Diorama pe segmente a Trainsylvania Railway Club

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"
Desi sunt convins ca lipsesc ceva poze, completez acum cu cele pe care le am la mine (sunt la servici :) )

Asadar, in ultima perioada s-a lucrat in acelasi ritm sustinut, din aceasta cauza s-au facut noi comenzi, printre altele s-au cumparat si ceva produse de la noch :



Eu am lucrat la macaze, in special la zona de intrare in triaj, unde lucrarile au fost sistate o vreme din cauza altora cu prioritate mai mare:



A fost nevoie de actionari cu parghi lungi si mai tari:



Urmeaza panoul de comanda, la care ma pregatesc sa ii aduc imbunatatiri insemnate:



Asa arata ultimile cabluri puse, se poate observa ca acestea trec de pe un modul pe altul:



Ce se va intampla atunci cand modulele vor fi desfacute pentru transport?

Mai intai niste poze cu grupul de actionari de sub blat:



Se observa o taietura in bucata pe care sunt fixate mecanismele, piesa pe care sunt prinse cablurile se poate desface foarte usor iar piesa cu actionarile propiu-zise ramane fixata sub blat. Cea demontabila se fixeaza foarte usor sub primul modul pe perioada transportului apoi la destinatie se monteaza la loc fiind prinsa in 3 suruburi (nu toate cele care se vad in imagine, unele au alt rol):



In concluzie, este posibil sa ai panoul de comanda pe un modul iar actionarea pe altul chiar si in cazul actionarilor mecanice.
 
Au fost efectuate lucrari si in curba de la HOe2:



S-a folosit zid produs de noch (cod 58200) care are 63 cm lungime ! :



Acesta a fost modelat foarte usor la cald, noch spune sa folosim un phoen, eu am folosit aragazul la indemnul lui Ionut.

Asa cum se vede doua poze mai sus, am dorit sa creez o "intrerupere" a zidului, nu stiu cum sa o numesc, situatie intalnita si in realitate dar in alta forma, drept urmare, zidul a fost taiat pe la mijloc:



Mare atentie ! daca veti folosi vreodata asemenea zid si il prelucrati la cald, nu taiati pana se raceste definitiv, eu l-am taiat cald iar cand s-a racit a fost cu aproximativ 4 cm mai scurt ! , a se vedea in poza de mai sus.

Am adaugat apoi si piesa de sus si o completare a spatiului lasat gol dupa racirea zidului:



Zidul a fost prins cu moment Super Fix 5 sec si fixat cu propte (sine):



Ionut a lucrat la stanci in zona iesirii din tunel a liniei HO simpla:



Stancile au fost turnate in forme Noch folosind glet si apoi subtiate prin taiere cu bomfaierul.

Zidul noch a fost fixat definitiv mai spre seara:



Cea ce mi-a permis sa scot proptele si sa umblu spatiul gol cu pasta de glet si gips, din pacate pozele nu sunt din unghiul cel mai bun pentru a arata corect realitatea:



Din resturi am pus zid si la intrarea in triaj:



Imperfectiuni sunt destule din cauza curbei si a zidului fixat inclinat, insa toate acestea se vor remedia prin vopsire si aplicarea vegetatiei.

Odata incheiata munca la macaze, am definitivat si relieful in zona dintre triaj si magistrala pricipala:



Urmeaza un strat de pasta de gips/glet si apoi vopsire plus vegetatie.
 
S-au achizitionat si imbinari metalice pentru module, acestea ar fi trebuit montate la inceputurile constructiei modulelor insa atunci nu se gaseau sau nu am cautat noi suficient:



Acestea se pot fixa atat sub blat cat si pe blat, eu am incercat pe cat posibil sa le pun pe blat in zonele unde vor fi acoperite de relief:



Varianta de imbinare mica am folosit-o la podul detasabil:



Imbinare perfecta:



Cu aceasta ocazie am inlaturat si firul de care era legat podul pentru alimentare, urmand ca alimentarea podului sa se faca prin cele doua imbinari de la capete.

Saptamana aceasta, marti, s-a lucrat din nou, maetrul Sandy a finalizat zidul de la curba Hoe1, din pacate pozele facute fara blitz si fara trepied nu sunt grozave, insa va puteti face o idee despre forma zidului taiat mai sus:



Tot marti celalalt stapan al stancilor, AliNOCH, ne-a surprins din nou pe toti cu niste copii ale zidurilor produse de Noch:



Parerea tuturor a fost ca sunt mai frumoase decat cele originale tocmai din pricina imperfectiunilor, intalnite dealtfel si in realitate.

Joi se anunta o noua zi de lucru la diorama, asa ca voi revenii curand cu noutati.

Va asteptam pentru discutii cu cea mai mare placere AICI

ms.
 
Ieri a fost ultima zi de lucru inainte de sarbatori. Florin a facut din nou norma intreaga (cred ca a stat mai bine de 8h eu vrei 3).
Mai incolo Florin v-a prezenta detaliat ce s-a facut, eu din nou, fac o mica avanpremiera.
Dupa ce zilele trecute Florin a definitivat relieful pe modulul lui eu l-am finisat ieri cu celebra pasta de aracet + glet totul fiind vopsit la final in maro. Cu aceasta parte in proportie de 95% diorama este "in maro", probabil data viitoare vom avea terminat tot relieful din polistiren si vopsit totul in maro:



Pentru a finisat peretele de stanca la Sandy Alin m-a rugat sa-i pregatesc suprafata vopsind in culoare inchisa. Dupa acea va veni el si va finisa muntele in mod similar cu cel de la HOe1 (deci nu va fi nici pe departe asa inchis):



Florin a muncit la curba de la HOe1 care a fost facuta prost de la inceput cu un macaz R1/R2 Roco, pe care l-a schimbat cu un macaz flexibil tillig. Eu l-am lasat muncind la curba asa ca a sa va prezinte el detaliat aceasta operatiune (a avut batai de cap cu macazul flexibil):



Va asteptam pentru discutii cu cea mai mare placere AICI
 
Salut.

Ceva noutati, in ultima perioada s-a scazut putin ritmul lucrarilor din cauza sarbatorilor, dar totusi, s-a lucrat.

Cateva poze cu ce s-a mai facut:

S-a schimbat linia la curba de langa HOe1, asa era inainte, un macaz roco cu R1 pe interior intr-o curba cu R4, total aiurea:



Am cumparat doua macaze flexibile tillig elite, cu inima la 11 grade:



Am inceput asamblarea unuia dintre ele:



L-am fixat in forma dorita (r3 pe interior) pe o placa de lemn, si am pus puncte de adeziv intre traverse si sina:



Dupa uscare, macazul si-a pastrat forma:



Am inlocuit macazul Roco cu cel Tillig, si am inlocuit si linia din cealalta curba deoarece avea o "frantura" si nu putea fi remediata:



Ionut a dat cu pasta si vopsea pe relieful din zona triajului:



Cateva poze mai clare de data aceasta, cu zidul la care a lucrat Sandy:



Ionut a vopsit cu un prim strat stancile (Ionut tre sa dam un nume de cod si la zona asta :p ):



Sandy a inceput cu vegetatia si in ultima zona cu stanci:



Ieri a venit Alinoch cu marfa noua de la Noch :p :



A lucrat in zona HOe1 unde va fi o ecploatare de lemne:



Eu impreuna cu Florina am lipit placi de ciment in zona fabricutei de pe modulul meu, mai trebuiesc inegrite crepaturile, weathering, buruieni si multe altele:



Zona vazuta mai de sus:



Biroul lui Alinoch:



Cam atat pentru acest an.

Ce vreau sa va mai spun acum la sfarsit de an, in urma cu cateva zile am facut un calcul in mare, a sumelor care au fost investite in diorama de la Cluj din momentul in care s-a batut primul cui. Desi nu am inclus inca absolut totul in calcul, ar si oarecum si imposibil, pot sa va zic, ca s-au investit peste 90 milioane lei vechi !!!.

Nu pot sa zic decat ca imi doresc ca anul viitor sa fie cel putin la fel de bun si sa reusim sa terminam diorama la data stabilita.

Va doresc tuturor un An nou cat mai bogat si La Multi Ani!

p.s. Va asteptam pentru discutii cu cea mai mare placere AICI
ciao.
 
Ce puteam face mai placut in prima zi din an decat cateva ore petrecute la trenulete. O data treziti din betie, eu si Alin ne-am hotarat sa ne facem de cap stiind ca nenea rau (Florin) e pe undeva prin munti si nu are ce sa ne faca. Asa ca ne-am apucat sa punem iarba (chiar daca afara ningea de numa) :evil: (evident ca o sa platim scump indrazneala)

Totusi ca sa nu-l bagam de tot in mormant pe Florin am ales niste zone inofensive. Eu, un versant intre cele doua linii , iar Alin muntele HOe1.
(Ca si o paranteza totul a inceput cu o jumatate de ora de cautat sitele de la aparatul Noch)

Ce am muncit eu:

Am vazut eu pe site-uri , in cautarile mele ca tehnica ar fi urmatoarea: se pun licheni, eventual tufe si pe urma iarba. Ei bine total gresit, chiar daca lichenii si tufele se pun frumos fara iarba , cand am pus iarba i-am acoperit aproape de tot (sper totusi ca dupa uscare si aspirare sa revina la suprafata) Deci ca si regula va sugerez sa plantati iarba si pe urma tufe, licheni.

Licheni am pus mai mult pe langa portale si pe langa stanci (Alin mi-a facut corect observatia ca i-am pus prea simetrici). Am folosit materiale Noch si Buch.



Pe anumite portiuni am incercat un tips de la Horia (apropo, am aflat cu mare amaraciune ca unul dintre cei mai buni modelisti romani este banat pe forum) de a face tufisuri: am luat un borcan de plastic in care am pus burete noch + bush de diferite culori si am turnat un pic de aracet peste si am amestecat totusl cu o bucata de lemn. Pe urma cu o penseta scoteam bucati si le aranjam ca si tufisuri (de aceea ce vad unele tufisuri albe, sunt curios cum o sa arate dupa uscare):



Avand in vedere ca a fost o zi de incercari si experimente am mai incercat doua metode de a face tufisuri: folosind copaci Noch din care am taiat ramurele si le-am acoperit cu frunze Busch, si o a treia varianta folosind licheni Noch de asemenea acoperiti cu frunze Busch. Ca si concluzie cei mai frumosi sunt cei realizati cu a doua varianta dar si varianta Horia e foarte buna daca ai de facut tufe joase, sau pe langa portale.

Dupa ce am pus tufele (nu chiar toate, pentru ca mi-am dat seama ca mai bine le pun la sfarsit) am dat totul cu aracet si am inceput sa pun iarba. Am amestecat mai multe feluri de iarba dar cel mai mult am folosit iarba Noch wild grass amestecata cu iarba galbena (cea pentru lanul de grau). La sfarsit am completat cu tufe facute dupa metodele descrise mai sus. Oricum rezultatul final, inainte de uscare se prezenta cam asa:



AliNOCH a continuat munca la muntele HOe1 unde va fi gara HOe plus o rampa de incarcare cu busteni. Si la el ziua de ieri a fost dedicata plantarii ierbii. Va continua (dupa ce v-om aspira tot surplusul) cu drumul forestier si cu valea seaca peste care trece podul (apropo a adus balustrada la scara). Tot o data a plantat 2-3 copacei ca sa-si faca o idee:




Urmeaza ca data viitoare , dupa uscare sa aspiram tot si sa incercam sa recuperam iarba si f important , sa facem curatenie (am lasat ca dupa razboi)

Va asteptam pentru discutii cu cea mai mare placere AICI
 
Salutare,

dupa ce am coborat si eu "din munti" si dupa inca o zi de lenevit, azi am fost la club la muncit, am inceput cu curatenia pentru ca sala dioramei arata asa:



Apoi am lucrat la curtea fabricutei de pe modulul triajului, o gramada de timp pentru a realiza placile de beton:



Astept un capat de linie ca sa termin curtea nr 1, am inceput lucrul la curtea nr 2:



Sandy a lucrat la peretele de stanca din zona lui:



Alin a bibilit si el putin la zona hoe1, Florina a vopsit sinele, iata cateva poze cu faza actuala a lucrarii:









p.s. Discutii despre diorama aici, multumesc.
 
Salutare frati ardeleni!!!Stiam ca foarte curand, urma sa vina vremea cand noi trenulistii romani, o sa ramanem cu gura cascata si ochii :confused: :confused: :confused: ,la vederea realizarilor fratilor nostrii ardeleni,pentru ca au ajuns la faza cea mai frumoasa dar si cea mai dificila...''natura''.
Ma bucur ca acum avem nu numai la sectiunea ''link-uri utile"imagini extraordinare cu realizari ce merita revazute cu admiratie.Cred ca o sa ''fur'' :D cateva poze sa le pun pe desktop.....sunt superbe imaginile din zona HOe1!!!Podul ala de lemn,copaci,I.M.S.-ul...
Cred ca modelismul feroviar romanesc a trecut intr-o alta etapa!
BRAVO!!! :aplauze: :aplauze: :aplauze: :aplauze: :aplauze: :aplauze: :aplauze: :aplauze: :aplauze: :aplauze: :aplauze: :aplauze: :aplauze: :aplauze: :aplauze: :aplauze: :aplauze: :aplauze: :aplauze: :aplauze:
 
Salutare

Saptamana trecuta s-a mai lucrat la diorama, voi prezenta mai jos cum s-a mai avansat:

Dupa ce a demolat diorama:



Alin a bibilit la vegetatia din zona hoe1, eu am pus pietrish pe intreaga portiune, Florina a vopsit sinele, rezultatul:



O poza facuta "dintr-un copac", se observa pietrishul negru in zona macazului si vegetatia adaugata de Alin, totul arata din ce in ce mai real:



Eu astept sa vad modificate si stancile din aceasta zona:

 
Poze din alte unghiuri, "povestea" spune ca acolo a fost un parau care a secat sau a fost mutat, traseul a fost modificat pentru a se face linia de mocanita:



Poza de detaliu, trebuie sa specific totusi ca, culoarea verde din toate pozele este amplificata putin de becurile culumina de neon, in realitate nu este un verde chiar asa de viu cum pare in poze:



Alte imagini superbe:



 
Eu am terminat si pusul placilor de beton in zona fabricii, a mai ramas doar o zona mica la imbinarea dintre module:



Ionut si-a pus carbuni in gara, sa vedem cand isi cumpara aburoasa:



A pus si pamant in unele zone dintre linii:



A mai avansat putin cu vegetatia in zona dintre tunele:

 
Inca cateva poze facute la diorama saptamana trecuta, intrarea in triaj prezentata anterior, vazuta si din alte unghiuri, si acum cu aracetul uscat:



Intre timp am inceput cu pusul pietrisului pe magistrala principala:




Si zona de intrare in triaj, dupa uscare (mici imbunatatiri se pot face, dar dupa ce punem verdeata):



S-a refacut si curba de langa hoe nr1



Vom reveni cu detalii, pe sfarsitul acesta de saptamana se va lucra pe toate planurile, in special la magistrala principala si zona adiacenta, speram sa finalizam si reliefu din curbele de langa muntii hoe, in plus au sosit brazii si copacii busch, floarea soarelui si lan de porumb tot de la busch, deci vom avansa si cu agricultura (curand foto).

Va asteptam pentru discutii cu cea mai mare placere aici
 
Salutare

niste imagini mai plictisitoare cu ce s-a lucrat ieri:

eu am inceput lucrul la platforma de incarcare HO->Hoe:



Si am inceput sa plachez pereti verticali de sub podul de acces in triaj:



am folosit zid de caramida de la auhagen, va fi vopsit cu gri sa imite cimentul.

Am icontinuat cu pietrisul pe magistrala principala, am folosit noch 09374:

 
Si un set pe care l-am luat de test, este o combinatie de copaci naturali cu trunchiul de plastic pentru a realiza copaci profi:



Brazi busch semi-profi:

b

Frunze busch si o textura interesanta de la Noch, Ionut spune ca una dintre cele mai importante :



Alinoch s-a pus pe treaba:

 
In timp ce Ionut a facut pamant, mai intai l-a laut din curte si la pus la copt:



Apoi la macinat cu masina de mac zice el (eu zic ca-i de cafea :D ) :



Produsu final in mainile lui Alin:



S-a apucat de scos efectul de gazon la iarba si i-a dat si una spect foarte natural drumului:



Mai multe poze curand

Eu am pus ultima bucata de zid in curba de la Hoenr2, Sandy ai de lucru cu vegetatia aici, Ionut cu stancile:



Mai multe detalii saptamana viitoare.

ciao.

p.s. Va asteptam pentru discutii cu cea mai mare placere aici