta.

 
Sursa PWM

<r>Sursa PWM<br/>
<br/>
Pentru atelier am construit cu ajutorul lui Razvan TI, o varianta de alimentator PWM cu numai doua iesiri diferite. Varianta mai simpla si eficienta in lucrul cu locomotivele si vagoanele tunate in depoul PanArin<br/>
<br/>
<URL url="http://trenulete.info/atelier/PWM.htm"><s></s><IMG src="http://trenulete.info/atelier/images/PWM/th_pwm01.jpg"><s></e></IMG><e></e></URL><br/>
<br/>
Un filmulet cu functionarea acestuia:<br/>
<URL url="http://www.youtube.com/watch?v=HqtvgH4Zoic"><s></s><IMG src="http://trenulete.info/filme/atelier/pwm.jpg"><s></e></IMG><e></e></URL></r>
 
Dragi trenulisti

Cu multa tristete in suflet va anunt ca din cauza crizei cu care toata lumea se confrunta, situl trenulete.info va disparea in curand. Chiar astazi am primit ultimul avertisment de la gazda sitului:
Dear Panait Arin,

This is a billing notice that your invoice no. 1706 which was generated on 06/11/2009 is now overdue.

Your payment method is: E-Gold

Invoice: 1706
Amount Due: $39.50 USD
Due Date: 06/18/2009

You can login to your client area to view and pay the invoice
NOTE:
This is your final notice from us, 24 Hours from this notice your Account is subject to suspension.

De aceea invit pe toti cei ce vor sa mai adune poze si informatii de pe acest site, sa o faca pana nu se pune in practica suspendarea lui.

Sa auzim de bine!
 
Mare pacat, dar de inteles. Totusi, banuiesc ca s-ar putea salva content-ul de pe intregul site, iar daca doresti informatia s-ar putea propaga prin intermediul acestui forum (banuiesc ca nu ar avea nimeni ceva impotriva). Cel putin asa munca depusa va fi raspandita in continuare.

Parerea mea :roll:
 
Se poate gratuit? Ai un link unde pot sa ma interesez? Multumesc Florin!

Informatia o am salvata in propriul PC dar emiterea ei in spatiu public ma preocupa. Oricum brandul trenulete.info sper sa-l pot salva, hostingul am inteles ca se pate si gratuit...
 
SITUL TRENULETE.INFO ARE O NOUA CASA

Multumirile mele firmei HIZEA - Web Design Constanta, care a oferit gazduire gratuita sitului nostru in aceste momente dificile. Practic nici nu s-a simtit trecerea pe noul spatiu de cazare. Ieri s-a facut copierea sitului in noua locatie si s-a schimbat DNS-ul iar azi noapte cand suspendarea a intrat in vigoare, s-a activat noua locatie. Gratie aceluiasi sponsor, in curand situl va avea si o noua fata.

 
Aseara am redescoperit filmele uitate in calculatorul vechi, filmele din perioada in care diorama era doar o placa de osb cu cateva linii puse pe ea. Orasul din sufragerie era numai in mintea mea. Nostalgia acelor vremuri m-a invadat si am vizionat aceste filme cu inima stransa dar cu fericirea implinirii uni vis. De aceea urez succes celor ce lucreaza la dioramele lor si le doresc implinirea acestui vis exact asa cum si-l doresc.
Am postat aceste filme vechi, facute cu telefonul, la inceputul dioramei de la Slobozia
http://trenulete.info/primul-film-facut-pe-placa-viitoarei-diorame/
http://trenulete.info/category/filme/epoca-dioramei/
http://trenulete.info/category/filme/chanal-mogulus/
 
foarte frumos si foarte bine gandite mecanismele de actionare :D spor la munca in continuare pentru ca sigur lucrarile nu s-au oprit aici si vor mai veni si altele din partea dumneavoastra pe care le vom urmari cu placere