Programator decodoare

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"
A folosit cineva F3 (mod manevra) si F4 (deselectie acceleratie si acceleratie) la LokPilot Basic? Ce fac si cum se folosesc? Eu daca apas aceste taste nu se intampla nimic (vizibil :)).
 
Cam la toate decodoarele, indiferent de fabricant, regimul "shunting" (manevra) este asociat butonului F3.
La prima apasare a butonului F3, viteza locomotivei scade cam la jumatate (shunting), iar la a doua apasare se revine la functionarea normala. Daca nu obtii aceasta "comportare", este posibil ca modul shunting sa fi fost asociat unei alte functii.
 
Ambele functii F3 si F4 sunt trecute pe prospectul lui ESU LokPilot Basic.
La mine F3 functioneaza si reduce (parca nu chiar injumatateste) viteza in mod evident. Cu F4 la setarile standard nu prea se simte diferenta, dar devine sesizabila daca se "umbla" la CV3 si CV4 (acceleratie si deceleratie).

CV3 si CV4 contin timpul exprimat in multipli de 0,5 sec in care are loc accelerarea (sau decelerarea) de la stop la viteza maxima (si invers). Cu alte cuvinte daca se comanda brusc viteza maxima (de exemplu tinand apasat pe tasta +) , iar CV3 contine 20, locomotivei ii vor trebui 10 sec sa atinga viteza maxima. F4 anuleaza acest comportament si locomotiva va raspunde mai prompt (si mai nefiresc) la schimbarile de viteza.

Implicit CV3 contine 8 iar CV4 val.6, corespunzand unei durate de 4 respectiv 3 secunde. Avand in vedere ca sunt 28 trepte de viteza, rezulta ca trecerea de la o treapta la alta ar dura 0,14 (0,11) sec. Activarea lui F4 face ca trecerea de la o treapta la alta sa fie instantanee (0 sec). Nu prea este sesizabila diferenta pana ce nu se maresc valorile din CV3 si CV4...

Si pentru ca tacamul sa fie complet in ecuatie mai intra si setarile vitezei maxime si minime, dar mai ales cele ale compensarii de sarcina, care interpreteaza orice comanda de viteza ca o modificare de sarcina... Si cum functia de compensare este o oscilatie amortizata in timp, in care parametrul K poate fi asociat amplitudinii oscilatiei iar parametrul I amortizarii... :mask:
 
eu nu am probleme cu ESU LokPilot Basic,imi raspunde la comenzi,iar setarile ptr
accelerare si deccelerare le am setate deci...
@crgtmp

mai incearca :D
 
Sub titlul:
"Programator decodoare 2 - The Sequel"

Nemultumit de comportarea "pe teren" a lui DECPROG - pe de o parte - si impulsionat de reusita lui Elef cu ai sai NanoX si Gen-Li (parca ar fi nume de cyborg si respectiv de sensei wu-shu) - pe de alta parte -, am incercat sa repet si eu figura si sa construiesc o versiune "unificata", avand ambele montaje pe aceeasi placuta de circuit imprimat... Iata ce a iesit:



 
Am ales aceasta solutie pentru ca nu intentionez sa folosesc centrala digitala separat, ci numai impreuna cu PC-ul si exclusiv pentru programarea CV-urilor din decodoare. Trebuie mentionat ca centrala suporta un consum maxim de 3A (deci poate comanda pana la 6 locomotive simultan) :!: si impreuna cu softul TrainController poate dirija intregul trafic direct din PC ! :roll:

Eu am folosit insa TrainProgrammer si ... VICTORIE ! se intelege perfect cu simplele decodoare ESU LokPilot Basic: scrie si citeste TOTI registrii acestuia !!!
... sau aproape toti :( : se pare ca CV53 (care ar fi trebuit sa contina referinta pentru compensarea de sarcina) nu exista !

Ma uit insa cateva posturi in urma la cel trimis de rally si bag de seama ca nici acolo nu apare listat CV53; banuiesc deci fie ca nu mai este implementat, fie ca referinta are o valoare constanta nereglabila (in ciuda faptului ca CV53 este prezent in prospectul decodorului)...
 
Oricum, combinatia NanoX + Gen-Li = solutie functionala care, la nici 150 ron, permite "fine-tuningul" necesar fiecarui decodor, si care pentru mine imi pare pe locul 2 ca utilitate in lumea digitala (dupa telecomanda Piko fireste) :D
 
Am gasit documentatia de la un Uhlenbrock comercializat de Piko si acolo am gasit descrierea pt.F3 si F4.
<a href="http://i243.photobucket.com/albums/ff15/crgtmp/uhlen1.jpg"><IMG src="http://i243.photobucket.com/albums/ff15/crgtmp/th_uhlen1.jpg"></IMG></a> <a href="http://i243.photobucket.com/albums/ff15/crgtmp/uhlen2-3.jpg"><IMG src="http://i243.photobucket.com/albums/ff15/crgtmp/th_uhlen2-3.jpg"></IMG></a> <a href="http://i243.photobucket.com/albums/ff15/crgtmp/uhlen4.jpg"><IMG src="http://i243.photobucket.com/albums/ff15/crgtmp/th_uhlen4.jpg"></IMG></a>
De asemenea documentatia in engleza pentru LokPilot Basic:
http://www.loksound.de/download/anleitungen/04507-05795_LokPilot_Basic_ESULLC_US_UsersManual_Edition_2_eBook.pdf
F3 intr-adevar reduce viteza undeva la jumatate din viteza curenta; F4 insa nu are efecte vizibile asupra timpului de acceleratie/deceleratie. Probabil ca trebuie modificati registrii 3-4 pentru un efect mai dramatic.
 
Gata: am pus noul programator la treaba si am descifrat misterul lui CV53 :D

Studiind cu atentie cele doua prospecte, am remarcat cateva diferente intre cel original (in germana) si cel postat de crgtmp (in engleza).
Astfel, la cel in engleza nu apare CV53 :!: dar contine in schimb CV17 si CV18 (care descriu adresa decodorului in format lung).

Din cate am inteles adresarea decodoarelor in format lung este folosita mai ales in State, permitand utilizarea unui numar mare de adrese pe aceeasi diorama. (chiar pe prospect apare daca nu ma insel imaginea unei locomotive americane)

Ei bine, testand cu noul programator, am descoperit ca pot scrie si citi atat CV17 si CV18 cat si bitul 5 al CV29 (cel responsabil de comutarea intre adresarea scurta si lunga); in concluzie Basic-urile mele sunt varianta pt. piata americana. :idea:
 
Nu stiu cat se adreseaza pietei americane fiindca au si ei producatorii lor(Digitrax,Bachmann), care surprinzator sunt ceva mai ieftini decat cei europeni.
Dar cum cei care au facut standardizat toata treaba sunt cei de la NMRA ,care sunt americani, nu trebuie sa te mire ca producatorii se conformeaza standardelor emise de NMRA.De exemplu Lenz chiar colaboreaza cu ei.
Referitor la LokPilot Basic este un model ieftin, dar care nu este 100% conform normelor NMRA.
 
fratilor, pretul unui basic ar trebui sa fie de 81 ron ~ 21.9 euro, ca-l dau eu cu 69 e pt a incuraja dezvoltarea digitalului si pe meleagurile noastre... :D
Practic e mult mai bun pt majoritatea modelelor :!: decat un Uhlenbrock cu compensare de sarcina , atat ca functii cat si posibilitatile de reglare din registri.
rally
 
Rally, eu doar am afirmat ca ca producatorii americani au preturi mai mici decat cei europeni :D. Nu comentez piata din Europa fiindca daca produsele sunt facute aici evident o sa iasa mai scumpe ;)
Referitor la LokPilot Basic mi se par si decodorul si pretul decente.
Numai ca pentru mine faptul ca nu este 100% compatibil NMRA (are o singura hiba nu accepta zerouri alungite in rest totul e cum trebuie) este o problema ;).
 
Elef a spus:
Nu stiu cat se adreseaza pietei americane fiindca au si ei producatorii lor(Digitrax,Bachmann), care surprinzator sunt ceva mai ieftini decat cei europeni.
Dar cum cei care au facut standardizat toata treaba sunt cei de la NMRA ,care sunt americani, nu trebuie sa te mire ca producatorii se conformeaza standardelor emise de NMRA.De exemplu Lenz chiar colaboreaza cu ei.
Referitor la LokPilot Basic este un model ieftin, dar care nu este 100% conform normelor NMRA.

Salutari

Lenz este cel care a facut protocolul DCC. Normal ca este standard NMRA, asa cum in Europa este MOROP.
Tot Lenz a pus bazele RailCom sau bine cunoscutului sistem Bi-Directional. Adica accesul informatiei dela decoder catre centrala.
In cadrul LokPilot Basic au aparut versiuni noi cum ar fi 52690 care are piesele numai pe o parte. Deci un decoder imbunatatit. Acelasi cu Roco 10746.
Parerea mea este ca decodoarele "americane" nu-s mai perfrmante ca Esu.

NIKO
 
Dragii mei, am ajuns si eu la o mare dilema!! Un prieten m-a facut fericitul posesor al unui programator esu. Este super. Poi sa faci orice cu el. OK, totul frumos pana aici. Amu problema mea cea mare vine din alegerea sunetelor. Sa mor daca am gasit ceva pe placul meu. La o aburoasa, in afara de sunetul de la BR55 pe care l-am avut si de la Rally, va dau cuvantul meu ca n-am gasit ceva care sa ma satisfaca. Ba nu pufaie, ba nu scartaie, ba nu suiera, etc. La diesel la fel. La electrica, ce sa mai zic. Poate sa-mi zica cineva un fel de top cu cele mai frumoase sunete, pe clase de loco, sau ceva sunete salvate "custom"? Ca eu m-am saturat de incarcat atatea suntete si sa nu faca nici doua parale cele mai multe dintre cele din baza de date a esu.
 
Sal all,
Stie cineva cum poti programa un decoder de loc ca la pornirea lui digi de la Piko locomotiva sa aiba luminile stinse? De ce? Pentru ca am mai multe decodere de la Piko si ESU si se comporta diferit chiar si cele de aceeasi marca?!
 
Am remarcat si eu urmatorul lucru: daca centrala Piko Digi1 este scoasa din priza, la punerea sub tensiune intra automat in starea de "ON" (chiar daca inainte era in "stand-by" ).
Mai mult: locomotivele cu adresele 1-4 vor avea luminile aprinse :!: (de la 5 in sus, nu)

Cred ca este modul in care centrala iti "raporteaza" ca, intre timp, "s-a luat lumina"... :D
 
Asa este!
Locomotivele care au adresa de la 5 in sus nu reactioneaza asa si stau cuminti!
Multumesc mult de tot si numai bine