Diorama la N pe segmente a lui Sogard

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"
Salut tuturor.
Traseul este inspirat dupa coborarea din Predeal spre Brasov.
Nu vreau sa il fac in anotimp de iarna,pare spectaculos dar primavara si vara prin culorile vii de acolo parca sunt o alta poveste.
Intamplator satelitul a pozat Valea Prahovei pe timp de iarna.Eu prefer sa ii zic Valea Prahovei desi raul ce curge pe acolo este Timisul,asta fiindca vreau sa ii fac si o gara pe capatul din stanga,ceva asemanator cu Predealul,iar de acolo sa mai cobor cu cateva linii pe langa raul Prahova. Problema este ca extind prea mult diorama,vorbim deja de 4 metri lungime.Inca doua module pe capatul din stanga ar insema 1,6 metri.
Pe capatul din dreapta nu m-am hotarat ce voi face.Voi incerca sa fac sfarsitul dioramei la standardele internationale.Poate pe viitor cineva va face ceva asemanator si le vom imbina.
Referitor sa spatiu nu imi fac probleme,am facut deja niste calcule,mi-am pus la punct intr-un proiect si un sistem de trasnport pentru diorama,problema prafului se rezolva cu ajutorul unei huse peste module.
Diorama nu v-a sta intinsa prin casa,o voi instala atunci cand imi doresc sa plimb trenurile sau sa lucrez la ea.Animale nu am care sa le distruga.
 
In urma cu cateva zile am avut timp sa ma ocup de primele doua module pentru viitoarea diorama.Intre timp vreau sa finalizez si celelalte 3 module dupa care sa ma apuc de realizat traseul sinei si al drumului.

 
Intre timp dupa doua saptamani de pauza ,cateva ore de delectare langa trenulete au fost binemeritate.Iata cam ce a iesit:


In asteptare de materiale noi cred ca am sa ma apuc de proiectat si o gara.Deocamdata caut surse de inspiratie si fac calcule financiare.
Asa de plictiseala am facut si o poza cu o viitoare garnitura,inspirata dupa propriile idei.
 
Azi si ieri am proiectat asa numitele "coaste" cu ajutorul carora voi face diferentele de nivel ale reliefului dioramei.Fiecare modul v-a contine 4 astfel de coaste urmand ca intre ele sa fac legatura cu ajutorul unor bucati de parchet melaminat taiat corespunzator planului.
o poza cu proiectul coastelor.imi pare rau de galbenul folosit in layer sper ca intelegti ceva.


poze de la primele lucrari

pe masura ce voi avansa cu constructia o sa postez poze si detalii.
 
Postez o varianta PDF a coastelor de data asta BLACK
http://files.filefront.com/coaste+01dwg+Model+1pdf/;11751145;/fileinfo.html

si binenteles plansa pe care lucrez la diorama tot in varianta pdf
http://files.filefront.com/traseu+02dwg+Model+1pdf/;11751177;/fileinfo.html

sa nu uit un aspect foarte important si anume faptul ca pozele luate de pe google earth sunt subdimensionate fata de scara N.adica ceea ce apare in poza ar fi la scara aproximativa 1:250 fata de realitate spre deosebire de diorama care este la scara 1:160.Am facut acest compromis deoarece tot ansamblul v-a capata proportii uriase ceea ce imi pune probleme de depozitare si transport.ca sa nu mai vorbim de problema financiara.
 
Am taiat si coastele.mai am 4 dintre care doua sunt in punctul de imbinare in unghi (denumit in plan "C" ) o sa fie ceva mai mult de lucru ,asa ca am programat operatiunea pe maine ,iar acum ma duc sa tai coastele de pe modulul cuprins intre E si F si ma voi apuca sa desenez planurile si pentru placile de parchet melaminat pe care vor sta liniile de tren si drumurile.

dupa toate astea va trebui sa ma gandesc foarte bine la inaltimea maxima a fiecarui modul,deoarece le voi depozita modul peste modul. In prezent unul ocupa cam 18cm pe inaltime.
Evident problemele cele mai mari vor aparea la constructia reliefului unde imi dorec sa fac o structura flexibila care sa reziste la transport si binenteles sa pot avea acces la traseul caii ferate pentru montarea instalatiei electrice.
In privinta reliefului cer sfaturi si propuneri celor de pe forum.Eu oscilez intre polistiren si plasa de sarma.Voi ce ziceti ?
 
sogard_2003 a spus:
In privinta reliefului cer sfaturi si propuneri celor de pe forum.Eu oscilez intre polistiren si plasa de sarma.Voi ce ziceti ?

Eu sunt 100% pentru polistiren. Mai ales la scara N unde "muntii" nu sunt foarte mari. Avantajele sunt nenumarate si le poti vedea la topicul cu diorama de la Cluj. Mai mult , cred ca puteai renunta la coaste si sa folosesti tot polistiren.
 
100% polistiren, Dragos!

E un material usor de prelucrat, alcatuirea pe care o realizezi va fi si ea mai usoara, iar daca faci relieful dintr-un masiv de polistiren nu vor exista niste spatii interioare necontrolabile unde sa ti se inmulteasca insecte, daunatori etc (nu rade, ca au fost cazuri, chiar si subsemnatul m-am trezit cu o pupa de insecta intr-un navomodel!)

Cu niste observatii, insa:

1) Foloseste placi de polistiren extrudat si nu expandat, adica din cel roz, verde, albastru, galben de 2-3 cm grosime, nu alb de 5 cm, pentru ca extrudatul nu lasa "granule" electrizate in timp ce-l prelucrezi cum face celalalt. Cauta placi care sa aiba ambele fete netede, pentru ca exista varietati cu fetele nervurate si nervurile te pot incurca.

2) Ia masuri suplimentare de precautie pentru zona in care ai de fixat stalpi, in special stalpi de catenara. Chiar daca nu-ti vine sa crezi, stalpii de catenara au de suportat forte orizontale importante si daca vei incerca sa-i "implantezi" direct in polistiren vei avea surprize neplacute de genul abaterii lor de la verticala pana la a dizlocarii lor complete. Daca ai o asemenea situatie, in zona respectiva trebuie sa gandesti o placa suport din placaj de circa 10x10 cm lipita peste polistiren, iar stalpul sa fie fixat in acel suport de placaj.

3) Polistirenul se lipeste in mod obligatoriu cu aracet. Nu incerca sa-l lipesti cu adezivi neoprenici (prenadez) pentru ca solventii lui ataca materialul si-ti vor gauri placa. De asemenea, nu incerca sa vopsesti o placa de polistiren cu vopsele nitrocelulozice, fiindca diluantul il dizolva. In schimb, poti folosi in interesul tau chestia asta, am auzit de modelisti care "modeleaza" placa de polistiren cu ajutorul unei carpe inmuiate in diluant...

In final, dupa ce modelezi grosier peisajul, poti finisa totul cu un strat subtire de ipsos, sau si mai bine cu servetele inmuiate in apa cu aracet, care dupa ce se intaresc formeaza o suprafata continua, scortoasa, numai buna de vopsit.

Spor mult, asteptam continuarea!
 
Salut ,
Si eu recomand acest material (la noi se numeste styrodur ) ,am lucrat cu el si sunt foarte multumit.Eu fac doar rama de baza din lemn ,un capac peste din placaj de 8mm ,iar restul vine facut cu acest material :toata treaba este usoara si rezistenta !!!!
ceea ce folosesti tu acolo pentru coaste ,este un material foarte greu si parerea mea este ca ridici greutatea dioramei fara rost !!!Este parerea mea .
 
Va salut ,iata ce am mai facut zilele trecute.sper sa mai am timp azi sa mesteresc cateceva.Multam pentru parerile despre constructia reliefului.Am cautat sa ma documentez de pe forum si am vazut ca multi au adoptat metoda polistiren expandat.dupa ce termin traseul liniilor trebuie sa ma hotarasc (o singura data dar bine) in privinta materialelor pe care le boi folosi.Cred ca voi fi nevoit sa aleg intre extrudat si expandat.
poze :

numai bine
 
Foloseste placi de polistiren extrudat si nu expandat, adica din cel roz, verde, albastru, galben de 2-3 cm grosime, nu alb de 5 cm, pentru ca extrudatul nu lasa "granule" electrizate in timp ce-l prelucrezi cum face celalalt. Cauta placi care sa aiba ambele fete netede, pentru ca exista varietati cu fetele nervurate si nervurile te pot incurca.
 
Victorian exista mari probleme legate de costuri,deoarece extrudatul este cu mult mai scump decat expandatul.ramane sa vad daca ma incurca foarte mult granulele electrizate. cred ca le voi putea elimina cu ajutorul aspiratorului(daca era vorba de miserie) ,iar pentru a putea face relieful voi alege sa capitonez tot cu tifon dupa care sa il dau cu o pasta combinata de aracet,ipsos de modelaje si apa.
Caut materiale in continuare,ma gandeam sa fac suprafata din ceva materiale plastice un fel de rasina care dupa turnare sa se intareasca,dar nu sunt convins ca la noi in tara se gaseste atat de usor asa ceva.Sau daca ar fi suficient de ieftin.
 
sogard_2003 a spus:
Victorian exista mari probleme legate de costuri,deoarece extrudatul este cu mult mai scump decat expandatul.

Da o raita pe la santiere ,poate gasesti niste resturi.si eu am luat de la un santier trei saci mari cu resturi.Nu m-a costat nimic ....
 
SantaFeFan a spus:
Da o raita pe la santiere ,poate gasesti niste resturi.si eu am luat de la un santier trei saci mari cu resturi.Nu m-a costat nimic ....
Este o idee buna.sa vedem ce gasesc.In marele santier numit Bucuresti pot avea sanse mari. :D
 
Nu stiu daca aspiratorul reuseste sa elimine granulele ca sunt foarte pacatoase, se electrizeaza si raman lipite peste tot, in schimb poti incerca sa tai polistirenul expandat cu ajutorul unui fir incins, in felul acesta nu apar acele granule care sunt inevitabile cand tai cu un cutit.

De acord cu problema pretului, in cazul asta nu merge in nici un caz pe varianta unor rasini care sunt mult mai scumpe. Da-i cu aracet si cu ipsos, ca e cel mai bun!

Poti de asemenea sa mergi pe varianta pe care o practica Horia Radulescu, servetele de hartie sau chiar hartie obisnuita, dar din aia mai rugoasa, de ambalaj, imbibata in apa si aracet.

Sa stii ca multa lume foloseste si bucatele de hartie de ziar cu bune rezultate, singura observatie este ca daca folosesti ziare vechi dupa realizarea reliefului in mod obligatoriu trebuie sa dai o mana de vopsea NEAGRA peste tot ca sa maschezi scrisul de la ziare.

Spor!
 
nu este nevoie de vopsea neagra,e de ajuns un strat de servetele imbibate peste
ziare...ziarele sunt superindincate,ieftine,la indemana (preferabil taiate in fasii) si
devin foarte rigide dupa uscare :D
 
Salut,

fratilor nu lucrati cu extrudatul ! De ce? pentru ca nu se poate, este extrem de greu de lucrat cu el, rupi sute de lame de cutter, nu se modeleaza usor, etc.

Cat despre mizerie, la mine la club e luna bec dupa 5 minute de dat cu aspiratorul ;), Victorian crede-ma ca le scoate de oriunde fara nici un efort si avem o bomba de aspirator :D
 
Exact cum ma gandeam eu.Voi folosi expandatul.M-am gandit foarte mult la acele servetele "umede" (adica alea pe care le vand tiganii in tramvaie la noi) am lasat o data unul desfacut peste noapte si a doua zi era ca betonul de tare,cred ca fiind material textil este mult mai rezistent si daca l-as imbiba cu apa si arace + ipsos as obtine un reliesf destul de rezistent.Voi incerca.
 
Florinn a spus:
fratilor nu lucrati cu extrudatul ! De ce? pentru ca nu se poate, este extrem de greu de lucrat cu el, rupi sute de lame de cutter, nu se modeleaza usor, etc.

extrem de greu de lucrat ? Eu nu am avut probleme :roll: .Iar acest Styrodur (cel extrudat ),se foloseste foarte mult si din cauza ca este mult mai stabil ca cel alb (expandat ).Unii modeleaza direct relieful in acel styrodur ,fara gips etc. devine toata treaba mult mai simpla si mai usoara....
Dar fiecare cum crede ca este mai bine....
Iata unul care face stanci direct din extrudat:
http://www.nexusboard.net/showthread.php?siteid=7293&threadid=290
Se poate adapta si la stanci europene.... :D