Diorama pe segmente a Trainsylvania Railway Club

  • In perioada urmatoare o sa vi se solicite modificarea parolei. Pana la modificarea parolei, userul poate figura ca si blocat, odata modificata parola, userul este reactivat automat.
    Pentru orice problema va rog folositi butonul "Contact"
Salut,

Cum la Cluj se lucreaza din greu, va prezint cate ceva din ultimele realizari.

Voi prezenta lucrarile in ordinea in care am apucat sa le pun pe net si nu in ordinea in care au avut loc.

Se va lucra intens la pusul pietrisului, eu unul mi-am propus ca aceasta lucrare sa se faca in cel mai scurt timp posibil ca sa putem trece apoi la partea de verdeata, in paralel Ionut se va ocupa de finalizarea reliefului, incercam sa terminam si aici in 2-3 saptamani, numai bine pe cand va reveni Alin din "concediul de maternitate" care lipseste o vreme din cauza ca a devenit tatic, Sa-i Traiasca!

Asadar, am pus pietris pe portiunea de iesire din tunel si mergand spre gara mixta HO/HOe.

Cum am procedat se poate vedea la topicul special creat pentru pusul pietrisului (poze din timpul lucrarii aici)

Totusi cateva poze:

- inainte:



- in timpul lucrarilor:



- la final:



Am pus pietris si in gara mixta:



Am finalizat remiza de locomotive electrice:



La pozitie:



Am sa revin cu poze prezentand lucrarile lui Ionut.

Multumesc lui Grandpascout datorita caruia la Cluj au ajuns 9 pungi de pietris si astfel lucrarile nu au fost intarziate:



Merci Gabi, data viitoare te scol la 8 si nu la 7, promit ! :D

Discutii va rog aici

ms.
 
Pentru ca Florin nu le poate face chiar pe toate , il mai ajut si eu cu cate un articol.
In ultimele dati cand am fost la club eu am muncit la muntele HOe2. Speram ca in 2-3 sedinte sa fie gata. Momentan suntem legati de o comanda de zid de piatra Noch si de productia de stanci. Ne-am hotarat sa facem stancile dupa reteta Bogdan I si nu dupa reteta aplicata la muntele HOe1.
Dar pentru ca avem doar doua forme de stanci si nu folosim ghips ci glet de perete timpul de uscare este mai mare asa ca putem face doar cate doua forme intr-o zi. Nu folosim ghips tocmai datorita timpului de uscare, care le acest glet este foarte mare ceea ce permite manipularea lui fara probleme si cu rabdare. In plus dupa uscare mi se pare foarte usor.

Metoda este foarte simpla : se face un schelet din polistiren, peste care lipim bucati de stanci (folosim un adeziv de la Moment universal si nu ghips) in diferite pozitii iar in final completam cu glet golurile ramase. Pasta este facuta din aracet pt constructii si glet (deci fara apa). Aracetul da amestecului o elasticitate si o rezistenta deosebita si la cateva luni deja pot sa spun ca nu crapa oricat de subtire ar fi stratul.

Ca sa argumentez cu poze. Am pus tunelele descrise in articolele precedente, am completat spatiile cu polistiren asa ca avem deja format scheletul:



Dupa aceasta operatiune, s-a trecut la productia in masa a stancilor. O data stancile uscate se rup in bucati (cat mai aleator) si se lipesc pe suport in pozitii cat mai ciudate (din pacate in prima partea le-am pus destul de aliniate, voi remedia la restul situatia)



La final , se corecteaza spatiile dintre stanci, portale cu pasta de aracet + glet. Cand si aceasta se va usca cu o dalta se vor face finisarile finale. La final se va vopsii stanca si se va pune vegetatie (vom revenii cu articol special)



Tot la muntele HOe2, in paralel cu lucrarile de stanci am finisat si partea superioara unde va fi o zona de padure strabatuta de un drum forestier. Metoda a fost cea deja clasica: polistiren acoperit cu pasta de aracet+glet. Va urma vopsirea in maro si vegetatia.



Joi, avand deja pregatite de catre Florin 10 bucati de stanci voi finaliza muntele si vom reveni cu poze
 
Precum spuneam , joi am fost la club sa definitivez (cel putin in parte pentru ca asteptam zidul de piatra Noch) muntele HOe2.
Florin in saptamana scursa aproape zilnic a fost la club asa ca mi-a pregatit formele Noch necesare. Vazand pozele din prima parte am realizat ca le-am pus cam simetric asa ca am incercat sa pun stancile mai haotic (rupte in mai multe bucati, suprapuse).
In plus la faza de completat cu ghips intre ele am descoperit un trick f util: puneam ghipsul iar pe urma il finisam cu o pensula uda , astfel incat e mai putin visibila partea de imbinare. Rezultate:



Intrucat diorama este modulara ne-am lovit de problema muntelui care se intinde pe doua module. Rezolvarea a fost o banala panza de bonfaier. Avand in vedere ca stancile din glet (nu ghips) sunt foarte usoare si poroase se taie foarte usor cu bomfaierul. Asa ca identificam locul unde trebuie sa pun stanca, marcam linia de despartire dintre module, taiam cu bomfaierul si lipeam cele doua bucati. La final cand v-a veni vegetatia vom pozitiona in zona respectiva mai multi licheni astfel incat speram ca nu se va observa linia de separare dintre module.



Ieri, sambata noul membru Alin a muncit la muntele Hoe1 cu o noua tehnica inovatoare (a patra) care va fi prezentata intr-un articol separat.
 
Salutare.

In primul rand, FELICITARI! lui Alin pentru castigarea concursului "Fotografia lunii", cred ca nu a fost pentru ultima data :lol:

Se lucreaza , se lucreaza intr-un ritm sustinut.

Saptamana aceasta au lucrat la diorama Ionut, Florin si Florina, iar incepand de ieri ni s-a alaturat si Alin.

Eu voi prezenta pe scurt ce a facut Alin, urmand ca mai tarziu sa va arat lucrarile mele, de asemenea Ionut isi va prezenta si el munca.

Dupa ce Ionut a adus spre finalizare muntele HOe2 s-a inceput intens lucrul la muntele HOe1.

In prima faza eu am inchis peisajul la modul grosier, folosind polistiren:





Apoi Ionut a inceput lucrul la relief in zona de sus a muntelui unde va fi o exploatare de lemne:



Tot el s-a apucat sa tapeteze cu stanci create in forme Noch:



A urmat ziua de ieri, cand a venit Alin si a definitivat prima etapa a reliefului la munte:



A folosit staci facute in forme Noch, le-a spart in bucati mici si le-a intercalat cat mai aleator:



Cand s-au terminat stancile NOCH, l-am auzit pe Alin ca-mi cere un ciocan, i-am dat, fara sa fiu foarte atent ce vrea sa faca cu el.

Dupa cateva minute aud bubuituri in curte si apoi apare Alin cu caramizi sparte. Si ca sa ne dovedeasca ca e complet nebun, a inceput sa foloseasca caramizile pe post de stanci, rezultatul este incredibil zic eu:





Nu pot decat sa imi imaginez cat de bine vor arata aceste "stanci" dupa vopsire si dupa aplicarea vegetatiei:



Deocamdata astept cu nerabdare pe Alin sa le finalizeze.

Alte stanci facute de Ionut:

 
Tot joi (incepem sa fim tot mai productivi) am inchis definitiv partea din mijloc de pe modulele "lui Sandy" (deja sunt consacrate denumirile de "gara lui Ionut", "triajul lui Florin","zona lui Sandy", "muntii HOe1 si Hoe2","gara lui Eusebiu"). Ideea e ca, in viitor probabil o sa apara si o camera video si nu se cadea ca in tunel sa se vada polistirenul alb. Asa ca am facut tot tunelul pe principiul intrarilor si vopsit in negru. Bineinteles speram sa nu fie incidente sau probleme cu linia pentru ca nu prea mai avem access. Bine inteles inainte am vopsit linia, am pus pietrish , am curatat bine linia, ne-am asigurat ca totul merge perfect.

Deci Florin a taiat din polistiren folosind un portal ca si sablon bucati pe care le-a lipit una de alta , dupa uscare au fost vopsite in negru. Nu am mai dat si cu ghips pentru ca nu este vizibil:



Dupa ce totul a fost verificat din nou am lipit capacul:



In final , facand poze am realizat ca am uitat locuri nevosite asa ca totul va fi reparat cu atentie sa nu se mai vada locuri albe:

 
@Alin! It's all in Ionut's head :D

O mica completare la tunel, pe mine unul ma seaca cand vad tunele goale pe dinauntru. Asa s-a facut tunelul:



Inca o poza:



De asemenea vreau sa anunt pe soacra lui Eusebiu ca, caramida nu a fost luata din zidul casei ...deocamdata :D

Va asteptam la discutii, pietre si bolovani aici

merci


.
 
Noutati.

Ieri s-a lucrat iarasi la diorama, prezent la datorie au fost subsemnatul si Alin.

Ce a facut Alin? A adunat mizeria de prin curte si a texturat stancile.

Mizeria de care vorbeam:



Folosind o pensula, a impratiat praful pe stanci:



Rezultatul:





Apoi a pulverizat solutie f diluata de aracet pentru a fixa jegul:



Eu am plecat de la club, Alin a continuat sa lucreze, voi reveni cu poze dupa ce se vor vopsi stancile.
 
Saptamana ce a trecut am inceput montajul catenarei





In aceasta curba am inclinat sina:



Am mai executat diverse lucrari tehnice la care nu are rost sa pun poze.

Ieri am pus pietris pe curba de la HOe2:



Acum asteptam dupa materiale (zid de piatra) pentru a finaliza teraformarea in aceasta curba.

Si am pregatit gara lui eusebiu pentru pietris:

 
Astazi s-a lucrat in continuare la diorama.

Alin a continuat cu muntele HOe1, mai intai cateva poze cu ce a facut ieri dupa plecarea mea:





Azi Alin a lucrat mai mult la vopsitul muntelui, si-a preparat vopsele tempera:



Si s-a pus pe treaba:







Pozele cam vorbesc singure, eu nu prea am cuvinte:



S-a apucat si de zona dinspre usa:



Si a amenajat zona de pe munte unde va fi o exploatare de lemne si ceva padure:





Cam asa arata biroul de lucru al lui Alin:



Desi nu la fel de interesant, eu am depus munca de chinez, am pus pietris in diferite zone pe diorama:







Din lipsa de timp nu am mai preparat apa plus detergent pentru stropit pietrisul, ci am folosit ceea ce se vede in poza de mai sus, solutie de curatat geamuri si s-a dovedit excelenta, plus, pulverizatorul functioneaza foarte finut.

In final, un mesaj pentru Ionut:



:D

Va urma.
 
ca o mica completare , metode ameliorate pt constructia versantilor stancosi ar fi urmatoarele:
-stancile turnate in matrite Noch se pot prepara fara emotii din ipsos pt constructii cu apa.Lucrand cu ipsos se pot produce multe stanci in timp scurt , pt ca se intareste repede, deci nu trebuie asteptat ca dupa glet.Stati linistiti ca ipsosul nu crapa in timp.Si nici pe loc.O alta metoa ar fi amestecul ipsosului si gletului in proportie de 4 parti ipsos si 6 parti glet.Componentele se amesteca si se portioneaza in stare uscata, dupa care se procedeaza la prepararea lor cu apa .Avantajul ar fi ca se reduce greutatea, iar amestecul se va itari repede
-pentru varietate se poate apela si la caramida sparta sub forma de elemente de mica grosime, pentru reducerea greutatii
-atat stancile Noch (sa le zicem asa) cat si fragmentele de caramida se lipesc cel mai bine cu glet, pentru ca se lucreaza usor si...ieftin.Nu prea are rost de folosit adezivul Moment, care e scump si nu iti permite atata libertate ca si gletul.In plus daca bine stiu respectivul adeziv cere o amorsare in prealabil , altfel topeste polistirenul,gletul nu.
-pt vopsire e ideal de folosit tempera, doar ca la asemenea suprafete, trebeuie cam multisor.Am folosit din lipsa de tempera lavabil alb si maro.Cine stie poate gasim si pigment pt lavabil de culoare neagra si ne-am scos.
 
S-a construit si o macara:



Aici pusa in "forma" pentru a se face lipiturile finale:



Si asa arata la finalizare:



Macaraua a fost construita de Florina si va activa intr-o curte industriala langa triaj, va urma curand si o macara de containere, pana atunci caut idei pentru mecanizarea acesteia. (Bineinteles ca nu voi folosi liniile "galbene" date in kit.)
 
Salut.

Revin cu relatari ale evenimentelor din ultima saptamana.

Marti s-a lucrat la diorama desi a fost intalnire oficiala a clubului.

Sandy a dat primul strat pe stancile dintre Hoe1 si Hoe2:





S-au pregatit copacii noch:



Sandy a manzgalit si stancile lui Alin:

 
Joi a fost o intalnire de lucru la diorama, au fost prezenti Ionut, Alin, Lucian, subsemnatul si Florina.

Trebuie sa spun ca Alin si Ionut au lucrat pentru prima data impreuna si se inteleg de minune, probabil mult mai bine decat fiecare in parte cu nevasta :D , pozele vorbesc de la sine:



Nu stiu exact care ce a facut, dar asta e rezultatul muncii lor:





Ionut a terminat si contrasinele pentru pod:



Si toti am colaborat la facutul unor copaci noch, a fost mai mult un test facut la repezeala sa vedem care ar fi cea mai buna solutie, prima concluzie a fost ca tulpina trebuie ingrosata cumva, si iata un test comparativ, copac cu frunze noch:



copac cu frunze busch:



La gramada:



Personal, nu as putea sa zic care imi plac mai mult, dar as face copaci cu frunze busch pt cei care trebuiesc pusi la gramada, si copaci cu frunze noch pt zonele unde copacii vin pusi mai rasfirati.

Vom reveni.
 
Florinn a spus:
Trebuie sa spun ca Alin si Ionut au lucrat pentru prima data impreuna si se inteleg de minune, probabil mult mai bine decat fiecare in parte cu nevasta :D , pozele vorbesc de la sine:
Nu, probabil ca noi ne intelegm fiecare in parte mult mai bine cu nevasta ta decat cu tine :D :D .Poze n-avem.
Stancile mazgalite de Sandy le-am mazgalit eu inapoi cum erau initial :oops: , pentru ca aerograful se poate folosi doar la prima "mana" nu la a doua sau la a treia, unde e nevoie de tuse fine de vopsea de multe nuante.Sorry.
 
Zilele scurse s-a lucrat in continuare la diorama. Cel mai mult a muncit ca de obicei Florin, care a fost prezent aproape zilnic. Din pacate el are si toate pozele si el poate descrie mai exact ce s-a facut,asa ca eu fac doar un mic preambul cu doua trei poze care am apucat sa le fac. Probabil ca de sarbatori cand va fi acasa si va avea mai mult timp vom avea si articolele mult asteptate.

S-a muncit la stanci, la triaj, la relief, la pietrish, la catenara...

In cateva poze , repet urmeaza articole detaliate prezint ultimele noutati:

A venit piatra Noch asa ca am inceput zidul din curba. Urmeaza sa punem bucata care lipseste sa-l in vopsim, sa punem vegetatie , sa terminam stancile. Eu am poze doar de la faza de constructie:



Am muncit un pic la muntele lui Sandy, primul rand de stanci, il asteptam pe Alin cu pietrele (la propriu si la figurat) dupa care urmaza vopsit + finisat:



Resturile de zid Florin le-a pus la triaj in plus, o data cu terminarea actionarilor a pus si relieful (urmeaza stratul de ghips si de maro) plus, evident, detaliile, dar mai e pana acolo:



O poza cu muntele lui Alin (hoe 1) mai aproape de final: