TGV Sud-Est

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"

Florinn

Administrator
Membru personal
Super Moderator
Trenulist
17 Ianuarie 2006
5.547
16
Cluj Napoca / Bucuresti
www.trains-addicted.ro
WEBSITE
http://www.trains-addicted.ro
YAHOO
bogdannf
LOCATION
Cluj Napoca / Bucuresti
Salut,

pentru ca sunt un mare fan TGV si sunt proaspatul posesor a unei garnituri TGV Sud-Est, o prezint aici.

Mai intai cateva informatii generale despre TGV-ul real.

Informatii generale

TGV sau tren de mare viteză (franceză : train a grande vitesse) este un tren automotor electric care poate circula cu viteză mare (270 - 320 km/h), dezvoltat de Societatea NaĂžională a Căilor Ferate Franceze (SNCF) Âşi construit de societatea Alstom. Termenul a fost generalizat Âşi se referă Âşi la totalitatea sistemului feroviar constituit din aceste trenuri Âşi liniile dedicate. TGV este o marcă înregistrată a SNCF.

După lansarea în 1981 a primei linii TGV între Paris Âşi Lyon, reĂžeaua TGV a fost dezvoltată progresiv pentru a asigura un serviciu regulat între principalele oraÂşe din FranĂža, eliminând aproape complet trenurile Corail de pe principalele linii radiale ale sistemului.

Succesul primei linii a antrenat o expansiune rapidă a reĂželei, prin construirea de noi linii de mare viteză spre sudul, vestul Âşi nordul Ăžării. Dornice de a împărtăÂşi succesul reĂželei franceze, Ăžările vecine, ca Belgia, Italia Âşi ElveĂžia Âşi-au racordat sistemul feroviar cu cel francez. TGV deserveÂşte Âşi Germania Âşi Olanda sub marca Thalys, Âşi Regatul Unit sub marca Eurostar. Numeroase linii noi sunt în stadiul de proiect în FranĂža.

Originile TGV

În prima sa versiune, TGV-ul urma să fie propulsat de turbine asemănătoare celor de pe elicoptere. Alegerea era dictată de dimensiune mică a turbinelor, puterea lor ridicată Âşi capacitatea de a oferi respectiva putere pentru un timp îndelungat. Primul prototip, TGV 001, a fost singurul tren de acest fel construit vreodată.

Testele cu TGV 001 au adus multe informaĂžii utile, mai ales în legătură cu frânarea la viteze mari, care necesită disiparea unei mari cantităĂži de energie cinetică, a aerodinamicii Âşi a semnalizării. Rama era articulată, două vagoane adiacente împărĂžind un boghiu comun. Prototipul a atins viteza de 318 km/h, care este Âşi astăzi recordul mondial de viteză pentru trenurile cu turbină

În urma crizei petroliere din 1973, s-a decis să se revină la tracĂžiunea electrică prin pantograf. Motivele erau mai mult de ordin politic decât tehnic sau economic.

Trecerea la tracĂžiunea electrică a impus noi experimente în diferite domenii. SNCF atransformat în 1974 un automotor Z 7100 pentru a construi prototipul numit Zebulon, care a permis testarea mai multor inovaĂžii: motoarele suspendate pentru a uÂşura sarcina boghiurilor, pantografele cu două etaje, noile suspensii Âşi sisteme de frânare. Motoarele suspendate au redus cu 2,95 tone masa locomotivelor. Zebulon a parcurs aproximativ 1.000.000 km în cursul testelor.

În urma unor teste efectuate cu două trenuri de preserie, prima comandă a fost livrată pe 25 aprilie 1980. Serviciile TGV între Paris Âşi Lyon au fost inaugurate pe 27 septembrie 1981.

Viteza

Pe 26 februarie 1981, TGV a obĂžinut un prim record de viteză pe linia LGV Sud-Est la 380 km/h. Acest record, care a fost obĂžinut în prezenĂža a numeroÂşi jurnaliÂşti, avea ca scop să liniÂştească publicul larg, demonstrând faptul că viteza de 260 km/h putea fi atinsă în siguranĂžă. Pe 12 decembrie 1988, SNCF a ameliorat (neoficial) acest record rulând trenul TGV PSE 88 la 408,4 km/h pe linia Sud-Est.

Recordul acual de viteză este de 574,8 km/h, stabilit la 3 aprilie 2007 pe linia de mare viteză Est, cu o ramă speciala de doar 3 vagoane (în loc de 10), rama de tip DUPLEX (vagoane etajate). (Japonia deĂžine recordul mondial de viteză la trenuri cu sustentaĂžie magnetică) cu 581 km/h.

TGV rămâne, în 2005, trenul cel mai rapid din lume aflat în serviciu comercial. O viteză medie pentru un parcurs tipic era de 263,3 km/h.

ConcepĂžia

Particularitatea automotoarelor TGV este că au în componenĂžă două locomotive cu două boghiuri care încadrează o porĂžiune articulată. Boghiurile intermediare sunt comune pentru două vagoane consecutive. ArticulaĂžia este Âşi ea originală, permiĂžând o amortizare mai bună.

Acest sistem prezintă mai multe avantaje :

- permite reducerea numărului de osii, coborârea centrului de greutate Âşi micÂşorarea suprafeĂžei frontale a trenului permiĂžând astfel reducerea consumului;
- nici un călător nu este aÂşezat pe boghiu Âşi sunt limitate vibraĂžiile transmise, îmbunătăĂžind confortul;
- trenul este foarte rezistent la torsiune, ceea ce îi îmbunătăĂžeÂşte comportarea în caz de deraiere.

Unul dintre principalele avantage ale TGV-ului este că acesta este complet compatibil cu instalaĂžiile feroviare clasice de pe liniile electrificate

Primele trenuri TGV funcĂžionau cu motoare de curent continuu alimentate de redresoare reversibile. La sfârÂşitul anilor 1980, dezvoltarea electronicii a permis înlocuierea acestuia cu un motor sincron.

Motorizare

Utilizarea motoarelor sincrone prezenta mai multe avantaje:

Motorul este mai simplu Âşi mai uÂşor la aceeaÂşi putere:
TGV-SE : 12 motoare de curent continuu de 535 kW Âşi 1560 kg.
TGV-A : 8 motoare de 1100 kW Âşi 1450 kg.
Cuplu mare la pornire.
AbsenĂža colectorilor, evitarea problemelor de comutaĂžie.
Ameliorarea factorului de putere (mai mic de 0,8 pentru TGV-SE, mai mare de 0,95 pentru TGV-A).

TotuÂşi, motoarele sincrone sunt mai scumpe Âşi necesită mai multă întreĂžinere decât cele asincrone.

Evolutii

SNCF are în exploatare aproximativ 400 de rame TGV din mai multe familii:

- TGV Sud-Est (renovat în 2001); inaugurat în 1981
- TGV Atlantique; inaugurat în 1989
- TGV RĂŠseau; inaugurat în 1993
- TGV TMST; inaugurat în 1994
- TGV Duplex; inaugurat în 1996
- TGV POS (Paris-Ostfrankreich-SĂźddeutschland: Paris-Estul FranĂžei-Sudul Germaniei); inaugurat în 2007

Date Tehnice (TGV Sud-Est)

- anul constructiei : 1978 - 1985
- numarul de rame construite : 109
- viteza maxima : 270 km/h iniĂžial (300 km/h îmbunătăĂžit)
- numarul de locuri : 345
- lungime: 200.2 m
- latime : 2.81 m
- greutate : 385 tone
- putere (pentru 25 kV) : 6,450 kW

(textele sunt preluate de pe http://ro.wikipedia.org si adaptate )

Se pot spune multe despre TGV, cam asta ar fi pe scurt, pentru mai multe informatii vizitati site-ul mai sus mentionat.

Iata si cateva poze cu rame TGV Sud-Est:

- The engine with the pantograph down is the engine on the top driving forward. This TGV double unit runs to Paris Gare de Lyon. In the background you can see the junction of the right track to Montbard / Dijon. July 1991
Photo and scan by Reinhold Rennert ([email protected]).

- A TGV PSE at full speed on the LGV Paris - Lyon near Pasilly (Bourgogne) in July 1991. All TGVs you can see at this time wear the emblem of the Olympic Winter Games 1992 in Albertville. In which direction runs the train?
Photo and scan by Reinhold Rennert ([email protected]).

- "TGV des Neiges" (TGV high-speed train to the snows). With a speed of 270 km/hour on the way to Paris: eleven connections daily for each of the trips, outward and return.

Photo from http://www.sbb.ch/ used with permission. Copyright (C) by photo archives service of the Swiss Federal Railways, 3030 Bern, Switzerland.

- Sncf TGV PSE 10 . Villeneuve 1986 PhotoPatrick Meunier, Website: PixyRail-Trains de Poissy

- TGV 39, 27, 18 (rame 09), 41 (rame 07), 37 (rame 19)
Villeneuve Triage, Saturday March 28, 1981.
Photo Jean-Paul Lescat ([email protected])

- -0297-19. France. Between St-Fons and Feyzin in south and near by Lyon, TGV rames 44 + 40 running to south with train807. 21-08-1982 . 9.59.
Photo and scan by [email protected]

- TGV PSE n° 117. Combs la Ville (77). 09/1995.
Photo Jean-Pierre Vergez-Larrouy ([email protected])

- D-0297-19. France. Between St-Fons and Feyzin in south and near by Lyon, TGV rames 44 + 40 running to south with train807. 21-08-1982 . 9.59.
Photo and scan by [email protected]

(imaginile si comentariile sunt preluate de pe http://www.railfaneurope.net)
 
Prezentarea modelului la scara H0:

Este vorba de o garnitura TGV Sud-Est (nr 22) produsa de Jouef si face parte din categoria profesional (brandul este frantuzesc, face parte din grupul Hornby, productia noua de dupa preluarea brandului de catre Hornby se realizeaza in China, site: http://jouef.hornbyinternational.com/).

Pentru a avea garnitura completa trebuiesc achizitionate 3 seturi: set cu cele 2 locomotive si vagoanele de capat, si inca alte 2 seturi cu cate 3 vagoane aditionale. (codurile HJ2012, HJ2015 si HJ2016 de la Jouef)

In total sunt 2 locomotive (una motoare, una dummy dar cu culegere de curent), 3 vagoane clasa 1, 1 vagon bar, 4 vagoane clasa 2.

Locomotiva este echipata cu motor puternic in 5 poli, volante, transmisie cu cardane la cele 2 boghiuri. Ambele locomotive au leduri extrem de fine alb/rosu. Pantografele sunt functionale, permitand alimentarea trenului de la catenara.

Trebuie sa spun ca sunt extrem de multumit de comportamentul locomotivei, desi este capabila de o viteza extrema, se comporta foarte bine la viteze mici, are cuplu si motorul este extrem de silentios. La viteza mare produce un placut sunet "electric".

Am rulat trenul pe diorama de la club la viteza maxima, e drept ca nu de multe ori, e destul de greu sa ii dai mai mult de 60-70% din putere pentru ca "nu ai unde". Am avut unele probleme pe macazele piko care nu au actionare, la viteza mare acestea s-au schimbat sub tren, din fericire datorita faptului ca vagoanele sunt legate intre ele prin intermediul boghiului, urmarile nu au fost cu pagube.

Ca sa termin cu vorba, pozele (din pacate nu s-au aliniat planetele bine ieri si pozele nu au iesit grozave):







 
Adrenalina mea a atins cote inalte ieri cand am testat trenul, iata si cateva filmulete:

full speed :

- cu mentiunea ca a pornit cu start de pe loc din gara lui Ionut
datorita unor probleme de alimentare cu curent la unul dintre modulele dioramei)

- la 85% din puterea maxima

- la 60% din puterea maxima

- la 60% din puterea maxima

- la 70% din puterea maxima
- la 85% din puterea maxima

- "la pas".

Va stau la dispozitie cu alte informatii daca sunt persoane interesate.
(voi reveni cu niste poze mai de calitate la urmatoarele teste)
 
S-o stapanesti sanatos. Ai oricum avantajul ca diorama de la Cluj este cam singura de la noi unde poti rula o astfel de garnitura. Excelente filmuletele din dreptul garii. Imaginile sunt destul de realiste la 60 si respectiv 70%.
 
Florin Tuica a spus:
S-o stapanesti sanatos. Ai oricum avantajul ca diorama de la Cluj este cam singura de la noi unde poti rula o astfel de garnitura. Excelente filmuletele din dreptul garii. Imaginile sunt destul de realiste la 60 si respectiv 70%.

Ai dreptate, la viteza aceea imi place si mie cum suna si cum ruleaza ;)
LE1500KW a spus:
S-o stapanesti sanatos Florinn :wink: ! si spune-mi si mie unde pot afla preturile de la juef te rog :)

Merci, pentru preturi vezi pe http://www.hornby.de, acolo sunt preturile in euro dar sunt valabile, plus/minus 2-3%
 
Eu as fi cruios cum face la viteza maxima cand schimbi macazul in timp ce garnitura trece peste el , intr-o gara aglomerata .
Editam un "Seconds ofter Disaster " on HO :twisted:
 
cum face la viteza maxima cand schimbi macazul in timp ce garnitura trece peste el , intr-o gara aglomerata
:D :D :D

Acarul Paun de inspiratie nationala nu se dezminte nici cand e vorba despre TGV?

Florine, sa-ti traiasca trenul si sa te bucuri de el... cred ca exceptand diorama Clausenburg nu prea ai avea alte locuri pe unde sa rulezi micul monstru la viteza maxima!
 
BOGDAN I a spus:
Eu as fi cruios cum face la viteza maxima cand schimbi macazul in timp ce garnitura trece peste el , intr-o gara aglomerata .
Editam un "Seconds ofter Disaster " on HO :twisted:

Vorbind la modul serios, ai fi surprins sa vezi cum se comporta, daca locomotiva trece cu bine, atunci trec si vagoanele, chiar daca deraiaza, nu se rastoarna sau nu o iau pe cai abatute, pastreaza directia desi merg deraiate. De ce? Pentru ca sunt legate intre ele prin intermediul unui boghiu. probabil ca acest fenomen se intampla si in realitate.

@victorian, din pacate cam ai dreptate, sincer mi-as dori sa il pot rula pe o diorama multi modulara cum sunt cele de la expozitia din Ungaria, si mi-ar placea sa se intample in Romania, insa... mi-e teama ca mai avem de asteptat.